Căldură mare mon cher, cum ar spune Caragiale, patronul spiritual al orașului nostru, Ploiești. De aceea este o bună ocazie de a găti preparate mai ușoare in grădină. Am ales pește și pentru că știu că multora nu le prea plac peștii cu oase, am ales bibanul. Nu cel autohton, de apă dulce, ci cel de ocean. Este un pește cu carne albă, gustoasă, ușor de dezosat și care se pretează bine frigerii pe placă. Vă recomand placa pusă peste grătar. Se face uniform astfel orice pește și riscul distrugerii in timpul preparării termice se diminuează.
Imbogățesc ca de fiecare dată gustul cărnii cu ceva garnitură. Am ales astăzi să coc alături de pește și roșii multicolore, proaspăt culese din solarul meu. De altfel mă puteți vedea la treabă în videoul pe care l-am filmat.
Și pentru că avem nevoie și de arome pentru a imbogăți gustul, vă propun și un sos verde plin de savoare, proaspăt preparat lângă grill.
Ingrtedientele pentru biban filè, sos verde, roșii calde multicolore, cartofi sfărâmați aromați – 4 porții
- Filè de BIBAN 4 buc (400gr)
- Sare 2 gr
- Piper 2gr
- Sare de grătar 50gr
- Ulei de măsline 300ml
- Rozmarin 4 crenguțe
- Roșii multicolore cherry 12buc
- Roșie normală 4buc
- Usturoi tocat 50gr
- Cartofi pentru COPT 4 buc
- SOS VERDE
- Usturoi curățat 200gr
- Sare 3gr
- Busuioc 10tije
- Pătrunjel 20tije
- Mărar,fenel 10tije
- Zeamă de lămâie 50ml
- Ulei de măsline 200ml
Pregătire 15min
Preparare 10min
Cum prepar eu biban filè pe placă, sos verde, roșii calde multicolore și cartofi sfărâmați
Mai întâi ne ocupăm de cartofi. Coacerea lor durează cel mai mult așa că este bine să ii punem primii pe grătar sau in spuza jarului. Pentru asta cartofii in coajă (spălați și uscați anterior) trebuiesc sărați cu sare de grătar, grunjoasă și dați cu ulei. Apoi fiecare cartof trebuie impachetat in folie de aluminiu. De ce folosesc sarea? Ajută la menținerea unei temperaturi ridicate in timpul coacerii ajutând astfel. După ce am finalizat impachetarea, punem cartofii in jar (eu ii pun pe grătarul grill-ului pentru că pun capacul. Dacă aveți un asemenea grătar, puteți face la fel cum fac eu in video-ul de mai sus.
Fileurile de pește spălate și uscate urmează să fie asezonate. Punem ulei și apoi sare și piper, inclusiv sare de grătar. Avem grijă și facem operațiunea pe ambele părți ale fileurilor. Dăm la o parte și lăsăm peștele să-și tragă aromele
Intre timp ne ocupăm de aromarea roșiilor și pregătirea lor pentru coacere. Pe cele mari le tăiem in jumătate sau sferturi. Roșiile cherry le păstez așa, indepărtându-le doar partea cu floarea. Toc foarte mărunt busuioc, pătrunjel și ceva usturoi. Pun roșiile intr-un castron, adaug aromele tocate, sare de grătar și ulei și las puțin amestecul să-și imbine aromele
Fac SOSUL VERDE intre timp
Intr-un mojar pun ceva căței de usturoi mărunțiți bine, sare de grătar și puțin ulei. Pasăm bine bine usturoiul. Adaug zeama de la un sfert de lămâie. Toc mărunt busuioc verde (eu pun și din cel roșu) și pătrunjel (merge bine și cel creț). Adaug in mojar totul, mai pun puțin ulei și contuinui să pasez amestecul. Când etse suficient de fin, il pun intr-un recipent în care mai adaug ulei. Ăsta e sosul verde. Simplu insă deosebit de gustos și un foarte bun companion pentru preparatele pe bază de pește.
Gata. Sunt pregătit să pun peștele și roșiile pe grătar (pe placă așa cum vă recomandam mai sus). Peștele se pune mai intâi pe partea cu pielea. După câteva minute (vreo 3-4) trebuie intors. Cei cărora le place ca fileul să aibă pielea crocantă, il vor mai intoarce incă o dată. Impreună cu peștele așez și roșiile aromate. Nu trebuiesc ținute mai mult de 4 minute. Altfel se vor coace prea mult.
Scot cartofii, ii decojesc, ii tai felii, picur ceva sos verde peste ei și ii amestec bucățelindu-i cu ajutorul unei linguri. Obțin astfel texuri diferite. Nu vreau să ii pasez.
Montajul farfuriei ca de obicei vă aparține. Pentru cei curioși, vedeți o variantă in video-ul de mai sus. E o sugestie
Peste peștele fript, picur sos verde, sos cu care am aromat așa cum spuneam și cartofii sfărâmați.
Poftă bună. Vă mai spun că merge tare bine un vin alb demi-sec, rece lângă bibanul filè pe placă, cu sos verde, roșii calde multicolore și cartofi sfărâmați!