Face multă lume papanași. Este un desert larg intâlnit și in restaurante, i-aș spune un desert de bucătar. Adică, nu are timpii de pregătire și preparare indelungați, iar ingredientele folosite sunt la indemână. Sunt convins că mulți dintre voi au făcut și acasă papanași. Acest preparat, de altfel unul foarte gustos, are totuși mici trucuri ce trebuie știute pentru a ne putea bucura de adevăratul gust. Cu siguranță papanașii nu trebuie să fie tari și nu trebuie să fie îmbibați in ulei. Acesta este și motivul pentru care am hotărât să scriu această rețetă pe blogul meu.
Ca de obicei găsiți și video-ul aferent rețetei, cu fiecare pas descris in amănunt, pentru cei ce vor să obțină papanași pufoși.
Eu folosesc dulceața Rarisimo, dulceață pe care o pregătesc in fiecare an din producția proprie de fructe și petale de trandafiri. Niciodată nu ies cantități mari dar mă bucur știind că produsele mele nu conțin aditivi și potențiatori de gust și nici conservanți. Voi puteți folosi dulceața care vă place sau cea pe care o aveți în cămară.
Ingrediente pentru papanași tradiționali cu dulceață Rarisimo – 20 bucăți, aproximativ 2kg aluat
- BRĂNZĂ proaspătă grasă (25-27%), scursă 1kg
- LĂMÂIE, răzătură și sucul 1buc
- OUĂ separate: albuș-gălbenuș 4buc
- SARE pentru frecare gălbenuș 2gr
- ZAHĂR pentru albuș bătut cremă 200gr
- BICARBONAT de SODIU, stins cu suc lămâie 5gr
- ZAHĂR VANILAT (plic 4) 30gr
- ESENȚĂ de VANILIE 20ml
- FĂINĂ cernută 700gr, se înglobează treptat în timp ce frământăm
- FĂINĂ cernută pentru modelare100gr
- Montaj:
DULCEAȚĂ 600gr
SMĂNTÂNĂ 600gr
ZAHĂR farin vanilat pentru pudrare 100gr
AMESTEC PRĂJIT fistic și nuci, pentru garnisire farfurie 100gr
FRUCTE aromate DECOR (zmeură, afine,căpșune)
Pregătire: 10min
Preparare:10min
Prăjire: 6min
Cum prepar eu papanași tradiționali cu dulceață Rarisimo
Primul secret al rețetei este că brânza folosită trebuie scursă foarte foarte bine inainte. Altfel, cantitatea de apă rămasă vă va obliga să utilizați făină mai multă, iar asta va face ca papanașii să devină după prăjire tari și nu pufoși.
Așadar, punem brânza scursă intr-un vas generos in care urmează să formăm aluatul.
Separăm ouăle gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile trebuie frecate cu sare. Această operațiune amplifică culoarea pentru ca la final să obținem papanași aurii.
Albușurile amestecate cu zahărul trebuie bătute. Folosim un mixer și obținem o spumă. Consistența o vedeți in video.
Stingem bicarbonatul cu 2-3 linguri de zeamă de lămâie.
Acum, in vasul in care am pus inițial brânza scursă, adăugăm și celelalte ingrediente. Mai intâi punem răzătura de coajă de lămâie pentru un plus de aromă, apoi gălbenușurile amestecate, albușurile bătute spumă, esența de vanilie, zahărul vanilat și bicarbonatul stins in zeama de lămâie. Cu o spatulă incepem omogenizarea. Când toate cele de mai sus sunt bine amestecate incepem să adăugăm făina.
Un alt secret – făina utilizată trebuie cernută anterior pentru a fi indepărtate eventualele impurități dar și pentru a deveni aerată.
Adăugăm făină treptat continuând amestecarea. Când aluatul format devine dens, trecem la frământarea lui cu mâna. In video găsiți tehnica pentru cei ce sunt mai puțin obișnuiți cu cocăturile.
Inglobăm făină atât cât aluatul are nevoie. Eu am pus cantitatea de făină folosită de mine in rețetă insă tineți seama de căt de umedă este făina voastră. Aluatul abținut trebuie să fie destul de elastic și ușor lipicios. Vedeți asta in video.
Lăsăm aluatul să se odihnească 10 minute pe masă, la temperatura camerei. Va mai crește puțin.
După ce s-au scurs minutele de așteptare, incepem să modelăm papanașii. Eu vă recomand un cântar de bucătărie pe care să puneți bile de aluat de 100gr. Este mai ușor așa și papanașii noștri vor avea cam aceleași dimensiuni.
Rupem apoi o bucată de aluat, cam 20 gr și formăm o bilă. Din bucata rămasă, in jur de 80 gr trebuie să modelăm un inel, gros și inalt cam de un de 1 cm.
Vedeți in video cum fac eu asta. Nu e greu deloc, aveți nevoie doar de o tavă cu făină de lucru in care să formați inelul.
Când am terminat papanșii, urmează prăjirea acestora. Secretul acestui aluat este că in timpul prăjirii papanașii nu vor absorbi mult ulei. Sunt sigur că nu vă plac cei imbibați sau al căror gust devine predominant de prăjit.
Prăjim in baie de ulei la 160-170 grade pentru 6-7 minute. Intoarcem mai des papanașii in timpul prăjirii pentru a mai crește puțin și a deveni pufoși.
Scoatem apoi pe hârtie absorbantă și ii lăsăm 1-2 minute să se răcorească și să se scurgă surplusul de ulei.
Despre montaj, platingul așadar nu voi vorbi mult. Știti bine că merg cu zahăr vanilat, dulceață și smântână.
Vă mai dau un pont – alifiați smântâna înainte. Procedeul nu este greu, pur și simplu intr-un bol amestecați energic cu o lingură, până ce smântâna devine cremoasă.
Vă sugerez să nu puneți dulceață și smântână peste tot papanașul, ci să lăsați și ceva spații libere pentru a menține elementul crocant in farfurie.
Să ii savurați cu plăcere!