Se apropie sărbătorile și de aceea am ales să prepar câte ceva din bucătăria românească tradițională. In acest articol pregătesc o piftie de porc fără gelatine și alte adaosuri moderne. Vă arăt ce părți ale carcasei de porc merită folosite pentru a obține “gustul de acasă”. Pare simplu de făcut dar nu e chiar așa. Am filmat un material video care vă va ajuta, respectând pașii, să obțineți o piftie de porc gustoasă pentru masa de Crăciun.
Ingrediente pentru piftia de porc tradițională – 20 porții/400 gr
- RASOL de PORC cu șorici 1buc (600gr)
- PICIOARE de PORC (adidași?) 2buc (500gr)
- CIOLAN cu OS AFUMAT și ȘORICI 1buc (400gr)
- APĂ 12litri
- CEAPĂ 4buc
- MORCOV 4buc
- PIPER BOABE 2linguri
- FOI de DAFIN 10buc
- SARE 3linguri- 50gr.
- AROMATICE: rozmarin, cimbru,pătrunjel
- USTUROI decojit și pasat(blenduit): 250gr
Pregătire: 20min
Fierbere: 2ore și 30min.
Preparare: 20min
Cum trebuie preparată piftia de porc tradițională
In primul rând aș spune că este esențial să alegeți acele părți ale carcasei de porc ce conțin colagen mult, colagen ce va ajuta ca piftia să se intărească și să capete aspectul pe care cu toții il cunoașteți. Așadar picioare (adidași), rasol, puțin șorici și un ciolan afumat sunt excelente pentru acest preparat.
Spălați bine cu apă rece și indepărtați orice urmă de sânge de pe carne.
Adidașii merg pârliți. Eu folosesc o lampă pentru această operațiune insă la fel de bine procedeul se poate executa și deasupra flăcării de la aragaz.
Decupați carnea in bucăți mari. Adidașii trebuiesc crestați chiar in zona cartilagiilor. Vedeți in video cum. Puneți la fiert carnea. La inceput adăugați doar sare. Dacă folosiți cantitățile din rețeta mea, aveți nevoie de cam 12 litri de apă și o oală pe măsură. Nu umpleți recipientul pentru că altfel va da in foc.
In paralel mai puneți un vas cu apă la fiert. Apa de aici vă va ajuta să completați (nu in neștire) pentru ca la finalul fierberii ( 2 ore – 2 ore și jumătate) să obțineți cam 5 – 6 litri de lichid.
După ce a inceput să fiarbă, lăsați vreo 10 minute și indepărtați prima spumă. Deja apa din oală a inceput să scadă. Ar fi bine, folosind un prosop de hârtie să curățați marginile vasului.
Tăiați morcovii pe jumătate, lăsați ceapa intreagă și adăugați-le in vasul in care fierbe carnea. După legume, puneți și aromaticele – piperul, o crenguță de rozmarin, cozile de pătrunjel și foile de dafin.
Urmează fierberea la foc mediu, proces pe care e bine să nu il grăbiți. Vreo 2 ore trebuie să așteptați. Completați cu puțină apă din vasul celălalt, doar cât să mențineți cantitatea de lichid. La final, așa cum spuneam, ar trebui să vă rămână 5 – 6 litri.
După 2 ore verificați dacă e fiartă carnea. Ar trebui să fie desprinsă de pe oase. Dacă e așa, scoateți carnea și legumele intr-un vas și dați-le deoparte, până se vor răcori puțin.
E timpul să vânturați lichidul rămas. Aveți in video procedura. Folosiți o sită cât mai fină pentru a strecura lichidul. Executați operațiunea de minim 15 ori, ideal ar intr-un loc mai răcoros (dacă aveți).
Dacă vi se pare prea multă grăsime, degresați puțin lichidul.
Usturoiul pasați-l. Eu il blendez insă puteți să il zdrobiți și altfel.
Un mic truc – nu adăugați usturoiul in lichid ci infuzați-l. Cum? Simplu. Operațiunea am făcut-o și la ciorba de burtă. Puneți usturoiul pisat intr-o strecurătoare (eu folosesc un chinez, nu unul adevărat, vedeți in video) și continuați vânturarea lichidului dar trecându-l prin această sită cu usturoi. Repetați operațiunea de câteva ori și ajutați-vă și de o lingură pentru a obține rezultatul cel mai bun.
Intre timp sigur carnea s-a răcorit. Tăiați bucățele din fiecare sortiment. Morcovul tăiați-l rondele, ceapa indepărtați-o.
Treceți la montarea vaselor in care urmează să se intărească piftia de porc. Puneți o frunzuliță de pătrunjel, o rondea de morcov, bucățele din sortimentele de carne ce au fiert și apoi turnați lichid. Puteți vedea soluțiile mele in materialul video.
Dați la rece vasele pentru 1 zi. Piftia se va intări. Faceți proba intorcând vasul cu susul in jos. Fac și eu la fel in video.
Veți obține astfel o piftie de porc tradițională, foarte gustoasă, pentru masa de Crăciun.
Poftă bună!