Am ales din nou o bucată de vită – antricot pentru această rețetă. Are un gust aparte, unul special. Aromată bine, merge excelent pe grătar sau grill. Se feresc mulți să prepare așa vita, insă cu puțină atenție și ceva știință iese extraordinar.
V-am spus mereu că e bine să puneți in valoare gustul cărnii, textura și aroma completând preparatul cu un sos. Pentru aceast antricot de vită, am ales sosul de piper verde. O nebunie! Vă invăț imediat cum să il preparați.
Am și filmat rețeta. Pentru sosul de piper sunt câteva tehnici pe care e bine să le vedeți in film. Astfel, evitați surprizele neplăcute.
Ingrediente pentru antricot de vită la grătar, sos de piper verde și legume aromate – 1 porție
- Antricot de vită 250gr
- Ulei de măsline 100ml
- Sare 5gr
- Sare aromată pentru grătar 20gr
- Ierburi aromate(cimbru, cimbrișor, salvie, busuioc) 10tije
- SOS de PIPER VERDE
- Ulei de măsline 10ml
- Unt gras 10gr
- Piper verde boabe 20gr
- Sos brun sau jiu de vită concentrat 20ml
- Coniac/ wisky 20ml
- Apă 200ml
- Smântână pentru gătit 50ml
- Sare și ierburi aromate după gust
- LEGUME AROMATE la grătar
- Cartof semifiert 1buc
- Ardei capia 1buc
- Roșii multicolore 6buc
- Sos verde aromat
Pregătire 10min
Preparare 15min
Cum se face antricotul de vită la grătar, sosul de piper verde și legumele aromate
Ne ocupăm mai intâi de sosul de piper verde. Necesită puțină manoperă și grijă in preparare. Este clar că avem nevoie de boabe de piper verde. E ceva mai aromat fără să usture exagerat.
Intâi punem o crăticioară pe foc cu ceva ulei in care topim unt. Până se topește untul, zdrobim câteva boabe de piper cu cuțitul. Vedeți in video tehnica. Când uleiul și untul sfârâie se adaugă boabele de piper intregi și cele zdrobite. Mestecăm și avem grijă să nu se ardă.
Tăiem cubulețe cât mai mici o treime dintr-o ceapă roșie și le adăugăm peste piper. Adăugăm un praf de sare pentru a inmuia ceapa din amestec. Mestecăm continuu și avem grijă să nu se prindă.
A venit momentul flambării. Turnăm coniacul sau wisky-ul (după preferință) in crăticioară, dar numai după ce ne asigurăm că amestecul fierbe. Apoi dăm foc, folosind un aprinzător. Alcoolul din cocgnac va arde, păstrându-se doar aroma. Completăm cu apă caldă, adăugăm sosul brun (jiu de vită) și lăsăm la fiert câteva minute. Mestecăm des evitând ca sosul să se lipească de pereții crăticioarei.
La final adăugăm smântâna culinară. Lăsăm la fiert la foc mic, acoperind recipientul cu un capac și mestecând des, să nu se brânzească sosul.
Ne ocupăm de carne acum. O asezonăm cu ceva ulei, sare și piper de grătar, bineințeles pe ambele părți.
Cartoful prefiert il tăiem in jumătate, la fel și ardeiul kapia. Asezonăm și legumele, cu sosul verde, sare și pier.
Deoarece vita nu trebuie lăsată mult pe grătar, frigem mai intâi legumele și abia când acestea sunt aproape gata, punem și antricotul.
Nu uităm nici de sos, mestecăm având grijă să nu se prindă.
Inainte de a pune carnea, așezăm pe grătar și câteva roșii. Eu am folosit cherry din grădina mea.
Punem antricotul de vită pe grătar. Ca de fiecare dată vă spun și acum – dacă nu aveți un grătar/grill cu capac, puneți o oală intoarsă peste carne. Diferența de gust vă va convinge că am dreptate. Când sucurile cărnii ies la suprafață in momentul in care apăsați pe ea, este timpul să o intoarceți. 2 – 3 minute trebuie lăsată și pe această parte și apoi o mai intoarcem incă o dată și o ținem doar 1 singur minut. Veți obține o textură perfectă și o bucată de vită făcută medium rare.
Legumele se vor fi făcut deja. Scoateți-le in același recipient in care le-ați aromat inaite de a le pune pe grătar și repetați operațiunea amestecându-le cu incă puțin sos verde.
Scoateți antricotul și lăsați-l să se odihnească câteva minute pe un pat de ierburi aromate. Se va crea o infuzie iar carnea va trage toate aromele
E gata și sosul de piper verde. Puneți crenguțe de cimbru, frunze de salvie și puțin busuioc proaspăt după ce ați dat la o parte de pe foc.
Montajul farfuriei vă aparține. Vă indemn ca de fiecare dată să fiți creativi. Puneți sos din belșug. Merge excelent cu carnea și legumele. Aveți in video varianta mea de plating!
Poftă bună!