Pastramă de oaie gătită în 2 feluri
Știu bine că multora dintre voi vă place gustul cărnii de oaie pe grătar. Dacă a fost și preparată anterior și transformată în pastramă este și mai bine. Însă, de multe ori, atunci când punem bucăți de pastramă de oaie pe grătar, obținem după frigere un soi de talpă, extrem de tare și sărată. Vă ofer rețetele de mai jos la Culinaria, rețete pe care le puteți face lesne singuri, iar rezultatul va fi cu totul diferit. Vă garantez o savoare deosebită a preparatului și dacă ii alăturați mămăliguță, mujdei, cartofi și ceva acrituri, veți obține cu siguranță un “curcubeu pe cerul gurii”. Dacă însă vrei să o incerci mai întâi, te aștept la restaurant Bulevard Ploiești
Merge bine de tot cu un must tinerel sau de ce nu, cu un vin roșu puternic.
Tradițonal, pastrama se face din carne de oaie. Doar că, un asemenea preparat suportă foarte bine și alte variante de carne în cazul în care gustul și textura celei de oaie nu vă sunt pe plac. Puteți face pastramă și de pui, porc sau de ce nu – pește. Eu aici o să prepar doar pastramă de oaie dar o să revin cu un articol dedicat pastramei pregătite din alte cărnuri.
În video-ul de mai jos puteți urmări pașii pentru a vă bucura și acasă de gustul inconfundabil al acestui preparat dar și de frăgezimea cărnii de oaie.
Ingrediente pentru pastrama de oaie coaptă la ceaun sau pusă pe grătar
1 – Pregătirea cărnii de oaie – marinare:
Pulpă oaie semidegresată 2kg
Vin alb 250ml
Sare grunjoasă 20gr.,
Piper sfărâmat sau boabe 5gr
Cimbru 20gr
Usturoi curățat 200gr
Boia dulce 10gr.,
Ardei iute uscat 5gr
Ulei de măsline 100ml
Marinare controlată 72ore.
2 – Pastramă coaptă
Pastramă marinată 2kg
Vin alb 500ml ,
Apă 500ml
Usturoi curățat, spart 100gr
Ceapă 1buc
Foi de dafin 2buc,
Cimbru 4gr
3 – Pastramă la ceaun
Ulei
Cârnat de oaie 30gr
Ceapă (1/4) tăiată grosier,
Usturoi curățat și spart 15gr,
Ardei kapia felie 20 gr,
Ardei iute 5gr
Pastramă coaptă 220gr
Vin alb 150ml,
Cimbru 1 crenguță,
Foi dafin 1buc.
Sos tomat 5gr.
Garnitura:
mămăliguță, cartofi copți, telemea rasă, murături
4 – Pastramă la grătar
Pulpă de oaie marinată și scursă (uscată) 250gr
Ulei 20ml
Garnitura:
mujdei, cartofi la cuptor, telemea rasă, mămăliguță, murături.
Vă recomand să cumpărați carne de oaie macră și nu pastramă gata preparată. O marinați singuri, folosiți ingredientele de la punctul 1, așteptați puțin mai mult dar veți obține o carne fragedă și un gust absolut inconfundabil!
Vreți să guști varianta mea? De aici puteți comanda pentru acasă PASTRAMĂ