Această rețetă este o mâncărică de post, de inspirație italiană așa cum sunt convins că v-ați dat seama incă din titlu. Vorbim doar despre risotto, fie el cu hribi și trufe. Și pentru că vine ușor ușor anotimpul cald, am inaugurat cu acest prilej și bucătăria de pe terasa restaurantului meu Bulevard Ploiești. Aici, toată vara, voi face diverse show-uri culinare. voi găti impreună cu diverși invitați sau voi acompania cu preparate asortate vinuri dintre cele mai diverse atunci când in restuarnt vor avea loc degustări.
Ingrediente pentru risotto cu hribi și trufe – 3 porții (250gr porția)
SUPĂ de legume:
- APĂ 3litri
- CEAPĂ 200gr
- PRAZ 100gr
- ARDEI CAPIA 60gr
- MORCOV 100gr
- CIUPERCI 30gr
- SARE 1gr
- PIPER boabe 2gr
- FOI DE DAFIN 6buc
RISOTTO:
- ULEI de măsline 20ml
- OREZ CARNAROLI 200gr
- PRAZ 60gr
- ARDEI CAPIA 30gr
- CIUPERCI CHAMPIGNON tocate 60gr
- HRIBI 100gr
- VIN ALB 100ml
- SUPĂ de legume 1litru
- ROZMARIN uscat pudră 3gr
- Amestec tocat de CIUPERCI cu HRIBI 30gr
- TRUFE rase 3gr
- SARE 2gr
- PIPER măcinat 2gr
- ROZMARIN verde 1tijă
- PĂTRUNJEL verde 10tije
Timp de pregătire: 10min
Timp de preparare: 20min
Cum fac eu risotto cu hribi și trufe
Ca să câștig timp fac intâi supa de legume. Fiind un preparat de post, acest risotto are nevoie de gust suplimentar așa că il voi imbogăți cu stock de legume.
Tai legumele (ceapa, ardeiul capia, morcovul) și le pun la fiert intr-o oală cu 3 litri de apă in care anterior pun evident un praf de sare.
Adaug foi de dafin și boabe de piper și las la fiert legumele.
Am mai spus-o și in celelalte rețete prezentate pe blogul meu, o spun și acum – risotto este un preparat ce are nevoie de multă atenție. Nu poate fi lăsat pe foc, ci trebuie amestecat continuu. Tocmai de aceea este bine ca in momentul in care incepem prepararea, să avem toate ingredientele pregătite.
Dacă vreți să vedeți rețetele de risotto parmigiano sau risotto cu fructe de mare și sos marinara le găsiți aici – https://restaurantbulevard.ro/risotto-parmigiano-la-culinaria/ , https://restaurantbulevard.ro/risotto-cu-fructe-de-mare-si-sos-marinara-la-culinaria/
De aceea tai prazul cât mai fin. Nu-mi doresc bucăți mari in risotto-ul meu cu hribi și trufe. Continui cu ardeiul capia pe care il voi toca cubulețe. Urmează hribii și ciupercile champignon. Hribii dau un aer de pădure preparatului, mai ales că la final voi pune și ceva rozmarin pentru un plus de savoare.
Gata. Sunt toate ingredientele pregătite, supă a inceput să fiarbă, deci pot să incep prepararea risotto-ului cu hribi și trufe.
Pun un fir de ulei la incins in tigaie. Vă recomand o tigaie intinsă și nu de inox.
Când uleiul este incins pun orezul pe care il mestec până ce devine ușor sticlos. Folosesc la fel ca și in rețetele precedente orez carnaroli sau arborio pentru risotto.
Am vorbit despre orez aici – https://restaurantbulevard.ro/risotto-parmigiano-la-culinaria/ . Eu vă recomand orezul cu bob mare, amidonat, orezul care leagă bine în timpul fierberii sau oricărui alt tip de tratare termică.
Când orezul devine sticlos, adaug legumele gata pregătite. Pun intâi prazul tocat, apoi ardeiul capia și hribii impreună cu ciupercile. Lăsăm puțin să sfârâie și adăugăm vinul. Nu toată cantitatea ci pe rând, câte puțin. Mestec continuu. Vedeți in video tehnica. Dacă vreți, aici este de fapt cheia preparării unui risotto corect. Modul in care se pun ingredientele și cum se amestecă in tigaie. Rezulatul – orezul trebuie să se lege.
Nu uitați – orezul își triplează volumul in timpul preparării termice!
Alcoolul din vin se evaporă și rămâne doar aroma care va completa celelate gusturi ale legumelor.
Continui aceeași tehnică doar că schimb conținutul lichidului. Cu un polonic, treptat, la fel ca și in cazul vinului, adaug supă de legume. Mestec continuu. Cam după 15 minute risotto-ul se leagă corect. De aceea să știți că atunci când comandați orice fel de risotto intr-un restaurant și vă este adus mai repede de 15 minute, nu este risotto.
La final adaug rozmarin pudră, tije de pătrunjel și o crenguță de rozmarin proaspăt. Pun și amestecul tocat de ciuperci cu trufe. Dacă puneți direct doar trufă aveți grijă la cantitate. Are o aromă puternică și in cantitate mare, schimbă gustul preparatului.
Consistența risotto-ului cu hribi și trufe o vedeți in video
Eu montez in cerc. Voi puteți monta așa cum simțiți. Aici vă indemn mereu să fiți creativi.
Suntem gata. Vă doresc poftă bună și… spor la treabă!