Cozonac tradițional cu nucă
Vin sărbătorile și evident cu toții ne îndreptăm atenția, gastronomic vorbind, către zona tradițională, românească prin definiție. Desertul “rege” al perioadei este evident – cozonacul. Că este cel clasic, cu nucă și cacao sau cu upgrade-uri de stafide și rahat, ori cel cu brânză, căruia mulți ii spun pască, sau de ce nu cel ardelenesc – cu mac, un cozonac inchide intotdeauna masa de Crăciun.
De fapt, dacă ar fi să ne raportăm corect la acest desert delicios, am spune că indiferent de umplutura pe care o conține, cozonacul se plămădește din același aluat. Aici e partea specială – aluatul, piesa de rezistență a gospodinelor din toate timpurile.
Bucătăria românescă conține o sumedenie de preparate ce necesită timpi destul de lungi de pregătire și apoi preparare. Să muncești câteva ore, iar rezultatul să fie lamentabil, te poate determina lesne să renunți și să cumperi din magazin. Trebuie să știți însă că o bună parte a cozonacilor de supermarket, conțin destul de mulți agenți de afânare, de creștere sau de gust, tocmai pentru a grăbi procesul de producție și implicit pentru a rentabiliza acest preparat.
Eu vă propun rețeta tradițională, la care am adăugat doar un singur lucru în plus și acesta dă cremozitate umpluturii și face acest desert mai gustos. Așadar, vă garantez că urmând corect pașii descriși mai jos în video-ul marca Culinaria, veți obține cozonaci pufoși ca cei pe care mamele sau bunicile îi făceau la fiecare sărbătoare.
Cozonac tradițional cu nucă Culinaria – CUM SE FACE
Ingredientele sunt calculate pentru a obține în final 2 cozonaci cu nucă de aproximativ 1,3 kilograme. Pașii sunt descriși în amănunt in conținutul video al vlogului meu de pe YOUTUBE. Mă găsiți aici – https://www.youtube.com/channel/UCElV5XBMfUrCIZ4HbfbNOTQ
MAIA:
Apă călduța (30grade)
Drojdie 50gr.
Făină 100gr
Amestecăm și punem la cald pâna la dublarea volumului.
ALUAT:
Maiaua după dublarea volumului
Făină 1kg cernută
Atenție păstrați albușurile la rece și lucrați cu :
Gălbenuș de ou 5buc. frecat cu
Sare 3gr(1linguriță)
Lapte 500ml încălzit cu:
Zahăr 250gr
Zahăr vanilat 16gr (2plicuri)
Coajă de lămâie rasă 25gr
Ulei 100 ml. se încălzește cu
Unt 100 gr. și acesta din urmă se încorporează treptat fără a ajunge la fierberea amestecului.
În bolul cu făină faceți o gaură în mijloc și puneți gălbenușurile, laptele și maiaua și amestecați.
Aluatul rezultat se frământă cam 20 minute, până la încorporarea completă a uleiului cu unt. La final acesta trebuie să nu vi se mai lipească de mână.
Aluatul frământat se lasă la crescut într-un loc călduț, ferit de curenți de aer cam 40 minute, până la dublarea volumului.
UMPLUTURĂ de cacao cu nucă:
Separat amestecăm:
nuci rase 150gr.
cacao 50gr.
Pregătim:
Stafide 20gr. hidratate în
esență de rom 15ml,
Rahat turcesc cubulețe 50gr.
Albușuri de ou (5) bătute spumă cu
zahăr 50gr și
zahăr vanilat 8gr
Nucile rase și praful de cacao se amestecă bine intr-un bol. În amestecul obținut încorporăm ușor spuma de albuș.
MODELAREA și UMPLEREA cozonacilor o aveți descrisă în video de mai jos. De altfel, ca de fiecare dată, vă invit să vă abonați pe canalul meu de youtube. Astfel, veți ști de fiecare dată când postez un nou video. Vă mulțumesc!!
DECORARE
Ou întreg (2) bătut
Zahăr tos 20gr
PREGĂTIRE: 1h și 30min
COACERE aprox. 40min. la 180*C in funcție de cuptor.
Urmăriți conținutul video inainte de a porni la prepararea cozonacului. Vă va fi cu siguranță mai ușor să aveți după câteva ore pe masă, cozonaci pufoși și plini de umplutură.
Ponturi pentru a obține cozonaci pufoși
- Pregătiți cozonaci doar în spații călduțe, fără geamuri deschise pentru a evita formarea curenților de aer.
- Încălziți laptele la 40 de grade și mențineți temperatura constantă. (puteți afla ușor care este temperatura folosind un termometru special. Dacă nu aveți unul, puteți căta pe google – “termometru alimentar”.
- Bateți albușurile spumă pentru umplutură în loc să le încorporați ca atare în amestecul de nucă și cacao. Obțineți cremozitate
Urmați pașii descriși mai sus intocmai. Altfel veți avea surpriza ca aluatul să nu crească suficient și să nu obțineți cozonaci pufoși.
De asemenea, vă rog pe toți cei care considerați că sfaturile culinare prezentate vă sunt de folos, să distribuiți articolele si canalul meu, pentru ca informațiile să ajungă la cât mai multă lume. Mulțumesc!
Dacă totuși nu aveți timpul necesar pentru a vă prepara singuri această rețetă tradițională de cozonac, în perioada marilor sărbători creștine (Crăciunul și Paștele) facem la comandă cozonaci cu nucă sau cu brânză. Ca de obicei pentru comenzi, puteți accesa numărul de telefon 0723617654.