Cum fac eu risotto parmigiano
O să spun încă de la început că rețeta originală de risotto parmigiano, evident italiană la origine, are câteva modificări pentru ca preparatul să fie mai cremos la final.
La fel ca în cazul pilafului autohton, un risotto gustos se prepară cu același tip de orez. Așadar vă recomand orezul cu bob mare, amidonat, orezul care leagă bine după fierbere sau alt tip de tratare termică. Rețeta unui pilaf de post, plin de legume savuroase o găsiți intr-un alt articol al blogului meu culinar. – http://restaurantbulevard.ro/pilaf-cu-legume-de-post/
De asemenea vă spun că este mai bine să folosiți pentru acest preparat praz sau ceapă verde, doar partea albă. Prefer aceste variante în detrimentul cepei normale, mult prea puternice într-un risotto. Prazul (sau ceapa verde) trebuiesc tocate cât mai mărunt.
Într-o tigaie, incingem în cantități egale ulei de măsline și unt. Nu uitați, focul trebuie să fie mic până ce untul se topește și se amestecă cu uleiul. Dacă procesul vi se pare prea rapid, dați tigaia la o parte de pe foc.
Punem impreună prazul și orezul în tigaie la călit. Adăugăm un praf de sare și piper alb. Amestecăm bine până ce orezul devine sticlos, ținând cont că trebuie să evităm ca prazul să se prindă de marginile tigăii, să se ardă și astfel preparatul nostru să devină amar.
Stingem cu vin alb, ce va accentua gustul prazului și lăsăm să scadă. Este momentul în care adăugăm apă fierbinte, câte puțin, amestecând continuu timp de 15-20 minute, până ce orezul va deveni fiert aldente. În această fază, eu adaug și puțină supă concetrată de legume. Nu multă ci doar pentru a pune în valoare mai bine preparatul. Am filmat rețeta și dacă o veți urmări, cu siguranță veți obține un risotto parmigiano foarte gustos. Aveți video mai jos.
După ce orezul a absorbit toată apa, supa și vinul, schimbându-și consistența, adăugăm și puțină smântână lichidă. Inglobăm smântâna cu focul la minim sau chiar ridicând tigaia deasupra focului. După ce toată cantitatea de smântână s-a amestecat in orez, punem înapoi pe foc și fierbem câteva minute, amestecând ca și până acum continuu în tigaie, evitând ca preparatul să se prindă de marginile acesteia.
Faza finală a risotto-ului parmigiano presupune adăugarea parmezanului ras, păstrând puțin pentru a-l adăuga la montaj. Încă puțin unt pentru strălucire și risotto parmigiano este gata. Evident parmezanul și untul vor trebui inglobate mai întâi.
Busuiocul și pătrunjelul vi le recomand pentru a decora farfuria, evident după ce risotto parmegiano este montat. Nu uitați să opresărați deasupra și restul parmezanului ras. Poftă bună!
Ingrediente și cantități pentru risotto parmegiano a la chef Dan Neagu – 5 porții
Așadar pentru 5 porții de risotto parmigiano, folosesc:
- OREZ ARBORIO (ales, spălat) – 250gr
- PRAZ tocat mărunt -200gr
- ULEI de măsline – 100ml
- SARE -1gr
- PIPER ALB -3gr
- APĂ fierbinte -1litru
- VIN alb – 20ml
- SUPĂ CONCENTRATĂ- 100ml
- PARMEZAN RAS -100gr
- UNT 25gr
- BUSUIOC -10 frunze
- PĂTRUNJEL- 2tije
Pregătire: 5 minute
Preparare: 2 minute
Dacă vreți să savurați un risotto parmigiano fix ca in rețeta prezentată aici, insă nu aveți timp de găteli, vă invit la Ploiești, la Restaurant Bulevard!.