Acum mai bine de 4000 de ani, în Grecia Antică, Archestratos a scris prima carte de bucate din istoria omenirii. Așadar, bucătăria grecească, o bucătărie tipic mediteraneană, cu elemente comune bucătăriilor italiană, balcanice şi orientale. are o tradiţie ce se pierde în negura timpului.

Deși roșia, bază a salatei grecești a apărut mult mai târziu în Grecia, adică pe la 1818, cu siguranță o asemenea rețetă tradițională a existat și înainte. Remarcabil este că această salată este o infuzie de arome mediteraneene amestecând gustul concediilor litorale într-un mod subtil și extrem de plăcut

Tavernele greceşti sunt o adevărată „instituţie” în Grecia, ce oferă un farmec aparte şi creează o atmosferă familială şi plină de viaţă! Ele sunt definitorii pentru mâncarea grecească tradiţională şi grija pentru detalii.

Asta vă propun și eu astăzi la Culinaria. O amintire a concediilor din Grecia, concretizată într-o desfătare gastronomică cu o salată grecească, o salată ușor digerabilă, sățioasă în același timp și nu în ultimul rând ușor de preparat. Consider că, întotdeauna un astfel de preparat mediteranean, poate constitui  alternativa delicioasă după o perioadă încărcată gastronomic de preparate ce abundă în cărnuri.

Iată și ingredientele
SALATA GRECEASCĂ:
– Roșii, castraveți, ardei gras, ceapă – tăiate cuburi,
– Măsline fără sâmburi.
– Busuioc,
– Ulei de măsline
Se lasă la macerat câteva minute.
– Lămâie
– Ulei de măsline.
– Brânză feta cuburi.
– Sos tzatziki: iaurt, usturoi, ulei de măsline, mărar,sare+piper.
Montajul farfuriei
Pe o felie de pâine neagră se montează amestecul macerat și brânza feta.Totul se stropeste cu puțin suc de lămâie și sos de la macerare.
La final se adaugă deasupra salatei sosul tzatziki . 
Timp de pregătire 10min,
Timp de preparare 10min
salată grecească cu chef Dan Neagu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *