Alegerea cașcavalului

Sunt astăzi pe piață felurite sortimente de cașcaval. Pentru a face însă un cașcaval-pane gustos avem nevoie de un sortiment cu un procentaj mare de grăsime. De aceea vă recomand să alegeți un cșcaval cât mai galben. Nu trebuie să fie nici tare, dar nici foarte moale pentru că în acest caz, se va dezintegra în procesul preparării termice.

Feliile de cașcaval pentru pane trebuiesc tăiate la grosimea de un deget, 2-3 centimetri. De ce? Dacă e prea groasă felia, nu va curge preparatul după prăjire, iar în cazul unei felii prea subțiri, se va dezintegra în baia de ulei din timpul preparării termice.

Ingrediente pentru 4 porții de cașcaval pane

  • Cașcaval 400g
  • Ouă 2buc
  • Ulei 10ml
  • Sare și piper
  • Făină 200g
  • Pesmet 400gr
  • Fulgi de porumb mărunțiți 300 gr
  • Pesmet panco – 300 gr
  • Ulei de prăjit 400ml

Timp de pregătire 10 minute

Timp de preparare 5 minute

Cum fac eu cașcaval-pane

Am și filmat rețeta pentru a vă putea ghida mai ușor, respectând pașii descriși. Obțineți astfel un preparat ce-și va menține forma și va curge în farfurie, atunci când este tăiat.

 

Porționăm cașcavalul în bucăți de aceiași grosime.

Batem ouăle cu sare și piper, ulei (1lingură)

Ne ocupăm acum de pesmet. Eu aleg de fiecare dată să folosesc pe lângă pesmetul clasic, cel pe care îl faceți în casă sau îl cumpărați de pe rafturile supermarketelor și fulgi de porumb bine mărunțiți, împreună cu un produs apărut mai nou pe piața românească – pesmetul PANCO. Ce este acesta? De fapt este un pesmet japonez (la origine) și se face exclusiv din miez de pâine expandat. Puteți vedea că textura acestuia diferă de cea a pesmetului cu care suntem noi obișnuiți in general. De ce amestec toate aceste soiuri de pesmet? Pentru a obține o textură crocantă la exterior a feliei de cașcaval-pane și un gust diferit de cel clasic. O să vă placă cu siguranță!

Punem feliile porționate in făină, le scufundăm în amestecul de ouă, apoi în amestecul celor trei sortimente de pesmet. Tăvălim feliile de cașcaval mai întâi prin făină pentru ca aceasta să absoarbă umiditatea. Urmează apoi scufundarea feliilor în ouăle bătute bine și apoi prin amestecul de pesmet. Trebuie să știți că acest mod de a îmbrăca felia de cașcaval, tăvălind-o prin făină si apoi prin pesmet se face corect utilizând 2 tăvi cu fundul plat. Vedeți în video-ul de mai sus cum fac eu.

Dacă pesmetul nu e bine fixat, repetăm operația ou – pesmet și etanșam bine cașcavalul prin presare mai ales pe laturile înguste.

Acest amestec de ou bătut cu ulei, sare și piper vine din gastronomia engleză, crusta crocantă a pane-ului este împrumutată din snitzelul vienez, panetarea pariziană fiind făcută doar cu făină.

Prăjim bucățile de cașcaval în baie de ulei la 170 de grade 1-2 minute pe fiecare parte. Este obligatoriu să punem ulei măcar cât să acopere puțin peste jumătate din felia de cașcaval panetat.

Scoatem pe hârtie de copt sau direct pe farfurie și apoi pe hârtie absorbantă.

Montăm feliile de cașcaval-pane, asortând lângă  o salată așezată pe un cruton de pâine neagră cu semințe, unsă cu smântână.

Poftă bună vă doresc!

Pentru cei care nu știau de pesmetul PANCO, îl puteți găsi în supermarketuri sau în magazinele de specialități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *