
Acum mai bine de 4000 de ani, în Grecia Antică, Archestratos a scris prima carte de bucate din istoria omenirii. Așadar, bucătăria grecească, o bucătărie tipic mediteraneană, cu elemente comune bucătăriilor italiană, balcanice şi orientale. are o tradiţie ce se pierde în negura timpului.
Deși roșia, bază a salatei grecești a apărut mult mai târziu în Grecia, adică pe la 1818, cu siguranță o asemenea rețetă tradițională a existat și înainte. Remarcabil este că această salată este o infuzie de arome mediteraneene amestecând gustul concediilor litorale într-un mod subtil și extrem de plăcut
Tavernele greceşti sunt o adevărată „instituţie” în Grecia, ce oferă un farmec aparte şi creează o atmosferă familială şi plină de viaţă! Ele sunt definitorii pentru mâncarea grecească tradiţională şi grija pentru detalii.
Asta vă propun și eu astăzi la Culinaria. O amintire a concediilor din Grecia, concretizată într-o desfătare gastronomică cu o salată grecească, o salată ușor digerabilă, sățioasă în același timp și nu în ultimul rând ușor de preparat. Consider că, întotdeauna un astfel de preparat mediteranean, poate constitui alternativa delicioasă după o perioadă încărcată gastronomic de preparate ce abundă în cărnuri.
– Roșii, castraveți, ardei gras, ceapă – tăiate cuburi,
– Busuioc,
Se lasă la macerat câteva minute.
– Ulei de măsline.
– Brânză feta cuburi.
– Sos tzatziki: iaurt, usturoi, ulei de măsline, mărar,sare+piper.
La final se adaugă deasupra salatei sosul tzatziki .

Comentarii recente