Tocana pare a fi mâncarea noastră de satisfacție, de bucurie, de încântare a papilelor gustative, mâncarea tuturor. Regăsim tocana dintr-un colț în altul al țării. Oriunde ne-am opri …miroase a tocană și este, probabil, unul dintre cele mai răspândite preparate din bucătăria românească.
Gospodinele o făceau și vara și iarna, și la prânz, și la cină, și chiar în zile de sărbătoare.
Treptat, într-o ‘’bucătărie’’ aflată în tranziție, cu multe ‘’împrumuturi‘’ culinare din occident, tocana și-a pierdut locul în topul sortimentelor cel mai des preparate, dar a câștigat unul fruntaș, în rândul preferințelor nostalgicilor. Și asta pentru că, orice ai mânca și oricât de sofisticat ar fi, n-are mireasma și gustul copilăriei, al tocănițelor preparate pe sobă, la foc de lemne, de mama, bunica sau străbunica.
Gătim astăzi împreună Tocana ‘’Rarisimo’’, la ceaun. Am denumit-o astfel, inspirat de locul în care o preparăm, Grădina noastră Rarisimo, de gustul pe care l-am ‘’păstrat’’ de-a lungul anilor, dar și de amintirea faptului că multe dintre cele mai bune mâncăruri din vremea copilăriei erau aromatizate vreme îndelungată în ceaun.
Ingrediente Tocană Rarisimo la ceaun – 4 porții
- CEAFĂ de porc 1,2 kg
- CARNAȚI afumați 0.5 kg
ULEI 100ml - MIX de condimente Rarisimo 50gr
- BERE (eu am folosit Zăganul- roșie) 400ml
- Sare 5gr
- Piper 4gr
- CEAPĂ 3bucăți medii
- USTUROI 100gr
- ARDEI CAPIA 1buc(200gr)
- ARDEI IUTE 1buc( după gust)
- APĂ pentru deglasare 200ml
- ROȘII proaspete 6buc (eu le-am cules din grădina mea)
- ROȘII Cherry multicolore 12 buc
- ROZMARIN 4 tije
- CIMBRU lămâiat 6tije
- FOI DAFIN 8buc
- BUSUIOC 4 tije
- PĂTRUNJEL 4 tije
Pregătire 10 minute
Preparare: 90 minute
Cum fac eu Tocana Rarisimo la ceaun
Odată pregătite toate ingredientele, ne apucăm de prepararea Tocanei ‘’Rarisimo’’.
Primul pas pe care-l avem de făcut, așa cum vedeți și în materialul video, este să marinăm carnea cu ceva bere roșie, ulei, dar și cu un amestec de ierburi de grădină uscate și sare, pe ambele părți.
O lăsăm să se odihnească acoperită de condimente și, fie mergem în grădină să adunăm legume proaspete, fie ne apucăm să le spălăm și să le curățăm pe cele pe care le avem cumpărate din piață.
Apoi, porționăm carnea în bucăți mai mari sau mai mici, după cum ne sunt preferințele, încingem ceaunul și punem carnea, în uleiul începând să sfârâie. La fel procedăm și cu cârnații afumați. Acoperim ceaunul cu un capac și lăsăm carnea și cârnații să se pătrundă. Din când în când, îi întoarcem pentru a nu se arde.
Între timp, ne ocupăm de legume. Decojim roșiile și mai scoatem din semințe, ulterior le tăiem în bucăți ceva mai mari. Curățăm ardeii, îi porționăm, de asemenea, în cuburi măricele pentru că, la fel ca și roșiile, se vor mai topi pe foc. Tocăm și ceapa și revenim la ceaun.
Ridicăm capacul, amestecăm și lăsăm neacoperit. În momentul în care zeama a scăzut aproape de tot (vezi în video) adăugăm peste carne – ceapa, usturoiul și un praf de sare, să se călească împreună.
Când ceapa a început să prindă culoare aurie și să se rumenească, punem și celelalte legume dar și marinata care ne-a mai rămas de la carne. Odată înmuiate și roșiile, adăugăm bere… într-o măsură generoasă, și lăsăm să fiarbă.
Unul dintre secretele unei tocane după care să te lingi pe degete este ca ingredientele noastre să stea cât mai mult timp pe foc, la flacără mică, să se îmbine aromele. În tot acest răgaz, ne putem răcori cu o bere brumată, abia scoasă de la frigider.
După o oră – două, când sosul s-a îngroșat, pregătim plantele aromate, pe care le vom adăuga în ceaun. Lăsăm focul încet, amestecăm și mai așteptăm câteva minute.
Am și filmat rețeta și asta pentru că pașii sunt foarte importanți. Vă invit să vedeți materialul. Sunt sigur că vă va veni mai ușor să pregătiți Tocana Rarisimo.
Abia când miresmele ne-amețesc și nu mai avem răbdare, scoatem Tocana Rarisimo cu bere roșie pe o farfurie sau oricare alt recipient din care ne place să mâncăm.
Putem asezona Tocana Rarisimo cu castraveți și gogoșari murați, mămăliguță și nu numai.
Poftă bună!
Spor la treabă!