Creveții Black Tiger isi datorează numele dungilor negre de pe carapace, care seamănă cu cele de pe blana tigrilor. Creveții trăiesc la adancimi de pana la 150m in vestul Oceanului Indian. Cresc până la circa 30cm lungime, atingând chiar și 130g. Sunt foarte apreciați pentru gustul lor dulceag si textura delicată. Creșterea continuă a cererii pentru creveți nu poate fi acoperită numai prin pescuirea creveților sălbatici, de aceea parte a producției se bazează pe acvacultura naturală.
Ingrediente pentru creveți black tiger pe placă, sos verde, salată de verdețuri cu roșie aromată și lămâie, cruton uscat și dresing răcoritor – 2porții
- CREVEȚI uriași (mărime 6-8) 4buc
- Ulei de măsline 100ml
- Sare de grătar 10gr
- Sos verde 80ml
- Salată verde 3frunze
- Verdețuri aromate
(pătrunjel, oregano, fenel, mentă) 10tije - Lămâie 1buc
- Roșii 1 buc
- Usturoi 6 căței (50gr)
- Sare 2gr
- Piper 2gr
- Crutoane uscate 50gr
Pregătire 7min
Preparare 10min
Cum se fac creveții black tiger pe placă cu sos verde, salată de verdețuri cu roșie aromată și lămâie, cruton uscat și dresing răcoritor
Știu că multora le plac fructele de mare. Sunt felurite preparate ce se gătesc cu scoici, creveți, calamari sau caracatițe. Gustul inconfundabil, aromele și texturile diferite dar și moda, pun aceste preparate pe locuri fruntașe in topurile preferințelor culinare. De aceea am hotărât să prepar această rețetă, una ce poartă un iz mediteranean, de vacanță. Gătesc in grădină, așa cum am tot făcut-o in perioada aceasta caldă. Și pentru că public rețetele mele la sfârșit de săptămână, incerc să vă inspir in a pregăți felurite preparate pretabile grătarului, gustoase și arătoase, ce merg bine acompaniate cu diferite licori bahice.
Creveții in general nu doar aceștia black tiger, sunt de multe ori ocoliți datorită dificultăților in curățare. Dacă luați din cei gata decorticați, pierdeți cu siguranță o parte a gustului lor special. De aceea, in video-ul pe care l-am filmat pentru această rețetă, vă arăt 3 modalități de a curăța creveții, simplu și eficient.
După curățare și spălare, creveții trebuiesc asezonați. Punem sare, piper și sare de grătar. Adăugăm ceva sos verde, a cărui rețetă o găsiți aici –http://restaurantbulevard.ro/biban-file-pe-placa-sos-verde-rosii-calde-multicolore-si-cartofi-sfaramati-la-culinaria/ Nu punem sos prea mult pentru că altfel, creveții își vor schimba culoarea. Completăm cu puțin ulei și lăsăm sos verde pentru momentul frigerii pe placă.
Așa cum spuneam, folosesc placa pe grill. Voi folosiți-o pe grătarul normal dacă nu aveți grill. Punem mai intâi un strat de sare de grătar pe placă, pentru a crea un suport creveților. Astfel nu se lipesc și nici nu riscăm să-i ardem repede. O să vedeți că se inroșesc din cauza căldurii. Trebuiesc hidratați pentru a nu pierde din savoare și folosim picături din sosul nostru verde.
Până se fac creveții, ne ocupăm de restul preparatului. Folosim pâine-cruton, iar felia o așezăm prima pe farfurie. Fiind foarte uscată, se va umple repede de aromele salatei și creveților. Tăiem mărunt salata verde, tocăm oregano, fenel, pătrunjel și puțină mentă. Sunt verdețuri proaspăt culese din grădină ce vor da savoare salatei. Despre o parte dintre ele am vorbit aici pe blogul meu la – De vorbă cu aromele. Asezonăm amestecul verde cu sare, piper și zeamă de lămâie.
Tai apoi roșia – rondele, iau una mai arătoasă din mijloc și o așez peste felia de pâine-cruton. Deasupra feliei pun salata asezonată deja. Intre timp intorc creveții și nu uit să-i hidratez din când in când cu același sos verde. Peste salată mai așez incă o rondea de roșie, pe care o stropesc cu sos verde.
Suntem gata. Creveții s-au făcut. Trebuiesc ținuți pe placă atât timp cât nu devin gumoși. Astfel își vor păstra textura, fragedă. Ii scot, ii așez deasupra și adaug incă puțin sos verde. Decorez farfuria cu o felie de lămâie.
Poftă bună vă doresc la creveți black tiger pe placă, sos verde, salată de verdețuri cu roșie aromată și lămâie, cruton uscat și dresing răcoritor!