OK Street Food este noul nostru concept prin care vă oferim posibilitatea de-a mânca în oraș dar …în grădină, sau… în grădina din oraș, la RARISIMO, în mijlocul lavandei, al pomilor fructiferi, înconjurați de trandafiri și de foarte muuuult verde.
În acest decor, am ales pentru voi ‘’street food-ul’’ care nu e, nici pe departe, ‘’fast food’’. ‘’Mâncarea stradală’’ înseamnă că puteți mânca preparate pe care le găsiți în restaurante sau pe care le puteți face singuri, acasă.
Sandwich-ul, spre exemplu, căci despre el vom vorbi astăzi, are propria legendă, nu vine chiar de nicăieri. Se spune c-ar fi fost inventat de John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich, prin anul 1762. Veșnic ocupat, contele i-ar fi cerut bucătarului să-i pregătească ceva rapid și …potrivit. Ar fi primit pâine cu carne, iar Montagu ar fi fost de-a dreptul cucerit de gust. Cu timpul, acest gen de alimentație i-a devenit obișnuiță. Și după multă vreme în care preparatul căpătase popularitate în societatea londoneză – a fost denumit după numele contelui.
În America, o rețetă de sandwich a apărut pentru prima dată într-o carte de bucate abia în anul 1815. Astăzi, despre sandwichuri sunt multe de spus. Iar varietatea de rețete este imensă. Ba chiar, unele sunt încă necunoscute pentru mulți dintre noi. Combinatiile de ingrediente sunt fie simple, fie complicate și poate chiar surprinzătoare, și de ce nu, putem spune că încă n-au fost descoperite toate….
Ingrediente pentru sandwich cu piept de pui împachetat la Culinaria – 4 porții
– TORTILLA mare (40 cm) 4 buc
– PIEPT de PUI (marinat) 600gr
– LEGUME julienne: DOVLECEL 150 gr
ARDEI CAPIA 100 gr
– CAȘCAVAL Cheddar 4 × 30gr
– Ierburi AROMATICE: fenel, oregano ( 4 tije ) și tarhon (2 tije)
– SARE 1gr
– PIPER 2gr
– Sos tzatziki sau iaurt cu ulei, usturoi și fenel.
Pregătire: 5 min
Preparare:10 min
Cum fac eu Sandwich-ul cu piept de pui împachetat
Odată ce ne-am așezat la-ndemână toate ingredientele, ne-apucăm de lucru: tocăm dovlecelul julienne, curățăm și ardeiul capia, pe care-l vom tăia ulterior la fel de subțire. Asezonăm ambele ingrediente cu sare și piper astfel încât să pierdem din cantitatea de apă conținută de cele două legume. Și, între timp, feliem și brânza Cheddar.
După ce am finalizat toate aceste proceduri, preparăm sosul rece. Amestecăm iaurtul cu smântână și usturoi, presărăm fenel proaspăt pentru o aromă cu totul și cu totul specială și omogenizăm din nou.
Pregătim și verdeața cu care vom asezona pieptul de pui. Eu am ales tarhon și oregano proaspete, din grădină.
Fâșiile de pui le vom frige ușor pe grill. (Asta nu înseamnă că acest sandwich nu poate fi pregătit și acasă, la aragaz, pe o plită sau, de ce nu, chiar pe o tigaie ).
În același timp, perpelim și legumele. Nu le vom ține însă deasupra focului decât cel mult două minute pentru că nu ne dorim să le distrugem proprietățile sănătoase, ci doar să putem combina aromele. Când sunt gata le ridicăm de pe plită și le lăsăm să se odihnească puțin.
Pieptul va mai sta însă câteva clipe pe gril; nu prea mult pentru că vrem să rămână zemos și nu să-l uscăm. Îl întoarcem pe partea cealaltă și în maxim un minut îl vom ridica. Alegem timpul în care îl ținem pe flacără în funcție de grosimea fâșiei de pui.
Când le avem pe toate gata, ne mișcăm rapid pentru ca ingredientele noastre să nu se răcească. Încălzim tortilla, așezăm peste ea, în ordine, pieptul de pui, cașcavalul, legumele și sosul, și revenim cu o felie de cașcaval deasupra.
Odată toate îmbinate, împachetăm sandwich-ul nostru. Prima dată…laturile verticale, apoi pe cele orizontale, astfel încât să nu pierdem din conținut. Și-am cam ajuns la final, dar nu înainte de a-l mai pune o rundă pe plită…și pe o parte, și pe cealaltă.
Sandwich-ul cu piept de pui împachetat este gata și-l putem savura. Poate fi gustarea noastră sau chiar una dintre mese!
Vă spun, ca de obicei,
Poftă bună …și spor la treabă!