În conceperea oricărui sandwich pornim de la – amestecul unor ingrediente între două felii de pâine. Despre istoria sandwich-urilor am mai discutat. La fel și despre faptul că sandwich-urile sunt răspândite astăzi pe tot mapamondul, că sunt adorate în egală măsură de copii și adulți.
Deși există de sute de ani, evoluția lor a fost permanentă și chiar surprinzătoare. Avem sute, poate mii de rețete în lumea întreagă. Avem sadndwich-uri extrem de gustoase, sănătoase, amuzante, avem chiar și topul celor mai bune sandwich-uri din lume, în care regăsim amprenta gastronomică a țărilor în care au fost inventate.
Și, nu în ultimul rând, avem și sandwich-ul muzical. Primul astfel de produs a fost inventat de o societate americană în 2007 și funcționează după o tehnologie similară celei folosite la felicitările muzicale. În momentul deschiderii ambalajului, înainte ca proaspătul posesor să-i simtă gustul, sandvisul îl surprinde cu… colinde de Craciun.
La noi, sandwich-urile au pătruns sub denumire englezească în secolul XX. Ulterior, odată cu dezvoltarea vieții urbane, au câștigat teren printre produsele denumite generic ‘’minuturi’’. Între timp, așa cum spuneam și într-o ediție anterioară, au devenit printre cele mai căutate preparate. Și asta pentru că ne pot asigura o masă sănătoasă la birou, o gustare în parc, la iarbă verde, o masă rapidă …în mașină sau chiar pe stradă, în mers, o cină …atunci când ajungem obosiți acasă și nu numai.
Sandwich-urile există în sute de rețete pentru că, în esență, preparearea lor ține …doar de imaginație. Putem folosi o multitudine de ingrediente, de condimente, de arome, de sosuri și le putem asezona cu tot felul de garnituri ori cu salate diverse.
Ingrediente pentru sandwich-ul de luni – 1 porție
- TORTILLA cu semințe 1buc
- Cașcaval felii 4buc(50 gr)
- MIX grille friptură rece 150g
- Sos de muștar cu hrean 80gr
- Salată iceberg 50gr
- Ardei capia 30gr
Pregătire: 5min
Preparare: 5min
Cum fac eu sandwich-ul de Luni
Am ales pentru astăzi sandwich-ul util. L-am denumit ’’sandwich-ul de Luni.’’ Și asta pentru că – îl vom realiza …cam cu ce mai găsim prin frigider, după grătarul din weekend.
Nouă, aici, în grădina Rarisimo, ne-au rămas … friptură rece, cârnăciori, castraveți murați, salată iceberg, câteva felii de cașcaval, ardei capia, hrean, muștar și foi de tortilla cu semințe. Din toate acestea vom face …’sandwich-ul de Luni.’’
La început, tăiem fâșii subțiri – friptura rece, fie că e de porc, fie de pui, fie …ambele. La fel procedăm și cu ardeiul capia, iar cârnăciorii îi porționăm, de asemenea, mărunt.
Și pentru că vom împacheta sandwich-ul într-un mod cu totul aparte, va fi nevoie să crestăm tortilla în patru părți, astfel încât să formă sferturi; tăieturile vor fi, pe un cadran de ceas imaginar, în dreptul orelor 0, 3, 6, 9. În partea de jos, unde ar exista ora 6 – tăiem puțin mai adânc, cam până aproape de centrul foii. Facem aceste proceduri însă abia după ce am încălzit puțin tortilla, pe ambele părți. Sfertul din dreapta, partea inferioară, va rămâne, momentan, liber.
Pe celelalte 3 părți – punem hrean, apoi muștar. În chenarele din diagonală așezăm – fire de salată iceberg și friptura crestată fâșii subțiri, iar pe cel din stânga – salată și castraveți murați. Triunghiul lăsat liber îl umplem acum cu felii de cașcaval. Adăugăm câte o felie și pe cele în care am așezat friptura, iar în chenarul cu salată și castraveți – mai completăm cu hrean și muștar.
Partea teoretic cea mai complicată vine odată cu împachetarea. Nu-i însă așa de greu pe cum pare…
Triunghiul din stânga jos – îl pliem peste cel de sus, apoi ambele – peste cel de-al treilea sfert. Ultimul sfert din partea dreaptă inferioară, cel pe care se află doar cașcaval, chenarul format practic între orele 3-6 îl ridicăm și îl așezăm peste celelalte, ca și când am acoperi cu un capac ceea ce deja avem.
Luăm sadndwich-ul și îl punem la încălzit pe o placă sau într-o tigaie. Îl întoarcem pe ambele părți, astfel încât cașcavalul să se topească. Adăugăm și ardeiul capia, dar …mai spre final, să rămână crocant. Când considerăm că este gata, ridicăm sandwich-ul de pe plită. Îl porționăm pe jumătate, astfel încât să-l putem mânca mai ușor. Și, în funcție de situație, îl putem așeza pe o farfurie ori dacă ne grăbim și trebuie să plecăm….într-un plic de hârtie, astfel încât să-l putem ambala și să-l luăm cu noi, la pachet.
Sandwich-ul de Luni este gata. În cel mult 10 minute am obținut, așadar, un preparat gustos și hrănitor, cu ingredientele rămase în frigider de la grătarul din weekend.
Vă aștept săptămâna viitoare!
Poftă bună!
Spor la treabă!