Seria evenimentelor promise pentru anul acesta continuă. Am ales ca, de această dată, întâlnirea să aibă loc în grădina mea, la Rarisimo Garden, printre lavandă, trandafiri și cireși plini de fructe. Și la acest eveniment am ales ca partener al preparatelor pe care le-am oferit celor prezenți să fie vinurile cramei Strunga. Sortimente multe, vinuri albe și roșii. Vinul este în sine o poveste iar povestea trebuie spusă de către cei ce o crează. De aceea am vrut să ne spună povestea vinului somelierul Alin Mihalcea, premiat în Topul Celor Mai Buni 10 Somelieri din România.
N-am avut locuri libere în grădină și pentru asta mulțumesc tuturor celor ce au avut încredere în preparatele mele și în vinurile cramei pe care am ales-o pentru această degustare.
Dacă Alin Mihalcea a prezentat sortimente diverse, vinuri tinere sau mature, albe sau roșii, eu am ales o variație gastronomică menită să pună în valoare licorile ce au fost vedetele evenimentului. Am ales să pregătesc creveți cu unt, terină foie gras cu zmeură, prosciuto cu cremă Philadelphia, biban de mare făcut la cuptor, antricot de vită la grătar și berbecuț.
De ambianța sonoră a fost responsabilă Elena Stanciu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Artă Carmen Sylva din Ploiești.
Povestea vinului a apărut cu mii de ani în urmă și, de-atunci, e rescrisă continuu. Pentru că vinul evoluează și se transformă permanent. Nu te plictisești citind-o, ba, dimpotrivă, te atrage ca un magnet și te provoacă să afli ceva nou, de fiecare dată.
Despre vinurile Strunga (un loc încărcat de istorie) am aflat multe. Strunga Winery, crama din inima Moldovei, județul Iași, a reușit în doar câțiva ani să uimească publicul iubitor de vin, a trezit curiozități și, foarte important, a produs deja vinuri premiate cu aur. A fost fondată de un tânăr de doar 20 de ani, care deși se pregătise inițial pentru avocatură, a decis să ducă mai departe tradiția familiei. A înființat plantația în 2013 și patru ani mai târziu, producea deja prima gamă Strunga.
Astăzi, viile cramei Strunga se întind pe 86 de hectare de teren, pe care sunt cultivate 11 soiuri: Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Busuioaca de Bohotin, Tamâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Shiraz, Merlot si Cabernet Sauvignon. Nu toate au ajuns însă la maturitatea necesară. Iar cele care au devenit povești în sticle au primit deja recunoaștere internațională.
La evenimentul din Grădina Rarisimo am degustat și parte dintre vinurile premiate: Fetească albă (un vin energizant şi reconfortant, excelent pentru zilele călduroase, un vin care ‘’poartă cu mândrie renumele locului și al poveștilor sale’’), Feteasca neagră barrique (‘’vinul etalon al cramei, un vin plin de subtilitate, eleganță, prospețime, un vin unic, cu o perioadă de doar șase luni de maturare în butoaie de stejar’’) și Velier roze (‘’ o selecție de arome care te poartă prin timp, printr-o mare de trăiri și un ocean de bine. Picătură cu picătură’’).
Feteasca Neagră din gama Reveria, spre exemplu, a obținut Aurul pentru două producții, cele din 2018 și 2019. Busuioaca de Strunga 2017 a luat și ea medalia de Aur la ”International Wine Contest Bucharest” 2018, iar Chardonnay a fost premiat cu medalie de Aur la Concursul Național al Somelierilor din România în 2018.
Spunea cineva că ‘’lumea vinului fără degustări ar fi precum lumea showbiz-ului fără spectacole live’’. Tind să-i dau dreptate.
Evenimentele pe care le voi organiza fie la Restaurant Bulevard, fie in grădina Rarisimo, la OK Street Food, vor continua toată vara. Vă invit să fiți atenți la anunțurile pe care le voi publica pe pagina mea de facebook.
Și…. ca de obicei, nu uitați – poftă bună și spor la treabă!