Goujoanele au devenit nelipsite de pe mesele noastre. Le regăsim alături de salate, dar și de cartori prăjiți, piureuri de toaate felurile ori alte soiuri de garnituri.
Goujoanele pot înlocui cu succes orice alt preparat la o masă de prânz și chiar la cină, pot deveni mâncarea copiilor în pachețelele pentru școală, dar și felul principal de la petrecerile celor mici. Pentru că, deși sunt iubite și de către adulți, copiii sunt totuși cei mai mari susținători ai goujoanelor de pui.
Ingrediente pentru goujoane de pui – 2 porții
– Piept de pui 300gr
– Sare 4gr
– Piper 2gr
– Cimbru 2gr
– Oregano 2gr
– Făină 100gr
– Ouă 2buc
– Ulei rece 5ml
– Apă 5ml
– Pesmet 200gr
– Ulei pentru prăjit (tigaie) în baie de ulei- 300ml sau mai mult în funcție de aparatura folosită.
Pregătire: 10 min
Preparare: 10 min
Cum fac eu goujoanele de pui
Când spunem ‘’goujoane’’ vorbim practic despre mici șnițele pane sau bucățele din piept de pui – în crustă crocantă, aurie, de pesmet. Gustul îl obținem, desigur, în funcție de condimentele pe care le adăugăm cărnii de pui, dar …mai sunt și alte secrete.
Goujoane de pui la Culinaria, astăzi, în grădina Rarisimo, la Ok Street.
Avem nevoie de mai puțin de jumătate de oră pentru a le prepara. Pentru două porții ne sunt necesare: 300 de grame de piept de pui, două ouă, 200 de grade de pesmet, 100 de grade de făină, 4 grame de sare și două grame de piper, câte două două grame de cimbru și oregano, 5 mililitri de ulei rece și 5 mililitri de apă. Avem nevoie desigur și de ulei pentru prăjit, cam 300 de mililitri sau chiar mai mult pentru că, preparăm goujoanele în baie de ulei.
Când le-am așezat pe toate la-ndemână, ne apucăm de treabă.
Panetăm pieptul de pui. Asta însemnă că vom proceda așa cum facem în mod obișnuit la orice fel de șnițel.
Mai întâi tăiem pieptul de pui, îl porționăm transversal, astfel încât după aceea să-l putem tăia fâșii cât mai subțiri pe lungime și să putem forma goujonele.
Cu dimensiunile pe lungime ne putem juca, grosimea în schimb ar trebui să rămână cam la fel pentru ca toate goujoanele să se prăjească in același timp.
Carnea poate fi lăsată la marinat câteva ore, dacă timpul ne permite – chiar și peste noapte. În cazul în care nu avem acest timp la dispoziție, condimentăm bine fâșiile de pui cu sare și piper și celelalte mirodenii. Adăugăm și puțin ulei, pentru ca bucățile de carne să nu se lipească între ele.
Spargem ouăle, adăugăm sare și piper, puțin ulei și un strop de apă și le omogenizăm. Trecem pieptul de pui prin făină, apoi prin ou, ulterior prin pesmet. După ce am bifat toate aceste operațiuni, luăm bucățile de pui și le prăjim în baie de ulei încins. Le lăsăm pe foc și le întoarcem astfel încât să obținem o crustă aurie. Temperatura nu trebuie să fie mică, dar nici foarte mare, pentru că le putem arde.
Când sunt gara, scoatem gujoanele, le scurgem de grăsime, adăugăm lângă ele cartofi prăjiți sau orice fel de altă garnitură, în funcție de gust și preferințele de moment.
Copiii, spre exemplu, preferă sosurile alături de gujoane, în special, maioneza cu usturoi. Dar oferta poate fi extrem de bogată, pentru că, alături de gujoane se potrivesc multe alte alte sosuri.
Poftă bună!
Spor la treabă!