Ce este sosul chutney
Sunt sigur că ați tot auzit pe la diferite emisiuni culinare despre sosul chutney. Este unul dintre motivele pentru care am ales să îl prepar și să vă spun câte ceva desăre el. Îl prezint la “De vorbă cu aromele” pentru că, în esență sosul chutney este un condiment, un sos picant folosit pentru aromarea unui preparat. Are un gust dulce-acrișor-sărat-picant extrem de interesant și o consistență a unui sos gros sau a unei paste. Așadar, aș spune că sosul chutney seamănă cu o dulceață de fructe la consistență. Se face din fructe de pădure, zmeură, prune, mere, dar și din mango, papaya sau alte fructe exotice. Există sos chutney de ceapă sau din alte legume.
La ce este folosit sosul chutney
În primul rând aș spune că este folosit sau că eu îl folosesc foarte des pentru a asezona diferite cărnuri. Așezat lângă fripturi la cuptor sau preparate în alte feluri, sosul chutney este plusul de soavoare, ce vine să pună în valoare gustul cărnii de pasăre în general. Merge uneori așezat și lângă pește.
Cum se prepară sosul chutney
Ingredientele pentru sosul chutney de merișoare – 4porții
ULEI și UNT 50ml
CEAPĂ 150gr
ZAHĂR BRUN 16gr
SARE, PIPER 1gr
VERMUT sau VIN 100ml
SUPĂ DE PUI 100 ml
MERIȘOARE hidratate 200gr
OȚET BALSAMIC de MODENA 10ml
CIMBRU( 2 crenguțe) 2gr.
Pregătire: 10min.
Preparare: 20min.
Mai întâi tocăm mărunt ceapa și o călim în amestecul de ulei și unt. Stingem apoi cu vermut și reducem focul. Merge aruncat[ în cratiță o crăcuță de cimbru verde, pentru ca mai apoi să punem zahărul brun și merișoarele, hidratate anterior. Eu folosesc și puțină supă de pui pe care o adaug spre final. Completez cu apă fierbinte și las totul să fiarbă până cantitatea se reduce la jumătate. Când sosul a căpătat o textură asemănătoare cu cea de dulceață, adaug elementul acid, oțetul balsamic. Se ia de pe foc, se răcește și se păstrează la rece sau se asezonează așa fierbinte carnea preparată.
Vă mai spun că sosul chutney se poate folosi și pentru a glasa friptura, adica se unge friptura și se introduce la cuptor.
Iată în acest video, cum fac eu sos chutney de merișoare
De unde vine termenul chutney
Trebuie să știți că este un cuvânt englezesc, împrumutat din limba HINDI. Chutney ar trebui tradus drept a pisa sau a zdrobi
În trecut, chutney-ul se prepara prin pisare în mojare de piatră, numite “ammikkal” (din limba tamila). La aceste vegetale pisate se adăugau diferite mirodenii, într-o anumită ordine, și se continua pisarea. Pasta umeda astfel obținută era apoi sotată în ulei, de obicei de arahide. În India încă se prepara în acest fel și este consumat proaspăt.