Există oameni care în timp au renunțat la alimentația bazată pe proteine animale. Vegetarienii sunt mereu în căutare de noi și noi soluții gastronomice care să ofere un plus de gust, de savoare preparatelor dar să nu conțină carne. Pentru ei dar și pentru cei ce țin posturile creștinești, vă propun această rețetă de chiftele de post sau chiftele vegetariene.
Eu spun că se fac la fel de simplu ca și cele care conțin carne. Trebuie doar puțină răbdare și atenție. Așadar să trecem la treabă!
Ingrediente pentru chiftele de post – 40buc/100gr
- MORCOV 700gr
- CARTOF 700gr
- DOVLECEL 400gr
- CEAPĂ 500gr
- USTUROI 150gr
- PĂTRUNJEL 100gr
- MĂRAR 100gr
- PESMET 500gr
- SARE 20gr
- PIPER 10gr
- ULEI pentru prăjit 500ml
Pregătire 10min
Preparare: 20min
Cum se fac chiftelele de post
Tocăm fin pătrunjel și mărarul.
Evident legumele se spală și se curăță. Incepem cu dovlecelul pe care il tăiem in bucăți mari și il dăm prin răzătoare. Presărăm peste el sare, il punem intr-o strecurătoare și il lăsăm la scurs cât timp ne ocupăm de restul legumelor.
Cartofii și morcovii ii punem la fiert intr-un vas cu apă călduță pentru 10 – 15 minute. Ii vom scoate de la fiert aldente. Nu ne dorim să mâncăm piure de chiftele așa că vom păstra ceva din textura celor două legume.
Usturoiul il zdrobim cu lama cuțitului.
Ceapa o tăiem rondele dar nu foarte subțiri.
Incingem ulei intr-o tigaie și punem la călit ceapa și usturoiul. Amestecăm să nu se prindă. Continuăm călirea până ceapa devine sticloasă. Scoatem apoi pe o tavă și lăsăm să se răcorească.
Când morcovii și cartofii sunt fierți aldente (incercăm cu un cuțit – acesta trebuie să intre in legumă dar aceasta să opună ușoară rezistență), îi scoatem intr-o tavă și ii tăiem in bucăți mari. Ii lăsăm să se tempereze puțin.
Tocăm legumele. Eu folosesc o mașină electrică de tocat carne. Dacă nu aveți, procedura se poate face și cu mașina de tocat clasică. In video vedeți cum fac.
După ce am tocat morcovii, cartofii, ceapa și usturoiul călite, dovlecelul ras și scurs de zeamă, adăugăm verdeața tocată fin și incepem să amestecăm. După ce compoziția a fost bine omogenizată, incepem frământarea la mână adăugând pesmet. Nu toată cantitatea o dată, ci pe rând așa cum fac și eu in materialul video dedicat rețetei. Frământăm bine adăugând treptat pesmet până ce compoziția devine suficient de tare.
Formăm bile din compoziție pe care leașezăm pe o tavă pudrată cu făină. Din ele vom forma chiftelele. Tot in video vedeți cum fac eu. Vă recomand să apăsați in mijloc pe fiecare chiftea cu degetul pentru a evita ca aceasta să se umfle la prăjit.
Nu ne mai rămâne decât să prajim chitelele noastre de post. Intr-o tigaie, incingem ulei cam de un deget și punem chiftelele de post la prajit câte 2 minute pe fiecare parte. Scoatem apoi pe un prosop absorbant pentru a scurge uleiul rămas.
Vă recomand salată verde, roșii, poate o lingură de humus lângă chiftele de post. Merg bine acompaniate in acest mod.
Poftă bună și ….. spor la treabă!