Despre chimion sau cumin, condiment indian

Cuminul sau, mai de pe aici – chimionul este un condiment des utilizat în bucătăria indiană și în cea orientală. Aroma sa iute unică, înţepătoare, dar dulce, cu o iuţeală ușor amară și mentolată, asemănătoare cu cea a anasonului, trasformă preparatele în care este folosit în adevărate delicii culinare.

Ce parte se recoltează din planta de chimion

Din plantă, se întrebuințează în bucătărie semințele, care se prăjesc ușor în ulei de măsline pentru a potența gustul sau, doar pentru aromatizarea uleiului ori, semințele măcinate sub formă de pulbere, caz în care aceasta poate fi adăugată oricând în timpul preparării deoarece nu mai are nevoie de ridicarea la o temperatură înaltă pentru a i se potența aroma.

Singurul lucru pe care chimionul îl are în comun cu chimenul este aspectul – cele două condimente au un cu totul alt gust și evident sunt folosite diferit.

În ce preparate folosesc eu chimionul

Pentru că bucătăria orientală, cea libaneză mai specific, include preparate vegetale extrem de gustoase, în aromarea cărora este des folosit chimionul, m-am gândit că n-ar fi rău să știti cam ce ați putea face cu el prin bucătăriile voastre. Deci, eu folosesc chimionul pentru aromatizarea salatei fattoush, dar fur puțin din condimentele acestea orientale și pun chimion și în sosul tzatziki al salatei grecești. Evident că humusul, are și el ceva chimion pentru acel plus de gust pe care acest condiment îl oferă.

Chimionul merge bine în amestecuri condimentare, însă se îmbină excelent cu chili sau boia și cu usturoi, ceapă și ulei de măsline. Trebuie folosit cu moderație, deoarece are o aromă foarte intensă.  Este un ingredient nelipsit în multe amestecuri de curry și de condimente indiene, cum ar fi tikka masala, și poate fi găsit și în populara băutură pe bază de iaurt – lassi. Chimionul este, de asemenea, perfect în preparatele cu carne de porc și pui sau pește ori în cele cu legume și cartofi.

Despre condimentele acestea orientale sau indiene,  aromele, proveniența și eventuale beneficii curative știu multe prietenii mei de la https://gustoriental.ro/ . Vă invit pe toți să le treceți pragul magazinelor din Ploiești sau, dacă sunteți mai departe de noi îi puteți vizita on-line. Adresa site-ului o aveti mai sus. Eu spun că merită!!! Au condimente proaspete, sunt importatori direcți iar eu am toată increderea să folosesc aromele lor certificate, în restaurantul meu Bulevard din Ploiești. Vedeți mai jos, în video vizita mea la magazinul Gust Oriental și câteva aprecieri despre chimion.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *