Continui seria preparatelor pe care le gătesc in grădina mea, Rarisimo. Așadar vorbim despre dish-uri care se pretează bine pentru grătar sau grill. Știu că nu sunteți multi cei care dețineți un astfel de grill ca cel pe care il utilizez eu, insă preparatul din acest articol se gătește la fel de bine folosind un arzător cu pirostrii, sau direct pe flacăra grătarului normal. Gătim in tigaie de această dată și facem un fel de mâncare de inspirație indiană, îndrăgită de gurmanzii din toată lumea. Așadar curry de pui pe care il pregătesc cu ulei de cocos, il asezonez cu coriandru si il servesc cu garnitură de orez jasmine.
Tigaia poate sta foarte bine și pe grătar, e drept insă că focul nu trebuie să fie stins. Gătesc in grădină și am convingerea că la fel puteți face și voi, oferindu-vă astfel bucuria de a vă desfăta intr-o zi de weekend, cu un gust special.
Ingrediente pentru curry de pui cu orez jasmine 4 porții
- Pulpe de PUI -500gr
- Ulei de cocos 200ml
- Sare 3gr
- Piper 6gr
- Mix condimente PUI 29gr
- ÇURRY pudră 50gr
- KETCHUP 100gr
- Ardei gras 1buc
- Ardei Capia 1buc
- MORCOV 2buc
- CEAPĂ 200gr
- USTUROI 100gr
- CORIANDRU 10 tije
- Ardei iute 2buc
- OREZ JASMINE 100gr
Pregătire 15 min
Preparare 25 min
Cum fac eu curry de pui cu orez jasmine
In primul rând ne ocupăm de pulpele de pui. Bucățile de carne trebuiesc condimentate și pentru asta folosim sare, piper, mix pentru pui (eu pe al meu, voi pe al vostru). Urmează dominanta de gust a preparatului – curry. Puneți din belșug. Evident că liantul este uleiul. La această rețetă eu folosesc uleiul de cocos ce dă o aromă in plus cărnii și legumelor. Voi dacă nu aveți, puteți folosi la fel de bine și uleiul de măsline. După condimentare, tăiați pulpele in bucățele și pudrați-le cu făină, așa cum fac și eu in materialul video pe care l-am filmat pregătind rețeta. Urmărindu-l, vă va ajuta să obțineți gustul indian in farfurie.
Puneți tigaia la incins cu ceva ulei in ea. Despre foc am vorbit mai sus, ceea ce trebuie să rețineți este că se gătește excelent și pe focul lemnelor de grătar. Sau alegeți o butelie cu arzător și ați rezolvat această problemă. Când uleiul de cocos este incins, puneți bucățile de carne.
Cât timp carnea se gătește ne ocupăm de legume. Deci ceapa, ceapa verde (doar partea albă și cea verzuie), morcovii ardeiul și usturoiul trebuiesc tocate. Vrem un preparat de inspirație indiană așa că nu vom toca mărunt ci mai degrabă grosier. Ardeiul și morcovii tăiați-le fâșii mai subțiri. Aici puteți găsi similitudini cu bucătăria asiatică unde legumele au cam aceeași tehnică de prezentare. Usturoiul zdrobiți-l și apoi tocați-l. Ardeiul iute merge tăiat rondele subțiri. Nu punem mult iute la preparare (deși preparatele idiene sunt cu adevărat iuți). Vom așeza rondele de ardei suplimentar in farfurie pentru ca fiecare invitat la degustare să iși poată potrivi gustul după al său.
O dată incheiat procesul, aromați și legumele folosind aceleași condimente ca in cazul pulpelor de pui. Puneți curry din belșug, nu uitați!
Este momentul să adăugați legumele peste carne și să continuați procesul termic. Aveți grijă, focul nu trebuie să fie iute pentru că nu vrem să ardem preparatul. Punem și capacul peste tigaie după ce dăm mai intâi față legumelor și bucăților de carne. Lăsăm câteva minute și corectăm cu kethup și puțină apă. Acoperim din nou pentru ca mâncărica noastră să poată absorbi toate aromele. La final, când este totul aproape gătit, corectăm cu puțină smântână culinară. Pe lângă culoare, vom obține astfel o cremozitate aparte a sosului. Incă 3 minute și e gata curry-ul de pui. La final – ceapă verde (frunze tocate fin), coriandru tocat și câteva rondele de ardei iute.
N-am spus nimic de orez. Folosesc mereu orezul jasmin pentru a acompania acest preparat. Este un orez ușor mai legat deși este varietatea cu bob lung. Nu se face ca pilaful bineinteles. Il fierb aldente – vreo 10 minute folosind următoarele proporții – 1 parte orez și 2 părți de apă.
Suntem pregătiți să montăm. Eu am ales crăticioare de ceramică, voi alegeți in funcție de inspirație. Totul e să fiți cât mai creativi. Nu amestec carnea, legumele și sosul cu orezul, ci le așez separat. Decorez cu coriandru și ceapă verde și așez și câteva rondele de ardei iute pentru cei cărora le place mai picant in farfurie. Ăsta e un curry de pui cu orez jasmine pe cinste!
Poftă bună vă doresc!