Saramura se face in multe feluri. Se folosesc specii diferite de pești. Lipovenii au, spun ei, „patentul” acestui preparat. Pe malul Dunării, la jar se face ușor altfel. Există diferențe multe. In acest articol, eu vă propun o rețetă mai urbană, rapidă și adaptată pentru cei ce nu dispun neapărat de o grădină cu grătar de lemne sau pur și simplu nu au chef să folosescă instrumentul mai sus amintit.
Așadar, prepar saramura mea cu pește de apă dulce – crap, un pește care se pretează excelent unei saramuri datorită gustului pronunțat dar și a grăsimii pe care carnea sa o conține. Nu am achiziționat un pește intreg ci fileuri. Vă recomand și vouă să procedați la fel. Sigur, aici nu mă refer la pescarii ce au „pe stoc” pește in congelator. Fileurile le-am curățat de solzi, le-am dezosat, le-am spălat și tamponat cu șervet.
Folosesc o tigaie-grill cu ceva striații pentru saramura urbană de crap. Puteți utiliza și o placă dreaptă. Important este să se incingă toată suprafața uniform.
Ca de fiecare dată, am și filmat rețeta și vă recomand să vedeți conținutul video. Vă va ajuta să obțineți o saramură urbană de crap foarte gustoasă.
Să-i dăm drumul la treabă!
Ingrediente pentru saramură urbană de crap – 2 porții
- CRAP filè – aproximativ 500 gr (2buc)
- SARE amestec aromat de grille 50 gr
- ULEI 40ml
- USTUROI 50 gr
- CEAPĂ 100 gr
- ARDEI CAPIA 50 gr
- ARDEI gras 100 gr
- APĂ 1.2 litri
- ARDEI IUTE 2buc
- ROȘII cherry 6buc
- FOi de dafin 4buc
- PĂTRUNJEL tocat, după gust
Pregătire: 10 min
Preparare : 30 min
Dificultate: medie
Cum fac eu saramura urbană de crap
Incep evident cu peștele. Trebuie fript și trebuie să capete aroma ușoară de fum. Pornesc focul tare și incing tigaia-grill.
Peștele îl aromez cu amestecul meu de sare și piper boabe pentru grătar. Așa cum vedeți in video, sarea este grunjoasă.
Când tigaia este incinsă, așez peștele pe partea cu pielea. Se va frige până ce o parte din sucul cărnii va ieși la suprafață. Abia atunci este cazul să fie intors.
Las peștele in tigaie la fript (fără capac) și mă ocup de zeama saramurii urbane de crap. Toc mărunt ceapa, ardeiul gras, usturoiul.
Intr-o cratiță incing un fir de ulei și pun legumele tocate la sotat. Le las până ce se inmoaie și apoi adaug apă cât să le acopere.
Intorc peștele și continui să il frig pe această parte.
Alături de pește pun pe grill și câteva legume – câteva rondele de ceapă, 2 -3 căței de usturoi, 5 -6 bucăți de ardei și vreo 2 ardei iuți.
După ce apa a clocotit 2-3 minute, adaug și restul cantității și aștept să fiarbă.
Intre timp tai capetele roșiilor pe care urmează să le adaug in saramura mea urbană de crap.
Când legumele s-au fript, le scot pe un vas. Nu vreau să se ardă. In loc pun roșiile cherry pe care le voi ține 2-3 minute, cât să se coacă puțin și să le pot indepărta coaja.
Apa fierbe, peștele este gata fript. Il iau cu o spatulă de pe grill și il pun in cratiță. Va fierbe acolo pentru câteva minute. Adaug și bucăți din legumele pe care le-am fript o dată cu peștele pentru a obține gustul special al saramurii de crap.
Inainte cu 1-2 minute să opresc focul, adaug foile de dafin.
Sunt gata. Urmează montajul farfuriei. Evident, servesc se fiecare dată saramură urbană de crap cu mămăligă. Este obligatorie garnitura. Am o mămăligă pripită a cărei rețetă o găsiți aici –
Cam asta este rețeta mea pentru saramură urbană (rapidă) de crap.
Eu zic că merită să incercați preparatul!
La final vă doresc ca de fiecare dată, poftă bună și spor la treabă!