Gaufrele ar fi apărut pentru prima dată în Evul Mediu . Istoria spune că membrii frăției întemeiate de Saint Louis ar fi copt un biscuit între două plăci din fontă, legate între ele prin balamale.
Plăcile ar fi fost adesea decorate cu embleme sau inscripții religioase și alte imagini, și ar fi avut un mâner de care puteau fi ținute. Deseori, acestea aveau imprimate forme de gaufre sau vafe.
Desertul era vândut pe stradă, în timpul săptămânii, iar Duminica, la poarta bisericii. Ca să fi devenit parte a frăției era absolut necesar să fi putut face o mie de vafe, în fiecare zi.
Alte date arată că, gaufrele ar fi originare din Belgia, ar fi fost inventate în urmă cu 600 de ani, de bucatarul domnitorului-episcop de Liège, un oraș din estul țării.
Iar o altă legendă spune că, prima rețetă de vafe ar data din secolul al XIV-lea. Ar fi fost notată în manuscrisul „Le Ménagier de Paris” de către un bărbat, drept set de instrucțiuni pentru tânăra sa soție.
Cuvântul “vafe” ar fi apărut însă pentru prima dată în limba engleză în 1725, derivat din cuvântul olandez ‘’wafel’’ care înseamnă fagure sau tort.
De-a lungul istoriei, desertul ar fi fost denumit – Wafe, wafre, napolitane, wâfel, Ioffe, gaufre, gaufre, gauffre, waffel și våffla.
Popularitatea vafelor a continuat să crească de la an la an și multe sate și-au creat propria varintă, bazată pe rețeta din Liège. Una dintre cele mai cunoscute și apreciate astăzi este așa-numita vafă belgiană, vafa de Bruxelles. A fost introdusă în America de Nord, în timpul Târgului Mondial din New York din 1964.
Gaufrele ar exista în mai bine de 20 de variante doar în Belgia, dar sunt consumate în întreaga lume…în Franța, Țările de Jos, Germania, Polonia, Ungaria, Scandinavia, Hong Kong și Statele Unite ale Americii. Oricum s-ar numi, cert este că, vafa sau gofra are propria Zi Internațională, pe 25 Martie.
Asta deși, Ziua Vafelor ar fi început în Suedia ca “Våffeldagen”, iar o alternativă „Zi a Vafelor” (pe 24 August) ar fost onorată și în Statele Unite ale Americii și ar fi marcat – aniversarea primului aparat pentru făcut vafe din SUA, inventat de Cornelius Swarthout din Troy, New York.
Ingrediente pentru Gaufre de Bruxelles – 14-16 bucăți
- Drojdie: 20gr
- Lapte călduț: 750ml
- Unt topit 200gr
- OUĂ 6buc.(separate gălbenuș, albuș)
- Sare 1gr
- Zahăr tos: 100gr
- Zahăr vanilat 4plicuri(32gr) la albușuri
- Făină cernută: 500gr
Pregătire: 10min
Preparare: 10min
Coacere: 3min. la 220 grade
Cum fac eu Gaufre de Bruxelles
Cert este că, vafele sau gofrele au devenit unul dintre deserturile de top pentru copii, dar și foarte apreciat pe la festivalurile de street food. Pot fi asezonate cu ciocolată, dar și cu fructe, frișcă ori înghețată, și pot fi inclusiv transformate din desert…într-o gustare sărată.
Sunt irezistibile spun cunoscătorii – la unison cu gurmanzii sau doar cu pofticioșii, și …ar merita sărbătorite nu o dată, ci de două ori pe an.
Gaufre de Bruxelles astăzi, în Grădina Rarisimo, dar o rețetă …personalizată, cu dulceață de trandafiri, producție proprie și înghețată.
Deși pare complicat, în realitate, avem nevoie de doar 20 de mminute pentru unul dintre cele mai gustoase deserturi din întreaga lume. Ne sunt necesare 10 minute pentru pregătire, alte 10 pentru preparare și 3 minute pentru coacere. Avem nevoie de – drojdie, lapte călduț, unt topit, ouă, sare, zahăr tos, zahăr vanilat și făină – musai cernută.
Putem folosi robotul de bucătărie și mixerul, dar și tradiționalul tel pe care-l întrebuința bunica.
Începem prin a activa drojdia cu lapte cald, ușor îndulcit. Cernem făina, apoi pregătim ouăle separând albușurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile le punem în vasul robotului, albușurile într-un alt recipient. Peste gălbenușuri adăugăm un praf de sare, apoi turnăm zahărul, ulterior – untul topit, și omogenizăm.
După ce am încorporat toate aceste ingrediente, adăugăm laptele și făina, ‘’în ploaie‘’, astfel încât să evităm formarea cocoloașelor.
Albușurile la batem spumă și le încorporăm în aluatul nostru cu o spatulă, pentru a putea obține o textură aerată.
După aceea, lăsăm aluatul (care va fi o idee mai gros decât cel pentru clătite) să crească puțin. Îl acoperim și îl punem la rece, preț de 10, 15 minute.
Între timp, pregătim aparatul de făcut gofre, îl ungem cu puțin ulei și îl încingem. Punem aluatul cu un polonic, în cantitatea potrivită.
Când gofrele sunt gata le sccoatem și le lăsăm să se răcească. Apoi le asezonăm. Noi …cu dulceață de trandafiri.
Putem alege însă ciocolata preferată de mai toată lumea sau …alte soiuri de dulceață, frișcă și chiar înghețată sau fructe de pădure. La final, pudrăm desertul cu zahăr vanilat!
Poftă bună! Spor la treabă!