Desertul acesta este un răsfăț al gustului. Așa cum v-am obișnuit, rețetele pe care vi le ofer pentru desert, fac parte din categoria “dulciuri de bucătar”. Nu am pretențiile unui patiser ce stăpânește bine creme, mousse-uri ori ciocolate de tot felul. Lava Cake-ul sau vulcanul de ciocolată este un desert ce s-a născut dintr-o prăjitură clasică franțuzească, moelleux, pe care din greșeală bucătarul a modificat-o. Povestea completă o spun in conținutul video al acestei rețete și vă invit să vedeți despre ce este vorba.
De fapt ce este Lava Cake-ul? Este desertul din care inima de ciocolată trebuie să curgă atunci când prăjitura este tăiată.
Marele avantaj al acestui dulce este că aluatul, o dată ce este făcut, poate fi congelat până la 30 de zile. Așadar, aveți poftă sau aveți invitați la masă? Nimic mai simplu! Scoateți din congelator câteva forme umplute cu aluat, le coaceți și nu vă rămâne decât să vă bucurați de un Lava Cake pe cinste.
Se servește și simplu insă eu il prefer acompaniat. Câteva fructe roșii, (zmeură și căpșune), ceva sos de vanilie și o cupă de inghetață (tot de vanilie), completeează fericit gustul dominant al ciocolatei din prăjitură. Mai adaug un element crocant și anume – puțin fistic prăjit și mărunțit.
Ingrediente pentru Lava Cake (vulcan de ciocolată) – 15buc
- CIOCOLATĂ granule 80%: 440gr
- UNT gras 82%: 400gr
- OUĂ: 20buc
- ZAHAR TOS: 280gr
- ZAHĂR VANILAT: 4plicuri (32gr)
- SARE FINĂ: 2gr
- ESENȚĂ de VANILIE: 50ml
- ULEI de floarea-soarelui: 30ml
- FĂINĂ de lucru: 100gr
- FĂINĂ cernută: 320gr
Pregătire: 10 min
Preparare: 15min
Coacere: 15min
Cum fac eu Lava Cake
Mă ocup mai întâi de formele in care voi turna aluatul și voi coace Lava Cake-ul. Găsiți in magazine genul ăsta de forme sau mulaje, spuneți-le cum vreți. Cu o pensulă inmuiată in ulei ung formele peste tot. Scurg surplusul de ulei și tapetez cu făină acoperind toată forma. Tehnica o găsiți in video. Apoi dau la rece formele. Dacă puteți, băgați-le direct in congelator.
Trebuie topită ciocolata. Folosesc metoda baine-marie. Un vas cu apă așezat pe foc incălzește vasul de deasupra in care pun bucățile de ciocolată. Nu incercați să topiți ciocolată direct pe foc niciodată.
Când a inceput să se topească ciocolata, adaug untul. Cu cât sunt bucățile mai mici de unt, cu atât se vor topi mai repede. Mestec pentru a omogeniza amestecul. Când untul s-a topit, sting focul și mai continui omogenizarea incă câteva minute. Apoi bolul cu sosul de ciocolată trebuie băgat la rece. Dacă puteți, puneți-l in congelator. Dacă nu in frigider, la o temperatură cât mai scăzută.
Intr-un alt vas sparg 10 ouă intregi și alte 10 gălbenușuri. Apoi, cu un mixer bat ouăle până devin aerate. Abia după ce sunt spumoase incep să inglobez zahărul tos, zahărul vanilat, esența de vanilie și praful de sare. Folosesc mixerul pentru omogenizare, exact ca in video.
Scot ciocolata din congelator. Trebuie să se răcească până undeva spre 20 – 25 grade, cam la temperatura camerei. Continui omogenizarea amestecului de ouă cu mixerul și torn cantitatea de sos de ciocolată. Când s-a format amestecul, opresc mixerul și il inlocuiesc cu o spatulă. Acum incep să pun cu lingura, puțin câte puțin făina, inglobând-o. Mestec continuu compoziția. In final trebuie să obțin un aluat de consistența unei paste. In rețeta filmată vedeți cât de groasă trebuie să fie compoziția.
Scot formele de la congelator/frigider. Cu un polonic umplu fiecare formă cam 90%. Aluatul va crește in cuptor și dacă as umple de tot forma, ar da pe afară in timpul coacerii.
După umplere, infoliez fiecare formă cu folie alimentară și dau la frigider 10 minute minim. In această stare, aluatul se poate congela pentru maxim 30 zile.
După 10 minute de ținut la rece, coc câteva Lava Cake-uri in cuptorul preincălzit la 190 grade, timp de 13-15 minute. Dacă folosiți aluat congelat, mai adăugați incă 2 minute pentru coacere. Cam 17 minute ar trebui ținute in cuptor.
Gata. Am ajuns la montaj. Cum vă spuneam și in preambulul rețetei, imi place Lava Cake-ul acompaniat de zahăr farin, câteva fructe de zmeură și căpșune, sos de vanilie și o cupă generoasă de inghețată, evident tot de vanilie. In plus, mai adaug și puțin fistic prăjit și mărunțit pentru a adăuga farfuriei și un element crocant.
Lava Cake este o prăjitură savuroasă pe care vă recomand să o incercați!