Stăm rău cu timpul și de aceea renunțăm de multe ori la preparatele tradiționale în favoarea unora mai rapid de preparat. Este și cazul mămăligii. Nu de multe ori avem răbdarea necesară pentru a face o mămăligă românescă in varianta tradițională. Pentrui cei care își doresc să incerce, am scris un articol aici despre modul in care se gătește această mămăligă – https://restaurantbulevard.ro/mamaliga-romaneasca-la-culinaria/
Mămăliga pripită, mămăliga rapidă, urbană prin definiție are un timp mult mai scurt de preparare și nu implică același efort din partea bucătarului. Este și foarte versatilă. Despre acest tip de mămăligă vorbesc in articolul de mai jos. Ca de obicei, am și filmat rețeta așa că, vă va veni simplu să o preparați.
Mămăliga pripită este o mămăligă moale pe care nu o putem rasturna și nici tăia felii cu ața.
Să-i dăm drumul la treabă!
Ingrediente pentru mămăligă pripită – 10 porții
- MĂLAI grișat: 600gr
- APĂ: 2.5 litri
- SARE : 30gr
- ULEI : 100ml
Pregătire: 5 min
Preparare: : 10-15min
DIFICULTATE – UȘOR
Cum fac eu mămăligă pripită
Să vă spun intâi că folosesc de fiecare dată doar mălai grișat. Este o diferență considerabilă intre acest tip de mălai, mai dur și mai texturat și mălaiul superior sau extra, mălaiul de moară din care fac mămăliga românescă, tradițională.
Nu mai avem neapărată nevoie de un ceaun in care să facem acestă mămăligă pripită. Din această cauză folosesc o cratiță in care pun apă la fiert.
Când a dat in fiert, punem sarea, un praf de mălai și un fir de ulei. Astfel vedem cum se ridică la suprafață pelicula de ulei și știm sigur că am pus toate ingredientele.
Așteptăm să dea din nou in clocot, micșorăm focul, tragem vasul de-o parte și adăugăm 1 măsură de mălai treptat.
Folosim un tel și amestecăm.
Trecem vasul inapoi pe foc și așteptăm să dea in clocot din nou.
Adăugăm treptat jumătate din cantitatea de mălai, timp in care amestecăm continuu. Vedeți in video de mai jos cum fac.
Fierbem mămăliga până devine cremoasă. De fapt se va ingroșa prin evaporarea apei.
In timpul fierberii, mămăliga face bule și stropește. Dați vasul la o parte și amestecați. In acest mod, scădeți temperatura și evitați ca mămăliga pripită să facă bule.
Punem inapoi vasul pe foc.
Repetăm procedeul până inglobăm aproape toată cantitatea de mălai.
La final adăugăm un ultim praf de mălai. Cam 5 minute mai durează până este gata.
Mai punem și un ultim fir de ulei și amestecăm bine. Mămăliga pripită nu se va lipi de pereți și va deveni mai cremoasă.
Trec cam 5 minute și mămăliga pripită este gata. Torn mămăliga intr-o farfurie. Este cremoasă și moale.
Mămăliga pripită este ideală pentru mămăligă cu brânză și smântână, pentru bulzul urban sau strachina ciobanului (rețeta aici). Sun 3 variante, insă puteți alătura această mămăligă pripită și altor preparate.
Poftă bună și spor la treabă!