Il știți pe Johnny Bravo? Dacă nu, vă spun doar că este un personaj teribil din categoria eroilor din desene animate. I-am furat numele și am hotărât să denumim așa pizza noastră – pizza Johnny Bravo. Istoria acestui preparat, frumoasă de altfel, o găsiți in conținutul materialului video. Cert este că nu mi-am permis să transform o pizza italiană intr-una neaoșă, românească și s-o numesc pizza Ionel. Nu știu, poate mi-a fost frică să nu rămân cu Ionel in restaurantul meu, Bulevard Ploiești.
Deci…. in acest articol vă dau rețeta unei pizza FUSION (hahaha), un mix adică intre aluatul italian și umplutura românească, tradițională chiar. Așadar amestecului italiano-românesc, i-am spus american – Johnny Bravo.
Dar să trecem la fapte!
Ingrediente pentru pizza Johnny Bravo – 7porții × 240gr aluat
ALUAT:
- FĂINĂ tip 550- 1kg
- DROJDIE 5gr
- ZAHĂR 3gr
- APĂ CĂLDUȚĂ 50ml
- SARE 25gr
- ULEI de măsline 50ml
- APĂ 600ml
UMPLUTURĂ/ porție:
- SOS TOMAT: 60gr
- MOZZARELLA 100gr
- CARNE și CÂRNAȚI la garniță 150gr
- ARDEI CAPIA COPT în oțet 60gr
- BRÂNZĂ TELEMEA RASĂ 80gr
- CARTOFI prăjiți 100gr
AROMATIZARE:
- ULEI de măsline aromat cu usturoi
- Oregano uscat
Pregătire: 10min
Preparare : 40min (inclus și timpul de dospire)
COACERE pe vatră (350grade): 3min
COACERE în cuptor pe tavă (230grade): 8-15min. (în funcție de cuptor)
Cum fac eu (și numai eu) această pizza Johnny Bravo
Intr-un vas generos punem cantitatea de făină. Atenție la făină – funcție de categoria folosită, va trebui să adăugați mai multă sau mai puțină apă la frământarea aluatului. Vă recomand făină tip 550.
Facem o adâncitură in mijloc și punem mai intâi drojdia activată cu puțin zahăr și dizolvată în apă călduță. Adăugăm jumătate din cantitatea de ulei
Presărăm și sarea peste toată suprafața
Incepem amestecarea cu o spatulă pentru omogenizarea ingredientelor. Incepem să adăugăm apă treptat. Lăsăm spatula deoparte și incepem frământarea cu mâna.
Frământăm cam 10 minute. Obținem un aluat ușor elastic. Adăugăm și restul de ulei și continuăm procesul.
Aluatul este gata în momentul in care nu se mai lipește de margini și devine ușor elastic. Scoatem aluatul pe o tavă pudrată cu făină, il infoliem și il lăsăm să crească 15 minute la temperatura camerei.
După 15 minute, indepărtăm folia și porționăm aluatul. Folosesc mereu un cântar de bucătărie și vă indemn și pe voi să o faceți. Pentru o pizza mare (33 cm) avem nevoie de 240 gr aluat. La cantitățile ingredientelor din rețetă vom obține aluat pentru 7 blaturi de pizza.
Frământăm fiecare bucătă de aluat pentru a forma bile cât se poate de omogene. Tehnica o vedeți in video. La sfârșit vom avea 7 bile (paline) pe care le infoliem din nou și le lăsăm la crescut 15-20 minute. Aluatul poate fi păstrat in frigider maxim 2 zile. Dacă il țineți la rece, nu uitați ca inainte de a il intinde pentru blatul de pizza, să aduceți aluatul la temperatura camerei!
Cât timp aluatul crește, ne ocupăm de ingredientele cu care vom umple pizza noastra tradițională – Johnny Bravo. Tăiem fâșii subțiri carnea de porc scoasă de la garniță din untură. Cârnatul trebuie și el porționat in felii nu prea groase. Ne-au rămas ardeii copți. Ii tăiem fâșii subțiri. Nu vrem să avem dificultăți când mâncăm.
După 15-20 minute, scoatem folia și incepem să intoindem blatul pe masă. Pudrăm cu făină și incepem. Avem varianta de crea blatul intinzând palina cu mâna (varianta italiană) sau cu făcălețul (in stil românesc). In ultimul fel, cu făcălețul, dezavantajul este că prin presare se distruge aerarea aluatului și astfel pizza va avea un blat mai crocant, in locul celui pufos. Tehnica prin care formați blatul de pizza Johnny Bravo o vedeți in conținutul video al rețetei.
Punem blaturile pe tăvi pudrate cu făină și incepem să umplem cu ingredientele porționate anterior. Ungem mai intâi cu sos de roșii, baza oricărei pizze care se respectă. Adăugăm mozzarela sau cașcaval ras. Avem nevoie de ceva care să lipească ingredientele de blat. Punem apoi feliile de carne de la garniță și rondelele de cârnat afumat.
Suntem gata să introducem la cuptor. Vă recomand coacere pe vatră la 350grade timp de 3min sau coacere în cuptor pe tavă la 230grade, timp de 8-15min. (în funcție de cuptor).
Scoatem pizza Johnny Bravo din cuptor. Inainte de a fi servită, adăgăm peste cartofi prăjiți, brânză telemea rasă și ardei copți.
Mai românește de atât, zic eu că nu se poate!
Vi se va părea poate neobișnuită această pizza Johnny Bravo. Vă recomand insă să o incercați! Asortați-o corespunzător cu măcar o halbă cu bere. Blondă neapărat. Berea. Cu siguranță, funcție de cantitatea de bere sau de pizza, fiecare poate deveni Johnny Bravo
Hai poftă bună și…. spor la treabă!