E vară și grădina Rarisimo este mereu primitoare. Pentru că am câțiva pofticioși la masă, am hotărât să ii ațâț cu o varză la ceaun. Doar că…. i-aș spune mai degrabă un ciolan cu varză dulce intr-o rețetă de vară, gătită afară, la ceaun. Și dacă tot durează puțin până se face preparatul, zic că un spritz merge bine pe căldură. Optez pentru un vin alb, demisec. Însă nu vinul e vedeta articolului ci ciolanul cu varză la ceaun, drept urmare să ne apucăm de treabă
Ingrediente pentru ciolan cu varză la ceaun – 3 porții duble sau 6-8 porții normale
- CIOLAN (de față)afumat cu os 3buc (1.5 kg)
- VARZĂ TOCATĂ 1.5 kg
- PIEPT de porc afumat 300 gr
- CARNE la garniță 200 gr
- UNTURĂ 100gr
- CEAPĂ 300gr
- ARDEI CAPIA curățat 150gr
- APĂ aprox. 500 ml
- ROȘII proaspete și curățate 500 gr
- BULION 200 gr sau încă 400gr roșii
- IERBURI aromatice fresh, după gust (rozmarin, cimbru, cimbrișor, pătrunjel)
- FOI de dafin fresh 6 foi
- MĂRAR fresh, după gust
- PIPER, facultativ
- ARDEI IUTE 6buc
Pregătire 10 min
Preparare aprox 2 ore (inclus și timpul de cuptor la ciolane)
Cum fac eu ciolanul cu varză la ceaun
Pentru rețeta de ’Ciolan cu varză la ceaun’’, ne sunt necesare, așa cum puteți vedea și mai jos, în materialul video: ciolanul de porc afumat cu os, varza – evident, piept de porc afumat, carne la garniță, untură, ceapă, ardei capia, apă, roșii proaspete, bulion (sau triplăm cantitatea de roșii), foi de dafin, ardei iute, mărar, pătrunjel, rozmarin, cimbru, cimbrișor, sare și piper. Cantitățile le stabilim în funcție de câte porții vrem să facem. Noi preparăm acum 6-8 porții obișnuite.
Spuneam că pregătim o rețetă de vară, și asta pentru că, vom folosi doar legume și plante aromatice proaspete și vom asezona lângă ea un vin lejer, un spriț rece…de vară.
Într-o primă etapă, ne vom apuca de ciolan. Așezăm bucățile de ciolan într-o tavă cu apă sau cu vin, acoperim cu folie de aluminiu și introducem în cuptor, unde vom lăsa tava vreme de o oră și jumătate – chiar două, până când ciolanul va fi foarte bine pătruns.
Între timp, aprindem focul la ceaun, punem în el untură de porc, o lăsăm să se încingă și adăugăm pieptul de porc pe care-l vom rumeni ușor. Amestecăm, din când în când, să nu se ardă.
Odată ce bucățile de carne au căpătat o nuanță aurie punem peste ele ceapa tăiată julienne. Le mai dăm puțin răgaz, amestecând în continuare, apoi adăugăm ardeiul capia tăiat în cubulețe și din nou lăsăm câteva minute.
Când toate ingredientele au fiert puțin în untura încinsă, încorporăm varza tăiată în prealabil, după pofta inimii, fie finuț, fie ceva mai mare. În caz de nevoie, dacă observăm că varza pare ușor uscată și tinde să se lipească de ceaun, adăugăm puțină untură și chiar un strop de apă.
Sub dogoarea focului, varza va scădea semnificativ. Putem acoperi ceaunul dar să nu uităm să amestecăm din când în când și eventual să adăugăm și puțin vin.
În paralel, cât așteptăm ciolanul să se pătrundă și varza să se călească, ne mai răcorim cu un pahar de vin rece și ne-apucăm de curățatul roșiilor. Îndepărtăm cojile, semințele, înlăturăm, de asemenea, nervurile verzi. Apoi, tocăm roșiile cubulețe.
Le vom adăuga în ’’Ciolanul cu varză la ceaun’’ abia când varza a fiert foarte bine. Și carnea de la garniță va intra la tăiat bucăți pentru că a venit momentul în care va ajunge și ea în ceaun, după cum puteți observa în imaginile video.
Învârtim din când în cânt toate ingredientele, reducem focul și lăsăm să scadă.
Între timp, pregătim plantele aromatice. Legăm crenguțele de rozmarin, cimbru, cimbrișor și pătrunjel și formăm un buchețel pe care-l punem în ceaun (vedeți in video de mai jos cum fac eu). Tocăm rozmarinul și-l alăturăm preparatului nostru. La fel procedăm și cu foaia de dafin și le mai lăsăm deasupra focului aproximativ 20 de minute.
Verificăm bucățile de ciolan din cuptor să vedem dacă au fiert foarte bine. Le scoatem într-un recipient, le acoperim și le lăsăm să se odihnească. Zeama rămasă de la ciolan o adăugăm în ceaun, peste varză. Amestecăm și punem jumătate din cxantitatea de mărar tocat și oprim focul.
A sosit și momentul mult așteptat. Montăm totul pe o farfurie. Luăm o bucată de ciolan rumenit, așezăm lângă el varza, mămăliga și ardeiul usturat și …vedem ce a ieșit din mâinile noastre.
’’Ciolanul cu varză la ceaun’’, varianta de vară – este gata! Așa cum v-am obișnuit, vă spun, de aici, din Grădina Rarisimo:
Poftă bună!
Spor la treabă!