Preparat de inspirație franceză în acest articol. Fac așadar un piept de pui cu sos gorgonzola langă care adaug legume sotate și un piure de morcov. Merg impreună de minune. Să trecem la treabă!
Ingrediente pentru piept de pui cu sos gorgonzola – 4 porții
- PIEPT de PUI 800gr
- ULEI 100ml
- UNT 100gr
- FĂINĂ 50gr
- SARE 4gr
- PIPER 4gr
- APĂ 500ml
- BRÂNZĂ GORGONZOLA 150gr
- SMÂNTÂNĂ 400ml
- PRAZ 80gr
- CIUPERCI 80gr
- ARDEI CAPIA 80gr
- MORCOV piure 400gr
- DECOR: zmeură fresh, ardei dulci picolino murați
Pregătire: 10 min
Preparare: 30 min
Cum prepar eu piept de pui cu sos gorgonzola
Evident îcep cu carnea. Iau piept de pui, il fasonez bine și apoi il tai bucăți. Tăietura din cuțit o fac pe lung, in diagonală, pentru a beneficia de o suprafață cât mai mare a fiecărei bucăți de pui. Își lasă gustul mult mai bine așa și in plus, genul ăsta de tăietură are și o valoare estetică.
Fasonarea suplimentară o execut pentru că, fiind un preparat fin provenit din gastronomia franceză, imi doresc să păstrez aceste caracteristici.
Am terminat de tăiat carnea. Adaug puțină sare și un praf de piper și tăvălesc bine bucățile de carne prin făină.
Pun apoi la prăjit intr-o tigaie teflonată, incinsă in prealabil cu puțin ulei. Avantajul este că a asemenea tigaie nu lipește. Când uleiul este suficient de fierbinte, pun bucățile de piept de pui. Cam 2 minute sunt necesare pentru a prinde culoare. Intorc apoi și las din nou să se rumenească.
Este momentul acum de deglasez. Folosesc apă pe care o torn peste pui. Mestec puțin pentru a fi sigur că nu s-a prins de tigaie nicio bucată de pui și apoi pun un capac. Dau la fiert cam 10-12 minute
Intre timp mă ocup de legume. Adică, mai clar, le toc mărunt. Așa voi obține un decor colorat și un plus de gust pentru preparatul meu – Piept de pui cu sos gorgonzola.
Așadar toc legumele (ciuperci, praz și ardei capia) și le trag la tigaie. V-ați prins – folosesc 2 tigăi pentru a mă mișca mai repede. Legumele sunt in tigaie doar cât să-și lase aroma pentru că le vreau crocante.
Le dau de pe foc și continui cu pieptul de pui cu sos gorgonzola. Apa a scăzut la jumătate și deja sosul a inceput să se lege. Este momentul să pun brânza gorgonzola.
Brânza se va topi in sosul deja legat. Las pe foc cu capac incă cvâteva minute. Când este aproape gata adaug smântâna culinară. Un fir, nu multă. O pun pentru că adaugă un plus de cremozitate sosului.
Am terminat. Nu-mi rămâne decât să montez farfuria. Și pentru că este un preparat din gastronomia franceză, platingul trebuie să fie și el la înălțime. De fapt, vă indemn mereu și pe voi să creați farfurii cât mai frumoase.
Sevesc pieptul de pui cu sos gorgonzola alături de un piure de morcovi, legumele sotate, iar ca decor câteva zmeuri și ceva ardei dulci murați – picolino.
Am filmat ca de fiecare dată rețeta. Urmărind materialul video, vă va fi mai ușor să preparați piept de pui cu sos gorgonzola.
La final vă spun ca de fiecare dată – Poftă bună și spor la treabă!