Sos tomat spaniol, un alt fel de sos tomat, cu chef Dan Neagu
Sosul tomat spaniol, un sos de bază al bucătăriei mediteraneene vreau să vi-l ofer la De vorbă cu aromele. Nu este greu de făcut, tocmai de aceea cred că această rețetă vă va fi pe plac. Ca un mic amănunt, este un sos care se poate păstra bine în frigider, la rece, în borcane cu capac. Așadar, puteți face o dată o cantitate mai mare și apoi să îl folosiți chiar și o lună întreagă.
Poate fi utilizat la paste, cele milaneze de exemplu sau, în diverse combinații cu cărnuri, ori cu humus sau pur și simplu pe pâine prăjită. Este un sos tomat aromat, care va condimenta preparatele.
Ingredientele pentru o cantitate de aproximativ 5 litri de sos tomat spaniol.
- ulei măsline 200ml,
- ceapă 1kg,
- usturoi 200gr,
- ardei kapia 400gr,
- roșii în bulion 2kg,
- zahăr 20gr,
- sare și piper 10gr.
- busuioc, salvie, foi dafin, cimbru
Timp de pregătire 30 minute
Timp de preparare 2 ore
Cum se face
Curățați ceapa, ardeii și usturoiul și tocați-le grosier.
Căliți-le pe toate în uleiul de măsline bine încins, până când ceapa devine sticloasă. Puneți un praf de sare, nu întreaga cantitate. Adăugați apoi roșiile în bulion și completați cu apă fierbinte. Potriviți gustul, adăugând sare, zahăr și condimente.
Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 90 de minute.
Utilizați blenderul pentru omogenizarea amestecului și mai lăsați sosul incă 10 minute la foc mic.
Răciți sosul și turnați-l în recipiente cu capac.
Depozitați sosul tomat spaniol în frigider.
Etapele și modul de lucru sunt descrise pas cu pas în acest video. Vizionare plăcută și poftă bună!
Dacă vă plac rețetele pe care vi le pun la dispoziție, abonați-vă pe canalul meu de youtube – Chef Dan Neagu. Așa veți fi notificați ori de câte ori postez un video nou. Mulțumesc.