Unii dintre voi știți cu siguranță acest preparat. Pentru cei ce insă nu-l cunosc, vă spun că este o mâncărică tradițională israeliană. Numele pare greu de pronunțat dar nu e chioar așa. Se scrie Shakshouka, se pronunță șakșuca.
Originile acestui ghiveci, pentru că in esență este un ghiveci, pare că vin din spațiul nord-african. Poate din această cauză și aromele preparatului te duc cu gândul la zona aceea.
Sigur este că Shakshouka se prepară destul de ușor, este foarte aromată și gustoasă. Rețeta mea este cea tradițională. Am imbogățit-o doar la servire, adăugându-i bucăți de brânză feta și rondele de măsline. O puteți consuma și fără, dar vă propun să incercați propunerea mea. Plusul de gust o să vă răsfețe papilele gustative.
In plus Shakshouka este un preparat ce nu conține carne dar se gătește cu ouă. Am și filmat rețeta, ca de obicei, și vă invit să o vedeți. Va fi mai simplu să urmăriți tehnicile de gătire și să respectați pașii.
Vedeți in video că am schimbat tigaia clasică cu una de paella. Am făcut-o doar pentru prezentare. Când gătiți acasă nu este nevoie să folosiți două tigăi pentru a găti Shakshouka.
Așadar să trecem la treabă!
Ingrediente pentru Shakshouka – 3 porții
- CEAPĂ tocată 150gr
- ARDEI GRAS colorat tăiat fâșii 100gr
- USTUROI 4 căței
- ULEI 100ml
- APĂ 400ml
- ROȘII CONCASSÈ (tocate)..100gr
- PASTA TOMATĂ(28%) 100gr
- CONDIMENTE: chimion, amestec cajun.
- ARDEI IUTE, după gust
- PĂTRUNJEL tocat, după gust
- OUĂ 3buc
- SARE 15gr
- PIPER 8gr
- MĂSLINE rondele 100gr
- BRÂNZĂ FETA 100gr
Pregătire: 10 min
Preparare: 20 min
Dificultate: medie
Cum fac eu Shakshouka
Pun direct in tigaie apa la fiert. Până se incălzește, tai ceapa julienne (peștișori mai pe românește)
Când am terminat de tocat ceapa, o pun la fiert.
Tai apoi ardeiul gras. Shakshouka este un preparat foarte colorat și de aceea folosesc ardei gras roșu, galben și verde. Il tai bastonașe. Vedeți in video cum
Adaug ardeiul peste ceapă, pun un praf de sare și las la fiert până ce se vor inmuia legumele. Acopăr cu un capac tigaia.
După 3-4 minute dau la o parte capacul și las apa să se evapore. Nu toată, cam trei sferturi
Adaug in această ordine usturoiul tocat, apoi uleiul și la final roșiile concasse. Pentrtu cei ce nu ștți rețeta mea de roșii concasse, roșii pe care le folosesc la bruschete vă las aici linkul – https://restaurantbulevard.ro/rosii-concasse-la-de-vorba-cu-aromele/
Las pe foc amestecul 2 -3 minute. Dacă veți găti această rețetă de Shakshouka, veți avea in tigaie un intreg pastel de culori .
Adaug pasta tomată și las să scadă bine. Nu vreau să rămân insă fără sos așa că nu aștept mai mult de 7-8 minute. Sosul se va lega.
Este momentul să aromez Shakshouka mea. Așadar adaug chimion, amestec cajun, piper și câteva rondele de ardei iute. Este un preparat ușor picant insă dacă vă place mai iute, puteți adăuga mai mult ardei iute.
Las aromele să se intrepătrundă in Shakshouka mea.
Este momentul să adaug ouăle. Le gătesc impreună cui amestecul din tigaie. Pun 3 ouă pentru că ingredientele sunt calculate pentru 3 porții. Dacă faceți o cantitate mai mare de Shakshouka, adăugați mai multe ouă.
Fac cu spatula câte un cuib intre legumele din tigaie. Sparg ouăle pe rând intr-un vas și verific prospețimea.
Adaug fiecare ou intr-unul din cuiburile făcute in tigaie. Vedeți in video cum fac.
Corectez preparatul cu sare, dau focul incet și pun capacul. Las pe foc până ce ouăle se vor găti, păstrând insă gălbenușul moale.
Când ouăle sunt gata, indepărtez capacul, las incă 1 minut, cât să intre bine sosul in preparat și sunt gata.
Adaug bucăți de brânză feta, măsline tăiate rondele și pătrunjel tocat.
Asta este Shakshouka mea. Merge bine cu focaccia caldă, proaspăt scoasă din cuptor dar o puteți servi și cu felii de pâine prăjită.
Poftă bună și spor la treabă!