Suntem in plin sezon cald iar grădina mea se umple de legume proaspăt coapte. Nu rezist in fața unei asemenea provocări și hotărăsc să gătesc ceva tradițional. Aleg fasolea păstăi ce tocmai s-a făcut numai bună de cules. Și pentru că merge bine și cu ceva cărniță, in acest articol vă ofer rețeta unei mâncărici de fasole păstăi cu piept de pui și bacon, gătită afară, in grădină.
Ingrediente pentru fasole păstăi, cu piept de pui și bacon – 6 porții
- FASOLE PĂSTĂI curățate 1kg
- APĂ 4 lt
- SARE 10 gr
- ULEI 100 ml
- PIEPT de PUI 1kg
- BACON 300gr
- CEAPĂ 300gr
- USTUROI 50gr
- MORCOV 300gr
- ARDEI GRAS și CAPIA 200gr
- SUC de ROȘII 300 ml
- PIPER 2gr
- FOI de DAFIN 4buc
- CIMBRIȘOR 4tije
- ROZMARIN 1 tijă
- SMÂNTÂNĂ grasă fermentată 200gr
- MĂRAR tocat, după gust.
Pregătire: 10 min
Preparare: 30 min
Dificultate: medie
Cum fac eu fasolea păstăi, cu piept de pui și bacon
Așa cum spuneam incă de la inceputul acestui articol, fug in grădină să culeg păstăile proaspăt coapte. Intâi insă pun niște apă la fiert. Câștig timp in acest fel. Până termin culesul voi avea pregătită apa pentru a „poșa” fasolea. Culeg păstăile ascunse bine intre frunze și fug să iau și ceva aromatice (rozmarin, foi de dafin, cimbrișor și ceva mărar). Le folosesc proaspete.
Spăl păstăile de fasole și le indepărtez capetele. Pentru cei ce nu știu, vedeți in video!
Le spăl evident și le arunc in apa fierbinte. Pun capacul până incep să fiarbă. Cân apa clocoște scot capacul și le mai las 3-4 minute. Le dau apoi la o parte de pe foc și le las la scurs. Apa nu o arunc. O voi folosi mai târziu.
Mă ocup de carne. Tai pieptul de pui fâșii cât mai egale. Nu este o tăietură specială insă aleg să tai in unghi. Astfel voi avea o suprafață de prăjire mai mare.
Feliez și baconul.
Pun puțin ulei in ceaun, aștept să se incingă puțin și adaug bucățile de piept de pui și baconul.
Las la prăjit cu capacul pus până ce se lipesc ușor de fundul tuciului.
Cât timp carnea se prăjește, toc mărunt ceapa și usturoiul.
Le adaug peste carne.
Tai și morcovul. Tot unghiular. Vedeți in video de mai jos.
Il adaug in ceaun imediat ce s-a inmuiat puțin ceapa.
Las in ceaun tot amestecul fără a mai pune capacul. Se vor căli impreună legumele și carnea.
Tai și ardeiul. Folosesc și capia dar șu ardei gras. Dau culoare și dulceață preparatului meu. Tai sub formă de bastonașe pentru că imi doresc o fasole păstăi cu pui și bacon colorată spectaculos.
Adaug și ardeiul tocat și completez cu apa in care au fiert păstăile, până ce legumele și carnea vor fi acoperite. Pun capacul și aștept să dea in fiert.
Inlătur capacul o dată ce a inceput să fiarbă și adaug ceva pastă de tomate sau sos de roșii, impreună cu boabele de piper și aromaticele obligatorii – rozmarin, cimbrișor și foi de dafin. Pun din nou capacul pentru câteva minute
Intre timp toc cât se poate de fin mărarul cules din grădină. Voi garnisi preparatul meu cu el. Vreau ca fasolea mea păstăi cu piept de pui și bacon să poarte aromele verii.
Dau capacul la o parte, indepărtez aromaticele (vedeți in video) și adaug păstăile de fasole prefierte. Completez din nou cu apa in care au fiert acestea, până ce lichidul acoperă legumele și carnea.
Pun capacul și las incă 10 -12 minute să fiarbă incet.
Preparatul meu, fasole păstăi cu piept de pui și bacon este gata. Până să dau tuciul la o parte de pe foc, alifiez smântâna inainte de a o pune in farfurie.
Tehnica este simplă, vedeți in video!
Iau ceaunul de pe foc și montez farfuria. Pun fasole dar și carne și evident sos. Deasupra adaug o lingură bună de smântână alifiată. Garnisesc farfuria la final cu mărar tocat fin.
Aceasta este fasolea păstăi cu pui și bacon pe care v-o propun in articolul meu.
Este un preparat ușor, savuros, ce merge bine intr-o zi toridă de vară! Așadar, poftă bună și spor la treabă!