Face toată lumea hamburgeri. Chifteaua asta americană a devenit un bun gastronomic internațional mai ales de când și-au deschis filiale fast food-urile de peste ocean. Așadar, fac și eu, varianta mea, pe care am hotărât să o impărtășesc cu voi. Poate vă place și puțin altfel decât găsiți prin alte părți. Ceea ce trebuie să știți este că acest preparat suportă variațiuni multiple, funcție de bucătar sau influențele gastronomice din zona geografică unde se prepară. Gustul se schimbă bineînțeles și dacă alegeți altă carne și nu cea de vită. Fac aici, in grădina mea Rarisimo, un hamburger de vită cu ceva brânză cheddar. Un cheesburger dacă e să fim foaaaarte exacți cu denumirea produsului.
Ingrediente pentru hamburger de vită și cartofi prăjiți – 4porții
- CHIFLĂ pentru burgeri 4buc
- ——————————————————
- SOS tartar pentru burger: 300gr
- Maioneză 100gr
- Muștar 10gr
- Castraveți în oțet 100gr
- Ceapă tocată mărunt 100gr
- —————————————————–
- SALATĂ ICEBERG tocată 100gr
- SALATĂ creață 4frunze
- ROȘIE 150gr(1buc)
- ———————————————————-
- BURGER :
- Carne tocată de vită cu 20% grăsime 600gr
- Sos barbeque 50ml SAU
- Jiu lichid concentrat de vită 50ml
- Sare 5gr
- Piper 4gr
- Condiment amestec pentru grille 5gr
- Ulei 10ml
- ————-‐———————————————————-
- CEAPA caramelizată sau crocantă 3lingurițe
- SOS barbeque 5ml
- BACON copt 30gr
- CHEDDAR felii 4buc
- KETCHUP 4lingurițe
- ——————————————————
- CARTOFI pentru prăjit (4p.) 1kg
- ULEI pentru prăjit 2litri
- SARE, PIPER 5gr
Pregătire 20min
Preparare 20min
Cum fac eu hamburgerul de vită și cartofii prăjiți
Pentru început am să vă spun că folosesc un sos tartar. Dar nu cel a cărei rețetă am dat-o intr-un articol anterior (o găsiți aici – http://restaurantbulevard.ro/ceafa-de-porc-la-grill-salata-salsa-si-sos-tartar-cu-chef-dan-neagu/), ci o variantă simplificată. Amestec intr-un bol maioneză, ceapă albă tocată foarte mărunt, puțin muștar și castraveciori in oțet tocați mărunt și scurși de zeamă. Nu este după cum observați rețeta clasică a unui sos tartar, dar eu aleg această variantă pentru a forma o bază a hamburgerului și pentru a evita ca toate ingredientele puse separat in chiflă să curgă pe jos.
Am format sosul bază a preparatului și trec la carne. Carnea tocată de vită cu un procent de grăsime de 20% o amestec cu sare și piper, puțin sos sau jiu de friptură (tot de vită) sau dacă acesta lipsește, ceva sos barbeque. Mai adaug puțin condiment pentrui grill. Il găsiți in supermarcketuri Amestecăm și omogenizăm foarte bine și apoi formăm chiftelele pentru fript. Eu formez chiftele cu o presă. In materialul video pe care l-am filmat pentru această rețetă vedeți și presa și tehnica. Ideea e că această compoziție de carne trebuie presată bine atunci când formați chifteaua.
Fac frigerea pe un grill electric. La fel de bine o puteți face pe grătar, pe o placă de fontă care se incălzește uniform. Chiftelele trebuiesc ținute până ce sucul cărnii iese la suprafață și apoi intoarse. Așa veți păstra in chiftea, sucurile și aromele.
Prăjesc și niște cartofi. Se poate hamburger respectabil fără o porție zdravănă de cartofi? Nu prea merge. Deci, aleg intotdeauna cartofii roșii pentru prăjit. Atenție, interiorul cartofului trebuie să fie galben și nu alb. Ii spăl, ii usuc și apoi ii tai. Folosesc o friteuză, incing uleiul la 140 – 150 de grade și pun cartofii pe care ii prăjesc până devin aurii. Ii ridic și ii las să se răcească puțin și să se scurgă uleiul. Inainte de servire ii mai scufund incă 1-2 min in ulei la 180 – 190 grade, până ce devin crocanți la exterior, rămânând insă moi pe dinăuntru.
Câteva felii de bacon trec și ele la fript pe grill. Nu trebuie ținute mult. Le scot și le feliez cât mai subțire.
E timpul să ansamblez burgerul. Chifla trebuie să fie și ea pufoasă și ușor dulceagă. O tai și pun mai intâi ceva salată iceberg tocată. Adaug sos tartar. Peste sos, o frunză de salată creață și o felie de roșie. E momentul să adaug chifteaua. Deasupra acesteia, pun ceapă caramelizată, fulgi de ceapă crocanți, Incă puțin sos barbeque și imediat felii subțiri de bacon fript. La final pun și brânză cheddar. Inchid burgerul cu capacul chiflei incălzit inainte și cu ceva kethup pe el.
Gata sunt. Un burger gustos zic eu, care vă va desfăta cu aromele lui, așezat așa cum se face lângă o porție corect gătită de cartofi prăjiți. Poftă bună să aveți!