French cotlet in această rețetă. Pare o fiță și chiar este datorită gustului, însă denumirea ii vine de la tăietura cotletului de porc și a glazurii. Așadar nu vă speriați prea tare. Este un cotlet pe care il gătesc in grădina mea, la același grill. Așa cum am tot spus in toate rețetele pe care vi le-am oferit pentru săvârșirea unor preparate realizate in spațiul liber, dacă nu aveți un astfel de grill, nu-i nicio problemă. Folosiți grătarul clasic, cu lemne sau cărbuni și IMPORTANT – acoperiți carnea cu o cratiță. Se va frige dar se va și coace la interior, va rămânne suculentă și gustoasă și își va păstra textura. Gata cu grătarul, trecem la treabă.!
Ingrediente pentru french cotlet in crustă de muștar și cheddar gratinat, legume calde și cartofi la grătar – 2porții
- French cotlet de porc (cotlet cu os) 2buc (600gr)
- Ulei de măsline 200gr
- Sare aromată de grătar 15gr
- Verdețuri (cimbru,busuioc, pătrunjel) 15tije
- Muștar cu boabe 100gr
- Usturoi curățat 6buc (15gr)
- Amestec roșii concassè 6 linguri (90gr)
- Sos verde aromat 150ml
- Cartofi semifierți 4buc (400gr)
- Ardei capia 1buc (150gr)
- Roșii cherry 6buc
- Brânză Cheddar(cașcaval) 6felii (60gr)
- Frunze de salată (decor)
- Sare,piper- după gust
Pregătire 20min
Preparare 20min
Cum pregătesc french cotlet in crustă de muștar și cheddar gratinat, legume calde și cartofi la grătar
Am vorbit mai sus despre carne. Adică am la dispoziție 2 cotlete tăiate french de unde indepărtez osul suplimentar, fix ca in video-ul pe care l-am filmat pentru această rețetă. Intotdeauna este mai simplu să vedeți tehnicile de gătire decât să citiți despre ele. Evident, incep rețeta cu pregătirea cărnii. După ce am indepărtat osul suplimentar, crestez carnea sub formă de romburi pe o parte. Intorc cotletele și repet operațiunea dar fără să mai crestez decât pe laterale. Vedeți in video cum pregătesc cotletele de porc.
Asezonez apoi carnea cu sare și piper pentru grill și ulei de măsline.
A venit momentul să pun cotletele pe grătar. Grijă mare cu focul, să nu fie prea tare. Nu uitați nici de ceea ce v-am spus in preambulul rețetei. Acoperiți carnea cu o cratiță dacă nu aveți un grill cu capac. Pun și crenguțele de cimbru proaspăt peste bucățile de cotlet.
Cât timp carnea se frige, mă ocup de garnitură. Tai in jumătăți cartofii prefierți in coajă și ii aromatizez. Pun sos verde peste ei, sare și piper. Rețeta sosului verde o găsiți aici – http://restaurantbulevard.ro/biban-file-pe-placa-sos-verde-rosii-calde-multicolore-si-cartofi-sfaramati-la-culinaria/
Pun și cartofii pe grătar. Iau și ei gustul specific de grătar.
Când carnea este gata (trebuie să rămână ușor rose la mijloc.), o scot pe un platou să se odihnească. Nu vă speriați, nu inseamnă că este nefăcută dacă este rose.
Intre timp amestec roșiile concasse cu usturoiul pisat și ceva sos verde aromat. Dacă nu ați văzut-o la mine pe blog, vă dau aici linkul pentru roșiile concasse – http://restaurantbulevard.ro/rosii-concasse-la-de-vorba-cu-aromele/
Urmează să glazurez carnea. Ung cotletele scoase de pe grătar, cu muștar. Folosesc din cel cu boabe (Dijon). Peste stratul de muștar, adaug felii de brânză ceddar (puteți folosi cașcaval dacă nu aveți ceddar prin casă). Stratul următor este format din amestecul de roșii concasse cu ustoroiul pisat și sosul verde.
Este timpul să pun cotletele inapoi pe grătar pentru gratinare. Efectul de topire al brânzii nu il puteți obține dacă nu acoperiți carnea. Eu pun capacul peste grill.
Alături de carnea pusă la gratinat, arunc repede câteva roșii cherry și ceva rondele de ardei kapia. Cartofii ii scot. Ii pun in castron și ii aromez cu incă puțin sos verde.
Cotletul este gata când cașcavalul sau brânza ceddar incepe să se topească. Am realizat o glazură in stil franțuzesc și putem spune că preparatul este pregătit pentru servire.
Montați farfuriile. Platingul este mereu foarte important. O variantă o vedeți in video-ul de mai sus. Asta nu inseamna că nu puteți ficreativi și farfuriile voastre să arate altfel
Puneți roșii calde, rondele de ardei kapia coapte, și cartofi, apoi vedeta rețetei – french cotletul! Decorați cu busuioc și pătrunjel.
Poftă bună să aveți!