Toamna merg bine mâncărurile ceva mai grase, mai bogate, merg bine așadar tocanele de care-or fi ele. De aceea am hotărât să pun pe blog, o rețetă de gulaș. Acest preparat unguresc la origine, a pătruns in bucătăria autohtonă evident prin Ardeal. Și dacă tot vorbim despre Transilvania, atunci cu siguranță gustul inconfundabil al tocanei gulaș cu carne de vită (este o tocană totuși) ar fi bine să fie păstrat ca atare.
Tot aici, pe blogul meu, găsiți și rețeta supei-creme gulaș. Dacă n-ați văzut-o, v-o recomand! – https://restaurantbulevard.ro/supa-crema-gulas-a-la-chef-dan-neagu/
Pun repede mai jos ingredientele și trec la treabă.
Gătesc la ceaun, afară, alături de câțiva pofticioși ce abia așteaptă să guste din gulașul meu de vită.
Ingrediente pentru Gulaș cu carne de vită – 10 porții
- PULPĂ de VITĂ 3kg
- ULEI 300ml
- FĂINĂ 300gr
- SARE de bucătărie 20gr
PIPER 8gr - BOIA DULCE 50gr
- CHIMEN măcinat 50gr
- VIN 300ml
- CEAPĂ ALBĂ curățată 1kg
- USTUROI curățat 150gr
- MORCOV curățat 400gr
- ARDEI CAPIA curățat 600gr
- PASTĂ TOMATĂ 100gr
- SOS TOMAT SPANIOL 400gr
- GĂLUȘTE:
OUĂ 2buc
UNTURĂ 2linguri (30gr)
FĂINĂ 8 linguri (80gr)
APĂ RECE 20ml
SARE FINĂ 1gr - ARDEI IUTE după gust( 2buc)
- FOI DE DAFIN 8buc
- PĂTRUNJEL 20 tije
Pregătire 20 min
Preparare și fierbere: 40 – 90 min, funcție de calitatea cărnii.
Cum fac eu Gulaș cu carne de vită
Întâi să spun că am ales o pulpă de vită ușor marmorată. Fiind vorba despre o tocană, în esență, am nevoie și de ceva grăsime pentru a obține gustul inconfundabil al gulașului. Tai pulpa în cuburi, egale pe ct se poate. Vedeți asta și in materialul video de mai jos. Am filmat evident rețeta pentru că așa vă este mai ușor să urmăriți pașii.
Pornesc imediat ceaunul, adică il pun pe foc. Adaug ceva ulei și aștept să se incingă.
Până uleiul se incinge, cuburile obținute din pulpa de vtă tăiată, le pudrez cu făină. Vreau să caramelizez carnea în ceaun.
O dată incins uleiul, pun carnea de vită. Adaug chimenul – condimentul specific acestei tocane ungurești și mestec continuu. Adaug și ceva boia, paprica pentru ardelenii abonați ai blogului meu. Despre boia dulce vorbesc în această etapă.
Când carnea s-a lipit puțin de pereții ceaunului, deglasez cu vin și mut apoi totul intr-o tavă. Vedeți in video foarte clar cum fac asta.
În tavă adaug apă, o acopăr și o las la cuptor. In funcție de calitatea cărnii, va trebui să stea la cuptor cam 90 de minute. Ridic capacul abia peste 40 de minute să văd dacă nu cumva a scăzut apa.
Ceaunul rămas liber acum, păstrează gustul cărnii aromate anterior cu chimen, boia și vin. Aici voi căli legumele.
Pun ulei din nou la incins în ceaun.
Mă așez resemnat în fața tocătorului și încep să toc legumele. Mai intâi tai morcovul. Urmează ardeiul capia. Continui cu ceapa și usturoiul. Vă recomand să le tocați mărunt.
Verific și carnea din tavă să văd dacă nu a scăzut apa.
Când sunt gata tocate și uleiul suficient de incins, le arunc pe toate in ceaun să se călească corect, corespunzător. Pun și un praf de sare pentru a inmuia ceapa. Adaug chimen, piper, boia dulce. Când ceapa devine sticloasă, semn că legumele s-au înmuiat, deglasez cu vin. Vedeți in video.
Mestec constant pentru a nu se lipi.
Adaug apă până ce legumele sunt acoperite, pun capacul ceaunului și las la fiert până ce tot amestecul va deveni consistent ca un sos.
Până se fierb carnea și legumele, mă apuc de găluște. Știți bine – nu e gulaș dacă nu are gălușcuțe. Le spun așa pentru că sunt micuțe.
Așadar – sparg intr-un vas un ou. Adaig 2 linguri de untură, puțină apă rece, un praf de sare și vreo 3-4 linguri de făină. Amestec energic și obțin un aluat destul de consistent. Vedeți textura în video.
Timpul a trecut. Verific din nou carnea. Dacă se sfărâmă când o apăsați intre degete, e aproape gata. Dau la o parte tava de pe foc și fac marea înfrățire. Adică mut carnea in ceaun. Evident și zeama in care a fiert carnea.
Acum este momentul desăvârșirii gustului pentru gulașul meu cu carne de vită. Adaug in ceaun bulionul și sosul tomat spaniol. Rețeta acestui sos o aveți pe blogul meu aici – https://restaurantbulevard.ro/sos-tomat-spaniol-de-vorba-cu-aromele/
Las din nou la fiert. Nu mult.
Când ar mai fi vreo 10 minute de fiert, adaug găluștele. Le pun în ceaun folosindu-mă de 2 linguri. Vedeți in video cum fac. LA final adaug și 3-4 foi de dafin și niște ciușcă, ardei iute cum spunem noi aici in Regat. Gulașul cu carne de vită trebuie să fie picant. Atenție însă – nu exagerați cu iuțeala!
Pentru amatorii de senzații tari, alăturați la final, lângă farfuria cu gulaș cu carne de vită și un supliment de ardei iute.
Mai las ceaunul câteva minute pe foc pentru ca aromelele să se amestece bine și sunt gata.
Dau la o parte și pun repede in farfurii. De la atâtea arome, invitații mei nu mai au răbdare. Platingul – o provocare ca în cazul oricărei tocane. Garnisesc cu o frunză de pătrunjel și dau spre degustare.
O nebunie la masă. Nimeni nu scoate niciun sunet. Toată lumea e ocupată cu furculița și gulașul cu carne de vită
Așadar, vă doresc și vouă ca de obicei – Poftă bună și… spor la treabă!