Show culinar și degustare de vinuri – crama Strunga
Intotdeauna am susținut că vinurile vin să completeze o masă bogată. Adică dau acel ceva de final care ne face de fiecare dată să simțim implinirea și bucuria unei mese tihnite.
Așa cum vinurile se asortează intr-un anume fel cu preparatele culinare și mâncarea poate fi asortată unui anume soi de struguri ce a fost vinificat.
Vinurile au culoare, miros, limpezime, gust, aciditate, zahăr și enumerarea ar putea continua.
Dar despre vinuri și calitatea lor am invitat un profesionist să vorbească – Ciprian TOMUT, reprezentant crama Strunga.
Evenimentului a umplut restaurantul imediat, ceea ce mă face să cred că alegerea cramei (de altfel o afacere tânără) a fost una inspirată.
Povestea acestor vinuri este una cel puțin interesantă. Viile Strunga sunt poziționate in zona Moldovei.
Pământul-mamă al viilor de la Strunga are denumiri populare vechi de câteva sute de ani – Dealurile Pârjolita și Calda. Legenda grăiește că însuși Pământul ar fi făcut un legământ cu primii oameni ai locului și le-a făgăduit simbria în roade bogate an de an, în schimbul muncii la câmp. Iar de atunci și până în prezent, oamenii au muncit pentru recolta de viță de vie, bucurându-se de răsplata bogată a Pământului. Astfel, în fiecare an, prin forța creatoare a soarelui, binecuvântarea cerului, bogăția Pământului și aerul proaspăt și puternic al pădurilor am cules roadele dealurilor Calda și Pârjolita și l-am făcut vin. Vinul pe care îl făurim la Strunga are o personalitate puternică, fiind un omagiu adus tradiției locurilor, într-o interpretare contemporană inedită. Aceasta se relevă în identitatea vizuală a vinurilor din gama introductivă, care spun o poveste în imagini prin statuetele care aduc în prim-plan Hora Trandafirilor de la Moldova (care își are originile la Strunga) sau haiducii codrilor, din poezia lui Vasile Alecsandri-Strunga (,,În pădurea de la Strungă, Sunt de cei cu puşca lungă, Care dau chiorâş la pungă!”). Astfel, noul și vechiul, tradiția și modernul se reunesc la Strunga, într-un vin cu gust bogat, rotund și echilibrat, care duce legendele strămoșilor mai departe.
Și pentru că vinurile prezente au fost și din cele albe dar și rose-uri și roșii, am ales gastronomic pe măsură. Invitații s-au putut bucura de TAPAS-URI ASORTATE, BRÂNZETURI FONDUE, STEAK DE VITĂ ȘI CARTOFI CONFIAȚI
Am promis că vom reveni cu acest gen de show la noi in restaurant și ne vom ține cu siguranță de cuvânt, invitând și alți reprezentanți ai cramelor românești să-și facă vinurile cunoscute.
Vă mulțumim tuturor celor ce ați ales evenimentul nostru intr-o seară de joi, la sfârșit de martie.
Câteva referințe despre vinuri și preparatele culinare pe care le-am ales pentru această seară găsiți in materialul video de mai jos.