Saramura de pui este un preparat derivat din mult mai celebra saramură de pește. Teoretic inlocuim peștele cu puiul și cam asta e tot. Nu e insă chiar așa, mai ales dacă ne dorim un gust personalizat, un plus de aromă și o savoare aparte. Pentru toate astea am ales să ofer celor interesați in rețetele de pe blogul meu, saramură de pui a la chef Dan Neagu. Ca de obicei am filmat rețeta și vă invit să vedeți cum fac eu acest preparat.
Ingrediente pentru saramură de pui – 1 porție
- PULPE DE PUI dezosate dar cu piele 250 gr
- CONDIMENT DE PUI 5gr
- AMESTEC DE GRĂTAR (sare și piper) 10gr
- ULEI floarea-soarelui 30gr
- ARDEI GRAS (3 culori) 50gr
- ARDEI CAPIA 15gr
- CEAPĂ ROȘIE 50gr
- CEAPĂ VERDE 50gr
- USTUROI 25gr (8buc)_
- ROȘII CHERRY 3-5buc
- ARDEI IUTE 1buc
- CIMBRU 1tijă
- BUSUIOC 2-3 frunze
- FOI DE DAFIN 2buc
- APĂ CĂLDUȚĂ 500ml
Timp de pregătire 10 min
Timp de preparare 20 min
Cum prepar saramură de pui a la chef Dan Neagu
Intâi mă ocup de carne. Vorbim despre pulpe de pui dezosate dar a căror piele o păstrez. Evident spăl mai intâi carnea cu apă rece, apoi dacă este cazul pârlesc puțin pielea pentru a indepărta orice urmă de fulgi.
Acum pulpele trebuie bătute cu un ciocan de șnitele. Nu le voi bate foarte mult sau foarte tare. Vorbim până la urmă despre pulpe de pui nu-i așa? Adică o carne a cărei textură este moale. Vă indemn să folosiți folia alimentară pentru a acoperi pulpele atunci când le bateți. Tehnica o găsiți in video. In acest fe3l ciocanul de bătut nu se va lipi de carne, pulpele nu se vor rupe și nici nu veți face mizerie in casă cu resturi de carne ce pot sări de pe masă in urma lovirilor cu ciocanul de șnițele.
Batem de câteva ori până ce aplatizăm carnea. O punem intr-un vas și o aromăm cu condiment de pui, sare, piper și un strop de ulei. O lăsăm cât să prindă ceva arome și ne ocupăm de legume.
Tăiem ardeiul gras și cel capia in fâșii subțiri. Asta dacă facem saramura pe o plită, o tigaie sau un grill. Dacă vrem să folosim grătarul clasic, vom lăsa bucăți mai mari de ardei
Ceapa roșie o tăiem in 4
Ceapa verde o lăsăm intreagă după ce evident o curățăm inainte.
Jumătate din cantitatea de usturoi o zdrobim, cealaltă jumătate o tocăm mărunt.
Roșiilor cherry le tăiem doar partea cu superioară, indepărtând-o.
Asezonăm ceapa roșie, cea verde, bucățile de ardei gras și capia, usturoiul zdrobit și roșiile cherry cu puțin ulei și amestec de grătar (sare de Hymalaya și piper multicolor boabe)
Urmează faza grătarului sau a plăcii, sau plitei. Punem legumele și carnea și le frigem.
Intr-o cratiță, separat, punem la incins puțin ulei și când acesta sfârâie, aruncăm cealaltă parte de usturoi (cel tăiat rondele) și il călim foarte puțin. Stingem cu puțină apă ca in video. Adăugăm apoi apă și punem la fiert. In apa adusă apropae de temperatura de fierbere adăugăm carnea friptă pe grătar. Carnea trebuie sa fie acoperită cu apă. Când incepe să fiarbă, adăugăm legumele fripte, mai puțin roșiile. Pe acestea cât incă sunt calde, le curățăm de coajă. Le dăm de-o parte.
Adăugăm cimbrul, busuiocul și foile de dafin, punem capacul, dăm focul foarte mic și lăsăm să se infuzeze aromele. Gustăm și potrivim de sare. Saramura așa cum ii spune și numele, trebuie să aibă sare suficientă.
In materialul video fac evident și o mămăligă. Ca orice tip de saramură și saramura de pui merge de minune cu mămăligă. Puteți vedea cum o fac in materialul video. Promit să vă ofer un articol dedicat rețetei de mămăligă.
Urmează montajul, platingul cum i se spune modern și englezit. Aici vă las să creați estetica din farfurie. Un exemplu de plating il găsiți și in conținutul materialului video dedicat acestei rețete – saramură de pui
Ca de obicei vă spun poftă bună și spor la treabă!