Rudă mai indepărtată a salatei noastre tradiționale de vinete a cărei rețetă o găsiți pe blogul meu – http://restaurantbulevard.ro/salata-de-vinete-clasica-cu-chef-dan-neagu/, aceasta variantă de salată de vinete, Baba Ghanoush este foarte populara in Israel, Liban, Egipt, Palestina, Iordania, Siria, intr-un cuvant in țările arabe din sud-estul bazinului mediteranean Găsim insă variante asemănătoare cu Baba Ghanoush și in Turcia sau Grecia. In Egipt acest preparat se numește mutabbal.
Numele – Baba Ghanoush (tată răsfățat), ii vine de la o legendă arabă care povestește despre o fețită ce avea grijă de tatăl ei. Bătrân fiind, acesta nu mai putea mesteca mâncarea și de aceea, fețița a născocit acest preparat cremos și foarte gustos pentru a-și răsfăța părintele.
Ingrediente pentru Baba Ghanoush 4 porții
- Salată de vinete 200gr
- Pastă de susan (TAHINI) 150gr
- Usturoi 3 căței
- Ulei de măsline 20ml
- Coriandru 5tije
- Pătrunjel 5 tije
- Chimion 20gr
- Sare, piper – dupa gust
- Ardei iute 1buc
- Lămâie (suc)după gust
- Iaurt – opțional
- Roșii pentru decor
Pregătire 10min
Preparare 10min
Cum fac eu Baba Ghanoush
Mai intâi am să pun felii de pâine cu semințe la prăjit, direct pe grătar. Această salată merge cu lipia tradițional orientală dar și cu pâine prăjită pe grătar.
Pentru că sunt in grădină, evident nu am (sau mai bine spus nu vreau să am) curent electric. Așadar, folosesc mojarul pentru inceput și zdrobesc cățeii de usturoi. Pun in prealabil un strop de sare și puțin ulei. Trasform intr-o pastă de usturoi prin zdrobire și amestecare.
Dacă nu aș fi ales să folosesc din salata de vinete clasică pe care v-am prezentat-o aici – http://restaurantbulevard.ro/salata-de-vinete-clasica-cu-chef-dan-neagu/, bineînțeles găteala de astăzi ar fi trebuit să inceapă cu coacerea vinetelor. Operațiunile nu le mai descriu pentru că le aveți în rețeta tradițională. Așadar, iau o parte din salata de vinete gata preparată și o pun intr-un alt bol. Vă recomand ca in cazul in care faceți ca mine, să nu puneți multă ceapă in salata de vinete clasică.
Adaug pasta de susan și incep amestecarea. Vinetele își vor schimba culoarea albindu-se. Urmează chimionul și continui amestecarea.
Este rândul verdețurilor. Coriandrul, pătrunjelul dar și ceva ardei iute tocate foarte mărunt sunt puse in bol. Ne apropiem de final și adăugăm pasta de usturoi. Omogenizând amestecul se observă că pasta obținută este ceva mai lipicioasă și are o textură distinctă faâă de salata de vinete clasică.
La final adăugăm zeama de lămâie, ceva ulei de măsline și corectăm gustul cu sare și piper.
Nu uităm de pâinea de pe grătar. In timpul in care preparăm baba ghanoush avem grijă să nu se ardă.
Și pentru că am terminat (rețeta mea nu conține iaurt, insă știu că există varietăți de Baba Ghanoush in care se adaugă puțin iaurt gras și cremos) nu imi mai rămâne decât să montez pe farfurie. Vă invit să vedeți in video-ul de mai sus cum am făcut eu. Roșiile felii merg bine cu acaesta salată Baba Ghanoush și vă invit să asezonați așa preparatul.
In concluzie, Baba Ghanoush este o rețetă simplă, ușoară dar sățioasă și foarte aromată. Este și mai simplu de preparat daca aveți deja salata clasică de vinete făcută anterior.