Piept de curcan la masa de Crăciun
Știm cu toții că atunci când ne dorim carne de pasăre, curcanul este o opțiune mult mai sănătoasă decât puiul. Totuși mulți se feresc să gătească curcan datorită diferențelor de textură față de carnea de pui. E mai tare dom’ne!!!!.
Risc astăzi și vă propun curcan de sărbătoare. Acum, când scriu acest articol, toată lumea pregătește meniul pentru masa de Crăciun. Eu vă propun o alternativă foarte gustoasă la celebrul PORC tradițional. Rețeta e un dish interpretat însă veți vedea, nu este deloc complicat de pregătit, iar rezultatul este absolut spectaculos.
Iată ce ingrediente vă trebuie pentru pieptul de curcan umplut cu spanac și gorgonzola, chutney de merișoare, piure de cartofi dulci cu dovleac și ardei copt
?PIEPT de CURCAN 1kg
?ULEI și UNT 50ml
?SARE și PIPER 4gr
?SPANAC 400gr
?USTUROI 50gr
?CEAPĂ (ȘALOTĂ) 200gr
?GORGONZOLA 100gr
Pregătire: 20 minute
Preparare: 40 minute
Pieptul de curcan trebuie crestat mai întâi. Aceste “buzunare” se folosesc mai târziu pentru a strecura acolo umplutura. Uleiul și untul se pun într-o tigaie, la încins. Se așează pieptul când amestecul este ridicat la temperatură și se prăjește câteva minute pe fiecare parte, pentru a-i închide porii și a păstra aromele în interiorul cărnii. Se scoate și se lasă la odihnit pe o tavă.
Se pregătește apoi umplutura. Spanacul, ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se sotează într-o tigaie încinsă cu puțin ulei de măsline. Amestecul se scoate într-un bol și se blendează. Se pune înapoi pe foc în tigaie și se adaugă brânza gorgonzola. Se omogenizează până ce brânza incepe să se topească. Se va transforma într-o pastă cu care se va umple pieptul de curcan, între pliurile tăiate la început. Se acoperă și se introduce la cuptor 15 minute, 180 de grade. Se scoate apoi, se descoperă și se reintroduce in cuptor la aceeași temperatură, pentru încă 10 minute.
La final, se adaugă garnitura de piure de cartofi dulci cu dovleac și ardei copt, și sosul chutney de merișoare. În video-ul acesta aveți toți pașii detaliați. Piure-ul de cartofi dulci este descris mai jos. Pentru plating am folosit poșul, pentru a pune garnitura în farfurie.
CHUTNEY-UL DE MERIȘOARE are un articol scris chiar zilele trecute, aici. http://restaurantbulevard.ro/sos-chutney-de-merisoare/
Se prepară simplu și are marele avantaj că puteți face mai mult, depozita la rece și folosi pentru aromarea multor preparate.
Am ales drept garnitură a pieptului de curcan, piure-ul de cartofi dulci cu dovleac și ardei copt. De ce? Pe lângă faptul că ne aflăm înaintea unei mese speciale, de sărbătoare, acest piure, pune excelent în valoare gustul special al cărnii de curcan.
Ingredientele sunt simple iar prepararea acestui piure de cartofi dulci cu dovleac și ardei copt, de asemenea.
?CARTOFI DULCI 1Kg
?DOVLEAC 300gr
?ARDEI KAPIA 200gr
?SARE,PIPER 2gr
?ZAHĂR BRUN 16gr
?UNT 100gr
Pregătire : 10 minute
Preparare : 20 minute
Cartofii dulci (îi găsiți cam în orice supermarket, culmea, aproape la același preț cu cel al cartofilor pe care îi consumăm de obicei), împreună cu o bucată de dovleac, se pun la fiert în coajă. Se verifică să fie fierți exact ca și cartofii normali. Când furculița intră ușor, cartofii și dovleacul se iau de pe foc și se lasă la răcit.
Coaceți la cuptor un ardei kapia, presărați-l cu puțină sare și curățați-l de piele și semințe.
Cartofii curățați de coajă, dovleacul și ardeiul copt trebuiesc trecuți printr-o sită fină, exact ca în video-ul de mai jos. Obțineți o textură cremoasă și delicată. Știți bine că nu este recomandat în cazul piure-ului de cartofi, blendarea acestuia pentru că rezultatul, o pastă mucilaginoasă nu este deloc plăcută.