Nu doar carnea și peștele se pretează pentru a fi gătite la grătar. Am ales in rețeta aceasta, 2 sortimente de brânză cu care voi prepara un dish absolut minunat.
Brânza halloumi, originara din Cipru, a devenit treptat populară si in alte tari datorita gustului aparte. Acest tip de branza nu se topește la temperaturi mari, asa ca poate fi preparată fără grijă pe grătar sau in tigaie, până când capătă o textură ușor crocantă la suprafață. O găsiți in supermarketuri dacă vreți să cumpărați, denumită chiar așa.
Raclette provine de la cuvântul franțuzesc „a răzui” și se referă atât la tipul de brânză, cât și la mâncarea tradițională elvețiană cu care este servită. Legenda brânzei spune că mâncarea a luat naștere în urmă cu sute de ani, când fermierii încălzeau o bucată de brânză la foc deschis pentru o masă abundentă și plină.
Populară încă din Evul Mediu, brânza raclette este produsă cu lapte de la vaci care se hrănesc cu iarbă proaspătă vara și cu fân de pajiște iarna, rezultând o brânză aromatică care variază în aromă de la blând și lăptos la picant, în funcție de roată. În mod obișnuit, aceasta este topită fie într-un grătar special pentru raclette, fie folosind o mașină profesională și apoi turnată sau răzuită peste fiecare fel de mâncare.
I-am lămurit sper, pe cei nu știau detalii legate de sortimentele de brânzeturi cu care gătesc această rețetă. O să vedeți și in video dar și in articolul acesta, că folosesc Raclette-ul topit, insă o fac intr-un mic vas de fontă, așezat direct pe grătar.
Ingredientele pentru brânză caldă halloumi, Raclette fondu, legume de grădină cu tarhon și sos verde – 2 porții
- Haloumi 250gr
- Brânză Raclette 250 gr
- Ulei de măsline 50ml
- Sos verde ( vezi rețeta) 50ml
- Usturoi 3 căței
- Sare 1gr
- Piper 1gr
- Sare de grătar 5gr
- Verdețuri de grădină (pătrunjel, fenel, tarhon, busuioc) 10 tije
- Legume de grădină marinate 300gr (dovlecel, ardei gras, roșii)
- Crutoane 50gr
Pregătire 10min
Preparare 10min
Cum fac eu brânză caldă halloumi, Raclette fondu, legume de grădină cu tarhon și sos verde
Gătesc in grădină, folosind ca de obicei grill-ul meu. Spun mereu, repet și aici – puteți prepara la fel acest dish și utilizând un grătar normal. Dar mai intâi, am dat o fugă in grădină și in solar. Am cules legumele de care am nevoie dar și plantele aromatice, cele care vor da gust preparatului meu.
De fapt, aleg să aromez brânza halloumi, destul de fadă, cu raclette-ul, sortiment recunoscut ca fiind plin de arome.
Dau gust intâi legumelor. Amestec usturoiul zdrobit cu sare, piper, ulei și pătrunjel, busuioc și fenel și adaug roșii tăiate sferturi (cele cherry rămân intregi), ceva bucăți mici de dovlecel tocat. Las amestecul să-și tragă aromele și mă ocup de aromarea feliilor de dovlecel. Toc tarhon și crestez feliile de dovlecel, ca in video-ul de mai sus. Asezonez apoi feliile de dovlecel cu sare, piper și tarhonul tocat și le dau deoparte.
Ardeiul gras il tai felii și presar piper și sare
Tai felii de brânză halloumi nu foarte subțiri și le aromez cu sos verde, sare de grătar și piper. Brânza raclette o tai bucățele și o așez intr-un vas, gata pregătită pentru a se topi pe grătar. Folosesc mereu vase din fontă. Au randament termic excelent și se incălzesc uniform.
Grătarul este incins și sunt gata cu pregătirea ingredientelor.
Așezez pe grătar (placă sau grill) roșiile, feliile de dovlecel și de ardei gras și brânza halloumi. Nu uit nici de vasul in care se topește Raclette-ul. Primele gata sunt evident roșiile. Nu trebuiesc tinute mai mult de 3-4 minute. Cel mai simplu este să verificăm coaja acestora. Când incepe să se inmoaie, sunt gata. Las brânza halloumi până incepe să capete crustă iar raclette-ul până se topește.
Sunt gata pentru a monta farfuria. Vă recomand ca de obicei să fiți creațivi la acest capitol. Dacă vreți să vedeți cum am montat eu farfuria, aveți detallile in video-ul de mai sus. Crutoane jos, o felie de brânză halloumi deasupra. Peste brânză, torn ceva Raclette topit. Continui cu altă felie de brânză și apoi din nou Raclette. Picur sos verde peste brânzeturi. Legumele le așez de jur imprejur. Doar bucățelele de dovlecel aromat au loc peste raclette.
Asta e tot. Brânza caldă halloumi, Raclette fondu, legume de grădină cu tarhon și sos verde este un preparat ușor, de vară, extrem de gustos și merge bine stins cu un pahar de vin alb sec. Poftă bună!