Am scris un articol despre dulceața de trandafiri. O minunăție!! Parfumul și savoarea acesteu dulcegării este remarcabilă. Insă, din aceeași trandafiri se poate face și sirop. Și asta vă propun să citiți in acest articol de pe blogul meu – siropul de trandafiri Rarisimo Garden.
Vă spun că fac sirop natural de trandafiri de ani mulți. Il folosesc la restaurant pentru a face limonada Rarisimo cu trandafiri. Dacă v-am făcut poftă, vă invit la terasa OK STREET FOOD, în grădina Rarisimo sau la RESTAURANT BULEVARD PLOIEȘTI să savurați o limonadă. Sezonul abia s-a deschis!
Am și filmat rețeta mea de sirop de trandafiri. Aveți video-ul in josul paginii. Să trecem la treabă!
Ingrediente pentru sirop de trandafiri 1.4 litri
- APĂ: 1,2 litri
- ZAHAR: 1kg
- SUC de la o lămâie: 50ml
- PETALE de TRANDAFIRI: 300gr
Pregătire:30 min
INFUZARE: 4-5 ore
Preparare: 60 min
Dificultate: medie
Cum fac eu sirop de trandafiri
Evident, in primul rând avem nevoie de vedeta siropului – petale de trandafir de dulceață. AM vorbit despre aceste soiuri minunate in articolul dedicat dulceții de trandafiri. Il aveți aici – https://restaurantbulevard.ro/dulceata-de-trandafiri-la-culinaria/
Așadar am nevoie de 300 gr petale. Asta inseamnă cam 20 de trandafiri infloriți bine
Merg să ii culeg. Fac asta de câte ori prepar dulceață sau sirop de trandafiri. Astfel sunt sigur că folosesc mereu cele mai proaspete petale.
Obțin petalele de care am nevoie la prepararea siropului de trandafir in mod similar cu cele destinate dulceței. Rup mai intâi mijlocul inflorescenței. Petalele se vor desprinde. Nu-mi rămâne decât să indepărtez cu o foarfecă, părțile albe. Vedeți in video tehnica!
Pun petalele intr-un vas și le spăl bine, apoi le las la scurs câteva minute.
Intre timp pun un alt vas pe foc, adaug apa și zahărul și aștept să dea in clocot.
Intre timp, petalele scurse bine de apă le frec cu puțin zahăr și sucul obținut de la o lămâie.
Veți vedea că in urma operațiunii, petalele vor deveni mai grele și iși vor schimba puțin culoarea.
Când apa și zahărul au dat in fiert, adaug petalele de trandafir frecate. Amestec bine, pun capacul, dau un clocot și sting focul.
Urmează partea ușor mai neplăcută. INFUZAREA: Trebuie să aștept 4- 5 ore.
Când timpul s-a scurs, strecor lichidul obținut și storc bine petalele. Veți observa că siropul de trandafiri s-a colorat.
Pun lichidul la fiert. Trebuie să scadă cam 60% din volumul pe care il are acum.
Odață ce a scăzut, iau vasul de pe foc. Siropul de trandafiri s-a colorat mai intens și a căpătat o ușoară consistență. Las puțin la răcorit și apoi tranfer in sticle pe care le ermetizez cu dop.
In final să vă spun că acest sirop poate fi păstrat in locuri răcoroase și 1 an cu condiția ca dopurile folosite să ermetizeze bine conținutul.
In combinație sirop de trandafiri cu suc de lămâie și apă plată sau carbogazoasă obțineți o limonadă spectaculoasă. Merg bine și câteva cuburi de gheață, doar urmează zile toride!
Altfel, puteți consuma siropul de trandafiri și in varianta clasică, amestecând-ul cu apă plată sau minerală.
Poftă bună și spor la treabă!