Ghiveciul este o mâncărică de vară, cu legume multe și proaspete. S-au cam copt toate cele de cuviință in grădina mea și de aceea am hotărât să gătesc un ghiveci. Este un preparat tradițional românesc, deși il găsim și in bucătăriile altor popoare, purtând alte denumiri. La noi i se mai spune și ghiveci călugăresc, asta și pentru că este gătit vara la multe mănăstiri, fiind o mâncare de post, sățioasă și gustoasă.
Fac și eu ghiveci in grădina mea Rarisimo. Doar că mă voi folosi de noul grătar în formă de ou și voi găti la jar, la ceaun.
Și pentru că tot am jarul la dispoziție, voi coace câteva legume pe care le voi adăuga in ghiveciul meu pentru a da preparatului un plus de gust.
Gata cu prezentarea, să trecem la treabă!
Ingrediente pentru ghiveci de legume 6-8 porții
- ULEI: 250 ml
- ROȘII proaspete: 2 kg
- CEAPĂ: 200 gr
- USTUROI: 50 gr
- MORCOV: 100 gr
- ARDEI GRAS multicolor: 150 gr
- ARDEI CAPIA: 150 gr
- VINETE: 1 kg
- CARTOFI: 150 gr
- DOVLECEL : 200 gr
- MAZĂRE BOABE 150 gr
- APĂ : 2 litri
- SARE: 15 gr
- PIPER: 4 gr
- AROMATICE, după gust: cimbru, rozmarin, foi de dafin, pătrunjel
GARNITURĂ:
- ARDEI IUTE
- MĂMĂLIGUȚĂ
Pregătire: 15 min
Preparare: 45 min
Dificultate: medie
Cum fac eu ghiveciul de legume
Pornesc intâi grătarul și las cărbunii la odihnit.
Fug apoi in grădină și adun legumele de care am nevoie pentru a săvârși un adevărat ghiveci de vară. Iau vinete, roșii, dovlecel și ardei capia, dar și o mână zdravănă de aromatice cu care voi da gust preparatului meu.
Spăl legumele și aleg câteva vinete, roșii și ardei capia pentru a le coace pe grătar, la jar.
În ceaun pun ulei la incins pe grătar, alături de legumele pentru copt. Roșiile se vor coace primele.
Le scot și le curăț pielea, le tai grosier și le pun in ceaun pentru a se inmuia și a-și lăsa zeama. Mestec pentru a evita ca bucățile roșiilor să se prindă de pereții ceaunului.
Intre timp sunt gata vinetele și ardeii capia.
Las roșiile pe foc și mă ocup de ardei și vinete. Adaug și un praf de sare pentru a ajuta roșiile să se inmoaie.
Adaug un praf de sare peste legumele coapte și le acopăr cu folie alimentară. Las la inăbușit cam 10 minute. Abia apoi le curăț de coji și semințe. Vedeți in video de mai jos cum fac eu!
După ce am curățat legumele coapte, le tai bucăți și le pun intr-o strecurătoare, la scurs.
Iau ceaunul de pe jar. Roșiile sunt numai bune de pasat. Și-au lăsat bine zeama.
Mă folosesc de o altă streecurătoare și cu ajutorul unei linguri, pasez roșiile. Nu vreau să am in ghiveciul meu semințe. Obțin un suc de roșii natural, plin de gust și savoare. Il pun deoparte pentru că il voi adăuga la final peste ghiveci.
Pun inapoi ceaunul cu ulei pe grătar la incins. Până se ridică temperatura uleiului, mă ocup de restul legumelor. Incep cu ceapa și usturoiul. Toc nu foarte fin, exact ca in video.
Până termin de tocat, uleiul s-a incins suficient. Pun ceapa și usturoiul la călit. Adaug un praf de sare pentru a inmuia ceapa. Mestec constant pentru a evita să se prindă de pereții ceaunului.
Toc și morcovul și ardeiul multicolor. (ardei galben și portocaliu). Le pun in ceaun la călit alături de ceapă și usturoi.
Când ceapa devine sticloasă, adaug apă, cât să acopere legumele. Pun capacul și le las la fiert.
Continui să tai celelalte legume. Vinetele le tai pe jumătate. Cu o lingură, indepărtez semințele (vedeți tehnica in video). Apoi le tai cuburi. La fel fac și cu dovlecelul. Tai bucăți mari și cartoful. Tijele de țelină (apio) le curăț și le toc grosier. La fel fac și cu celelalte bucăți de ardei gras multicolor rămase.
Adaug acum legumele tăiate cuburi, in ceaun peste celelalte. Nu pun dovlecelul acum deoarece s-ar sfărâma de tot până ce se vor fierbe celelalte. Acopăr din nou cu apă.
Pun capacul grătarului și las la fiert până ce cartoful va fi aproape gata. Verific textura și la fel trebuie să faceți și voi.
Când cartoful este aproape fiert, adaug in ceaun legumele cu gust de fum pe care le-am lăsat la scurs și dovlecelul.
Pun din nou capacul grătarului și las la fiert cam 5 minute. Adaug apoi boabele de mazăre prefierte și sucul de roșii. Amestec și las să dea in clocot.
Intre timp fac un buchet grani de aromatice. Pun câteva tije de rozmarin, foi de dafin proaspete și cimbru și le leg cu o sforicică. Le adaug in ghiveci și las incă 10 minute la fiert pentru ca preparatul meu să se aromeze. Pun capacul grătarului. Nu vreau să pierd din sos.
Sunt gata!
A ieșit un ghiveci de legume pe cinste. Il servesc alături de mămăligă și ardei iute. Merge un zvâc de vară, nu?
Cam asta a fost rețeta. Este o mâncare excelentă de post, ce poate fi consumată foarte bine și de către vegetarieni.
Aș pune lângă ghiveciul meu de legume, un vin alb demisec, rece și înmiresmat.
Poftă bună și spor la treabă!