Cozonacului cu brânză i se mai spune și Pască cu brânză deși în tradiția creștină pasca este o cu totul altă coptură. Relevant este că se fac ambele in Joia Mare sau în Sâmbăta Mare dinaintea Paștilor. Eu vreau să vă prezint rețeta mai devreme, ca să aveți timp până să hotărâți să faceți această minunată dulcegărie.
Și pentru că de multe ori se întâmplă la astfel de copturi să mai rămână câte ceva, ba aluat, ba umplutură, am zis că n-o fi foc dacă vedeți și de niște “poale-n brâu”. Evident reinterpretate, pentru că rețeta originală, cea moldovenească, nu e chiar așa. Deci, pentru că, “poalele-n brâu” marca Dan Neagu se fac cu aceleași ingrediente, pun două rețete în loc de una, în articolul acesta.
Pe de altă parte, prăjituricile arată bine și v-ar putea înnobila masa sărbătorească din ziua Paștelui.
Ingrediente pentru cozonacul cu brânză – 2 bucăți
MAIA:
- Apă călduța (30grade)
- Drojdie 50gr.
- Făină 100gr
- Amestecăm și punem la cald pâna la dublarea volumului.
ALUAT:
- Maiaua după dublarea volumului
- Făină 1kg cernută
- Atenție păstrați albușurile la rece și lucrați cu:
- Gălbenuș de ou 5 buc. frecat cu
- Sare 3gr (1linguriță)
- Lapte 500ml încălzit cu
- Zahăr 250gr
- Zahăr vanilat 16gr (2plicuri)
- Coajă de lămâie rasă 25gr
- Ulei 100 ml. se încălzește cu
- Unt 100 gr. și acesta din urmă se încorporează treptat fără a ajunge la fierberea amestecului.
În bolul cu făină faceți o gaură în mijloc și puneți gălbenușurile, laptele și maiaua și amestecați.
Aluatul rezultat se frământă cam 20 minute, până la încorporarea completă a uleiului cu unt. La final acesta trebuie să nu vi se mai lipească de mână.
Aluatul frământat se lasă la crescut într-un loc călduț, ferit de curenți de aer cam 40 minute, până la dublarea volumului.
Vezi și cozonac tradițional cu nucă și stafide aici – http://restaurantbulevard.ro/cozonac-cu-nuca-reteta-traditionala-la-culinaria/
UMPLUTURĂ
- Brânză dulce 250gr,
- Ou 1 buc
- Zahăr 20 gr
- Brânză sărată rasă 100gr,
- Zahăr vanilat 16gr,
- Stafide 30gr.
DECORARE
- Ou întreg 2 buc bătute
- Zahăr tos 20gr
Pregătire: 1h și 30min
Coacere – aproximativ 40 minute la 180*C, in funcție de cuptor.
Ingredientele de umplutură se pun impreună intr-un bol generos, având grijă ca amestecul obținut să se omogenizeze bine.
Se modelează la fel ca cei cu nucă. Intindeți o bucată de aluat pe masa dată cu ulei, puneți umplutura si apoi rulați. Aveți nevoie de 2 astfel de rulouri. Faceți o împletitură, răsucindu-le de 2-3 ori, unul în jurul celuilalt. Apoi, intr-o tavă de cozonac pe care ați pus inainte hârtie de copt, așezați impletitura. Dați încă 15 minute la crescut intr-un loc călduț și ferit de curent.
Ungeți cu ou bătut, presărați zahăr tos și dați la cuptor pentru 40 minute la 180 grade.
Ingrediente pentru “poale-n brâu” reinterpretate, marca chef Dan Neagu
Pentru aluat și umplutură se folosesc aceleași ingrediente ca și la cozonacul cu brânză (am spus și în introducerea acestui articol). Cu aceste cantități, enumerate mai sus, veți obține 20 de prăjiturele – poale-n brâu reinterpretate.
Nu se fac greu însă aveți nevoie de mai multă migală pentru împletirea fiecărei prăjiturici. Ca să vă vină simplu, am filmat totul și astfel vă poate fi mai ușor să modelați “poale-n brâu” reinterpretate.
După modelare, așezați-le în tava pe care ați pus in prealabil hârtie de copt. Apoi, ungeți-le cu ou bătut, presărați mac și zahăr tos. Abia apoi introduceți la cuptor. Timpul de coacere este de 20 minute la 180 grade C., funcție de cuptor. Pregătirea “poalelor in brâu” durează cel puțin cât durează și să faceți cozonac cu brânză (cel cu nucă l-am prezentat deja și îl găsiți ușor în blogul meu).
După ce scoateți tava din cuptor, presărați prin sită zahăr farin vanilat.
Sunt o bunătate!
Pentru cei ce nu dispun de timpul necesar preparării cozonacilor, dar își doresc ca aceaste dulcegării tradițonale să existe la masa sărbătorească de Paști, trebuie să știți că facem noi aici la restaurant Bulevard, la comandă. Fix la fel ca în rețetele prezentate, fără emulgatori, agenți de afânare sau alte ingrediente chimice.