E soare și cald și mă grăbesc să prepar o masă pe cinste in frădină. Am ales astăzi cotletele și mușchiuleț de berbecuț pe grătar. Ele sunt vedetele. Dar pentru că este vară, nu pot să nu adaug ceva legume. Mirodeniile, așa cum știți, le iau chiar din grădină. Aici cultiv plantele aromatice cu care dau gust preparatelor mele.
Să incepem așadar!
Ingredinete pentru cotlete și mușchiuleț de berbecuț și legume la grătar cu garnitură de cuș-cuș aromat – 4 porții
- Cotlete de berbecuț 8 buc
- Mușchiuleț interior de oaie 2 buc
- Cuș-cuș 100 gr
- Chimion 20 gr
- Sare, piper 15 gr
- Ulei de măsline 100 ml
- Mix condiment pentru oaie 15 gr
- Ardei gras 1 buc
- Ardei Capia 1 buc
- Cartofi semifierți 4 buc
- Ceapă verde 4 tije
- Roșii cherry 8 buc
- Ciuperci champignon 4 buc
- Verdeață fresh de grădină( coriandru, pătrunjel, rozmarin,fenel,cimbru) 20 tije
Pregătire 15min
Preparare 20min
Cum gătesc cotletele și mușchiulețul de berbecuț și legumele la grătar cu garnitură de cuș-cuș aromat
Carnea e bine să fie de seara pusă la marinat. Pun sare, piper, mix-ul de condiment Rarisimo pentru oaie, un strop de ulei de măsline și ceva ierburi aromatice. Rozmarinul este cel mai important. Amestec bine și dau la o parte, măcar la umbră să fie. Excelent este să putem duce la rece marinata. Dacă nu, trebuie să grăbim pregătirea pentru ca nu cumva carnea să fie alterată de temperatura ambiantă.
Legumele “pățesc|” același lucru. Le asezonez la fel cu toate mirodeniile pe care le folosesc și la carne. Sigur că ciupercile trebuiesc mai intâi curățate. Nu uitați, cartofii tăiați pe jumătate așa ca in video-ul de mai jos, trebuiesc prefierți.
Grătarul (grill-ul in cazul meu) este incins deja. Recomand ca temeratura să nu depășească 300 de grade Celsius. Dacă folosiți un grătar normal, lăsați focul să se stingă și jarul să se răcorească. Facem astăzi o carne ce nu are nevoie de o preparare termică foarte puternică. Cotletele și mușchiulețul de berbecuț vor trebui să capete o textură delicată, să-și păstreze sucurile in interior și să fie aromate și gustoase. De aceea urmăresc cu atenție frigerea lor. Sunt gata atunci când apăsând cu degetul pe partea ce a avut contact cu grătarul, ies sucurile din carne.
Trebuie obligatoriu să iasă savuroase cotletele și mușchiulețul de berbecuț și legumele la grătar cu garnitură de cuș-cuș aromat
Așadar așezăm carnea și legumele pe grătar și continuăm prepararea mesei noastre. Mă ocup de cuș-cuș. Eu am un sortiment marocan, ușor aromat. Puteți incerca și alte variante. Toate se pregătesc la fel. Pun apă să fiarbă separat. Când a dat in clocot, torn apă cât să acopăr cuș-cușul din bol. Mestec puțin să se uniformizeze și aștept ca apa să fie absorbită. Intre timp aromez cu fenel și coriandru bine tocat iar la final, după ce apa dispare, adaug și câteva rondele de ceapă verde (partea verde) tocate mărunt. Merge și un fir de ulei de măsline. Aromele verdețurilor au o rubrică aparte pe blogul meu. Despre rozmarin veți aici – http://restaurantbulevard.ro/rozmarinul-astazi-la-de-vorba-cu-aromele/. Cimbrul il găsiți aici – http://restaurantbulevard.ro/cimbrul-de-vorba-cu-aromele/
Sunt gata. Pregătesc montajul farfuriei. Mereu spun ca platingul are un rol foarte important.
Așez un pat de rozmarin și cimbru peste care pun legumele fripte pe grătar. Astfel aromele de sor dezvolta excelent. Vine rândul să așez carnea. O pun peste legume. Cartofii și cuș-cușul le voi așeza lângă.
TIPS – folosiți o cupă pentru inghetață cu care să puneți cuș-cuș. Va căpăta o formă semi-sferică și va arăta frumos.
Așadar aveți rețeta completă pentru cotlete și mușchiuleț de berbecuț și legume la grătar cu garnitură cuț-cuș aromat. Evident puteți adăuga și un sos. Merge bine și tzatziki pe care vi l-am prezentat când am preparat pulpele de pui – http://restaurantbulevard.ro/pulpe-de-pui-la-gratar-salata-si-sos-tzatziki-de-gradina-la-culinaria/
dar și un sos tartar. Rețeta lui o găsiți aici – http://restaurantbulevard.ro/ceafa-de-porc-la-grill-salata-salsa-si-sos-tartar-cu-chef-dan-neagu/
Poftă bună să aveți!