Am pe blogul meu și alte rețete de vinete. Am gătit și ghiveci de legume cu vinete și salata clasică de vinete dar și vinete in stil oriental – Baba ganoush. Dacă nu le-ați văzit, vă invit să o faceți. Fiecare preparat are gustul și savoarea proprie.
Această rețetă de salată de vinete coapte la jar se face puțin diferit față de cea clasică. Are o textură diferită, mult mai cremoasâ și un gust special, căpătat din aroma de fum pe care o iau vinetele coapte pe jar de lemn sau cărbune.
Am și o tehnică de decojire a vinetelor pe care vă invit să o vedeți in video, alături de restul rețetei.
Să trecem la treabă nu inainte de a vă spune că folosesc vinetele coapte in grădina mea, Rarisimo Garden.
Această salată este un preparat de vară, ușor și savuros. Il servesc alături de roșii concasse, și câteva roșii chery multicolore, proapăt culese din grădină.
Ingrediente pentru salată de vinete coapte la jar – 1kg
- VINETE: 2kg
- CEAPĂ: 200gr
- ULEI: 200gr
- SARE: 10gr
Pregătire: 20 min
Preparare: 20 min
Dificultate: medie
Cum fac eu salata de vinete coapte la jar
Aprind mai intâi noul meu grătar tip ou. Sunt foarte incântat de el. Las capacul pentru a crește temperatura in interior. Până se incinge grătarul dau o fugă și adun repede vinetele coapte din grădină. Iau și ceva roșii cherry pe care le voi folosi ca decor. Le spăl bine și le las puțin să se zvânte.
Imediat ce grătarul s-a incins, pun vinetele și las capacul. Vreau să se coacă bine. Le voi intoarce din când in când.
Veți ști că sunt coapte atunci când, apăsând ușor pe ele, le veți simți moi.
Până sunt gata coapte vinetele, mă ocup de ceapă. O curăț și o tai grosier. O să o pasez in Thermomix. Operațiunea o puteți face la fel de bine și cu un mărunțitor sau blender. Nu vreau să simt bucățele de ceapă in salata mea de vinete.
Pun ceapa intr-o strecurătoare, la scurs. Vreau sa scot cât mai multă zeamă din ea. Astfel, salata mea de vinete va putea fi consumată 2-3 zile pentru că nu va oxida.
Îndată ce vinetele sunt gata coapte, le scot intr-o tavă, presar ceva sare (iși lasă mai bine zeama) și le acopăr cu folie alimentară. Le las la inăbușit circa 10 minute.
După ce timpul s-a scurs, decojesc vinetele și indepărtez o parte din semințe. In video veți găsi și un truc pentru ca aceste operațiuni să meargă repede.
Pun vinetele curățate intr-o strecurătoare, la scurs. Dacă vă grăbiți, puteți apăsa ușor cu o lingură. In acest fel zeama se va scurge mai repede.
Pentru că imi doresc o salată de vinete cremoasă și ușor tartinabilă, folosesc Thermomixul pentru a pasa vinetele. La fel ca și in cazul cepei, păuteți la fel de bine să utilizați un blender sau un mărunțitor.
Când vinetele s-au pasat, incep să adaug ulei câte puțin ți sare. Continui pasarea. Pun treptat toată cantitatea de ulei. Gust și potrivesc de sare. La final adaug ceapa scursă. Nu o pun pe toată de la inceput. Adaug jumătate de cantitate, continui omogenizarea in Thermomix și apoi gust. Dacă e nevoie, adaug și cealaltă parte de ceapă pasată.
Sunt gata. Am obținut o salată de vinete coapte la jar, cremoasă și catifelată.
Servesc salata mea de vinete coapte la jar, alături de roșii cherry proapăt culese din grădină și roșii concasse (rețeta aici – https://restaurantbulevard.ro/rosii-concasse-la-de-vorba-cu-aromele/. Merge bine intinsă pe o felie de pâine de casă.
Cu acest prilej, am distrus și mitul conform căruia vinetele nu se pot face decât folosind lemnul. Iată că nici inoxul nu innegrește salata de vinete coapte la jar.
Poftă bună și spor la treabă!