Vinetele sunt printre cele mai iubite legume de sezon. E sfârșit de vară și cele pe care le-am sădit in grădină s-au copt. Așadar, m-am hotărât să dau o fugă, să culeg câteva și să vă impărtășesc rețeta mea de salată de vinete tradițională, cu doar câteva mici trucuri care să-i aducă plusul de savoare pe care cu toții il așteptăm de la preparatele noastre.
Ingrediente pentru salata de vinete clasică – 6 porții
- Vinete dolofane 6buc (1,5kg)
- Ceapă roșie 1buc (150gr)
- Sare (pentru deshidratare) 100gr
- Sare pentru preparare 20gr
- Piper 10gr
- Ulei de măsline 200ml
- Lămâie 1buc
- Roșii decor 200gr
- Pătrunjel frunze de la :20 tije(50gr)
- Ardei iute – câteva rondele
Pregătire,coacere și răcire: 30min
Preparare 10min
Cum fac eu salata de vinete clasică
Mai intâi trebuie să vă spun că merită acest preparat. Este plin de savoare, se face ușor și are un gust inconfundabil. De aceea vinetele spălate și șterse vă recomand să le puneți direct pe grătar. Merg fripte șipe placă, pe aragaz sau la cuptor, insă adevăratul gust il veți obține alegând varianta grătar. Nu uitați să le și ințepați cu o furculiță când le puneți pe grătar ca să nu pocnească in timpul frigerii. Nu trebuiesc lăsate mult. Se vor frige pe toate părțile, apoi se vor scoate pe un platou și se vor săra abundent. Operațiunea ajută la inmuierea vinetelor și scoate apa din ele.
Când se mai răcesc puțin treceți de decojire. Știu, procesul este oarecum migălos, dar trebuie indepărtată coaja bine pentru a nu deveni amare. Scoateți apoi semințelele, cât puteți de bine. Astfel, pasta obținută după amestecare va avea o textură mult mai fină.
Vinetele decojite și fără semințe se vor pune la scurs. E bine să le lăsați măcar jumătate de oră. Sigur in acest timp se vor și răci.
Între timp tocați ceapa. Vă recomand ceapă roșie. E mai blândă. Nu ustură atât de tare și are ușor un gust distinct. Tocați-o cubulețe cât mai fine. Apoi sărați-o și dați-o de-o parte.
Vinetele răcite urmează a fi tocate.
IMPORTANT – nu folosiți cuțite sau alte accesorii metalice. Vă recomand cuțitul de lemn cu care să tocați vinetele.
Puneți totul intr-un bol și amestecați cu o lingură de lemn. Eu nu am avut la indemână una și de aceea folosesc spatula de plastic. Turnați ulei câte puțin și incorporați-l. Repetați procesul până ce toată cantitatea de ulei va fi introdusă in amestec.
E momentul să adăugați ceapa tocată. Amestecați din nou.
Am ajuns apropae la final. Vă recomand puțină zeamă de lămâie, sare și piper după gust și suntem pregătiți de servire.
Vă spun că salata de vinete clasică merge bine lângă roșii, asezonată cu puțin pătrunjel. Pentru cei cărora le place mâncarea mai condimentată, adăugați și ceva rondele, tăiate fin, de ardei iute.
Poftă bună să aveți!