Rață cu portocale, alternativă a fripturii de porc pentru masa de Revelion

Pentru mesele festive ne dorim mereu să avem gusturi cât mai diverse în farfuriile noastre. Dacă în noaptea dintre ani aveți musafiri și v-ați săturat de celebra friptură de porc la tavă, o alternativă excelentă ar putea fi acest preparat – rață cu portocale. Veți vedea, am interpretat puțin sosul tocmai pentru a putea fi făcut ceva mai repede fără a i se pierde însă din savoare.

Carnea de rață nu este cea mai gustoasă carne din lume dar are o textură aparte și o finețe deosebită. Pentru acest preparat folosim pieptul. Acum îl găsiți ca atare in supermarketuri fără a fi nevoie să cumpărați rața întreagă. Dacă însă o aveți, poate chiar din „cea de țară”, cu siguranță acest dish va avea un plus de savoare.

Fiți atenți, ingredientele sunt pentru 2 porții. Dacă aveți invitați la masă, cu siguranță va fi nevoie de suplimentarea tuturor cantităților ce sunt necesare pentru a prepara un piept de rață cu portocale aromat și gustos

Ingredientele rețetei -rață cu portocale – 2 porții

📍Piept de rață (1buc.) 300gr

📍Ulei de măsline 10ml

📍Cimbru (2crenguțe) 2gr

📍Sare,piper 2gr.

📍Usturoi 10gr.

📍Supă de rață (jiu)10ml sau supă 150ml

SOS RAPID de PORTOCALE

📍Unt și ulei 10ml

📍Zahăr brun 16gr

📍Portocale 400gr

📍Cointreau (lichior de portocale) 50ml

📍Cognac  50ml

📍Suc de portocale 200ml

📍Facultativ boabe de piper roșu, cimbru sau cimbrișor.

Pregătire: 20 minute
Preparare: 40 minute

În acest video aveți toți pașii descriși cu lux de amănunte. Nu uitați, de fiecare dată mâncăm mai întâi cu ochii, așadar platingul, design-ul farfuriei este și el la fel de important, mai ales că vorbim despre o masă de sărbătoare în care vrem să ne impresionăm invitații.

Cum se prepară rața cu portocale

Iată, e destul de simplu. Mai întâi pieptul de rață, crestat pe piele pentru a deveni crocant, trebuie marinat. Intr-un vas se pune pieptul cu pielea în jos. Se adaugă, sare, piper, usturoi tocat și cimbru și puțin zahăr brun, se acoperă și se dă la cuptoruș incins la 180 de grade, timp de 20 minute.

Se scot ace din coaja portocalei în care se fac crestături fine exact ca în video-ul de mai sus. La fel, câteva felii de pulpă trebuiesc decupate. Aveți mare grijă să nu lăsați zona albă pe ace sau pe pulpă pentru că este foarte amară.

Cât timp carnea este în cuptor, se prepară sosul de portocale. Se topește zahărul și se introduc acele de portocală pentru glasare. Se flambează cu cognac și cu lichiorul de portocale. Se stinge totul cu sucul de portocale. Când cantitatea a scăzut la jumătate, se adaugă pulpa de portocală.

După 20 de minute, rața se scoate din cuptor, se descoperă și se întoarce cu pielea în sus. Se reintroduce pentru 7 minute tot la 180 de grade, până ce pielea va deveni crocantă. Se scoate din cuptor și se feliază pe fibră.

Eu servesc rața cu portocale cu garnitură de piure de morcov și piure de cartof. Aici aveți libertatea de a alătura acestui preparat și alte garnituri.

Să aveți poftă vă urez! Sunt sigur că rața cu portocale vă va plăcea în mod deosebit!

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *