Deschidem noul sezon de vară cu rețete clasice sau moderne care pot fi preparate la grătar, dar nu numai. Așa cum bine știți mă aflu în grădina mea, Rarisimo, de unde vă voi arăta una dintre apetisantele rețete de ficăței de pasăre.
Ingrediente pentru ficăței de pasăre în sos de vin, mămăliguță și cartofi confiați
4 porții
FICĂȚEI de pasăre 1kg
BACON 100 gr
ULEI 200gr
UNTURĂ 1kg
CARTOF semifiert 400 gr
USTUROI 100gr
CONIAC 100ml
VIN 100ml
SARE 2gr
PIPER 2gr
FOI DAFIN 4buc
CIMBRU 8tije
PĂTRUNJEL 8tije
MAMĂLIGĂ 1kg
Cum fac ficățeii de pasăre în sos de vin și cartofii confiați
Bogați în nutrienți dar săraci în calorii și plini de Vitamina A, făcățeii de pui ne oferă – nu doar gustul inconfundabil, ci și o vedere sănătoasă. Au aproape aceleași proprietăți ca și morcovii: ne țin departe de stres, ne protejează de insomnii și ne ajută să avem piele, păr și unghii sănătoase.
Dincolo de toate acestea, ficățeii de pui – pot fi o masă tradițională, dar…pot deveni și o gustare regală, în funcție de ce anume alegem să punem lângă ei.
Un singur ingredient este absolut necesar, întotdeauna, pentru ca gustul să fie unul divin, și anume…plăcerea, plăcerea de a găti.
Gătim, așadar, ficăței de pasăre în sos de vin alb și cartofi confiați. Cimbrul, foaia de dafin și pătrunjelul vor face minuni…pentru papilele noastre gustative.
Înainte de a începe prepararea propriu zisă a ficățeilor, curățăm cartofii semi-fierți și îi punem în tuciul cu untură încinsă. Și pentru că, știm deja că, înainte de a adulmeca mirosul și a simți gustul, mâncăm cu privirea, iar aspectul trebuie să ne încânte, putem alege să-i confiem întregi ori tăiați în jumătăți, în funcție de dimensiuni.
Ținem cartofii în untură încinsă… cam cât se cer, până când vor prinde o crustă aurie. N-avem durată limită, dar nu trebuie nici să-i uităm pe foc și să-i scoatem arși, și nici să le grăbim confierea ca să fie reci când vor fi gata ficățeii. Încercăm să ajungem cu ambele la final, cam în același timp.
Ca atare, lăsăm focul mic la cartofi, cât se poate de mic, dar nu-i învârtim prea des în untură, pentru că se vor sfărâma.
Există și varianta cartofului confiat fără să fi fost fiert în prealabil. Se poate și așa. Focul trebuie să fie însă și mai mic, până ce, cartoful se înmoaie, abia spre final, mărim puțin flacăra, pentrua obține crusta aurie.
În paralel, ținem ficățeii în lapte preț de zece minute. Asta, ca să iasă sângele din ei. Apoi, îndepărtăm fierea (vinișoarele acelea verzui) astfel încât ficatul nostru să nu fie amar. Când suntem gata cu toate acestea, ne-apucăm de gătit.
Punem pe foc, la încins, o tigaie cu un strop de ulei în ea. Presărăm baconul, lăsăm să sfârâie preț de câteva clipe, nu prea mult …să nu-I ardem, și când micile bucățele se rumenesc cât să placă ochilor, adăugăm ficățeii.
Au și ei nevoie de câteva minuțele pân’or începe să se perpelească. Să fie vreo cinci, să fie o idee mai multe, când vedem că-și schimbă culoarea pe o parte, îi întoarcem și adăugăm coniacul… 100 de mililitri, nu mai mult, c-avem de pus și vinul, și-apoi vom trage la …somn.
Sarea și piperul pot fi adăugate chiar de la început. Nu se-ntăresc ficățeii, așa cum știam noi de la bunici. Ceea ce contează cu adevărat este să nu-i ținem prea mult pe foc, să fim atenți la timp.
După ce au mai stat câteva clipe sub capac, iar apa lăsată de ficat a scăzut, adăugăm vinul. Nu pe tot odată, ci puțin câte puțin, la un interval de câteva minute. Și asta pentru că nu vrem ca ficățeii să fiarbă, ci să se îmbine aromele.
Pregătim cimbrul și foaia de dafin pe care le adăugăm, rând pe rând, în tigaie peste preparatul nostru. Turnăm și vinul rămas, amestecăm ierburile frumos mirositoare și așteptăm în continuare ca sosul să scadă și să se lege.
Nu uităm nici cartofii pe foc. Presărăm peste ei, în untura încinsă, câțiva căței de usturoi întregi, pentru a obține o mireasmă aparte.
În trei-patru minute, ficățeii noștri în sos de vin alb cu cartofi confiați sunt gata.
Montăm farfuriile, așa cum ne spune imaginația s-o facem, și cam asta e tot!
S-aveți poftă!