Despre bulete de cașcaval și amintirile mele

Buletele de cașcaval se făceau încă de pe vremurile celelelte, de tristă amintire. Am povești multe cu acest preparat și cu cei care pe atunci își permiteau să le comande. Ceea ce îmi aduc aminte de fiecare dată când fac bulete de cașcaval este că genul ăsta de preparat se cerea mai mereu la închiderea programului, atunci când aștepatm cu toții să ajungem acasă. Evident, o luam de la capăt!

Aaa, să nu uit! Se servesc cu piper și zahăr tos lângă. Așa erau comenzile vremurilor trecute și vă recomad să gustați măcar!

Ce sunt de fapt buletele, pentru cei ce încă nu au gustat? Un amestec de cașcaval, panetat și prăjit în baie de ulei, numai bun pentru a deschide pofta de băutură.

Vă dau aici rețeta meqa de bulete de cașcaval, puțin adaptată vremurilor de astăzi. Știu că sunt multe variațiuni pe această temă. Unii pun și brânză, alții adaugă și cartofi….Eu prefer această variantă, în care gustul de cașcaval iese bine de tot în evidență. Mai mult…. este cred unul dintre cele mai bune preparate atunci când aveți chef de un spritz prelungit, mai ales că vinurile se acordă foarte bine cu brânzeturi de toate felurile.

Cum fac eu bulete de cașcaval

Vă invit să vedeți acest video cu rețeta completă. Vă va fi mai simplu de preparat și cu siguranță buletele de cașcaval vă vor ieși spectaculoase. Există o anume consistență a aluatului și un mod de a-l frământa pentru ca toată compoziția să se omogenizeze.

Radem fin cașcavalul sau îl trecem prin mașina de tocat. Folosesc două feluri de cașcaval pentru această rețetă, gouda și unul afumat. Obțin un gust special astfel și vă recomand să incercați această variantă. Eu am folosit o răzătoare, dar dacă faceți mai multe sau pur și simplu nu aveți chef să munciți mult, mașina de tocat este o soluție bună.

Adăugăm sare, piper, ouăle și făina, aceasta din urmă puțin câte puțin. Nu de alta dar nu vrem să pierdem gustul de cașcaval, ceea ce s-ar întâmpla dacă am adaăuga multă făină.

Frământăm pănă se formează un aluat care nu se mai lipește de mână. Modul în care eu fac acestă operațiune, il vedeți în video-ul de mai sus.

Formăm bile de circa 15gr, le dăm prin pesmet și le prăjim in jur de  2minute, la 170grade. Este foarte important ca bilele să se scufunde în baia de ulei. Astfel prăjirea va fi uniformă și se va face în același timp.

Observație: Uneori (depinde de cașcaval) e nevoie de încă o panetare  ou +pesmet. Așadar, repetați operațiunea până ce sunteți siguri că pane-ul a îmbrăcat perfect bila formată. Este un aspect foarte important ca ne va asigura că în timpul prăjirii forma sferică va rămâne intactă.

După prăjire le degresăm pe o hârtie  absorbantă.

Se sevesc calde alături de zahăr, piper măcinat și un pahar de vin alb.

Ingrediente pentru bulete de cașcaval – 4 porții

  • Cașcaval de două feluri – gouda sau Dalia și afumat – 600gr
  • Ouă 2 buc
  • Sare și piper – după gust
  • Făină 200g
  • Pesmet 400g
  • Ulei pentru prăjit 400ml

Pregătire 15 minute
Preparare 5 min

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *