Sunt o sumedenie de mâncărici de vară pe care noi, românii, le „moștenim” din bătrâni. Sunt rețete clasice, unele chiar regionale, ce se prepară doar iarna sau primăvara ori vara. Așa este și cu ciorba de dovlecel și iaurt, o rețetă pe care o fac cu predilecție muntenii. Moștenită sau invățată, această ciorbă muntenească cu dovlecel și iaurt se consumă vara pentru că se prepară cu legume proaspete, este răcoritoare și ușoară.
Am hotărât să fac și eu această rețetă, insă nu chiar ca la bunica. In mod tradițional toate se puneau la fiert impreună și se dregeau la final cu iaurt sau lapte bătut. Gătesc ciorba muntenească cu dovlecel și iaurt intr-o manieră mai modernă, astfel incât să-i adaug un plus de gust și o textură mult mai plăcută. Folosesc bacon pentru că nu mulți au prin cămări carne afumată la garniță.
Am in grădină dovlecei ce tocmai s-au copt. Vedeți in video, eu folosesc și zucchini (varietatea de dovlecel cu coaja verde inchis, a cărui origine se află in Italia). Are semințele mai mici și coaja va da ciorbei mele un plus de culoare. Gustul este același. Puteți găti ciorbă muntenească cu dovlecel și iaurt foarte bine folosind dovlecelul clasic românesc.
Aici, in Muntenia, ciorba aceasta se servește obligatoriu cu omletă sfărâmată (nu mă englezesc să-i spun crumble de ou, haha). Bunicii ii spuneau papară și o mâncam toată vara.
Ingrediente pentru ciorba muntenească cu dovlecei și iaurt – 5 litri
- DOVLECEL curățat 1kg
- APĂ: 4 litri
- SARE: 15 gr
- ULEI 100ml
- BACON 300gr
- CEAPĂ 300gr
- MORCOV: 300 gr
- OUĂ 6buc
- UNT 100gr
- IAURT 900 gr
- MĂRAR, după gust.
Pregătire – 10 min
Preparare – 30 min
Dificultate – ușor
Cum fac eu ciorba muntenească cu dovlecei și iaurt.
Fug in grădină să culeg câțiva dovlecei. S-au copt și zucchinii mei italieni și iau câțiva. Vor aduce un plus de culoare ciorbei mele datorită culorii pe care o are coaja, un verde mai inchis.
Ii spăl și mă apuc să-i curăț. Intre timp pun o oală cu apă pe foc. Nu pierd tiumpul astfel. Până voi termina de curățat și feliat dovleceii, apa va ajunge aproape de temperatura de fierbere.
Așadar, tai capetele dovleceilor, ii impar pe jumătate și apoi, cu o lingură, indepărtez semințele.
Coaja o tai din loc in loc. Va rămâne parțial pentru că vreau o ciorbă colorată. Voi avea astfel cu siguranță, vara in farfurie.
Tai dovlecii cuburi și ii pun in oala in care anterior am pus apă la infierbântat. Pun capacul până va incepe să fiarbă. Din acel moment dau capacul la o parte și mai las la fiert 3-4 minute.
Intre timp mă ocup de restul legumelor și bacon
Toc ceapa mărunt. Morcovii ii tai cubulețe. Feliez baconul.
Intr-un alt vas pun puțin ulei și adaug legumele tocate impreună cu baconul. Se vor căli impreună la foc domol. Adaug și un praf de sare.
Până ce se vor căli legumele și fierbe dovleceii, pregătesc liesonul pentru ciorba mea. Sparg 3 ouă, separ gălbenușul de albuș și adaug iaurtul peste cele 3 gălbenușuri. Omogenizez bine amestecul.
Dovleceii sunt prefierți (poșați) așa că ii transfer in oala in care legumele și baconul s-au călit. Acopăr totul cu apa in care au fiert dovleceii. Las totul la fiert.
Am ceva timp. Este momentul „săvârșirii” omletei sfărâmate. Pun o tigaie la incins cu puțin unt, peste care adaug alte 3 ouă amestecate bine impreună cu cele 3 albușuri rămase de la formarea liesonului.
Omleta sfărâmată, papara așa cum este ea cunoscută in popor, se face simplu. Amestec continuu ouălele și nu le las să se transforme intr-o omletă clasică. Mai adaug incă puțin unt. Când este coaptă, dau omleta la o parte intr-un castron.
Este numai bine. Când termin omleta, observ că și legumele sunt aproape fierte. Adaug liesonul.
Tehnica este aceeași ca cea folosită la ciorba de burtă. Liesonul trebuie intâi temperat. Altfel se va brânzi când este adăugat peste ciorba fierbinte. Așadar, scot câteva polonice de zeamă și le inglobez in vasul in care am liesonul. Ridic astfel temperatura amestecului de iaurt și gălbenușuri. Abia apoi torn amestecul in oala in care fierbe ciorba mea muntenească cu dovlecei și iaurt. Tehnica o puteți vedea bine in video!
Las incă câtev aclocote, preț de maxim 10 minute la fieert. Este gata ciorba muntenească cu dovlecei și iaurt.
Montez farfuria și garnisesc cu mărar. Adaug un ardei iute. Merge bine de tot alături de această ciorbă muntenească cu dovlecei și iaurt.
O servesc de fiecare dată alături de omleta sfărâmată.
Vă spun la final, ca de obicei, poftă bună și spor la treabă!