Spaghete carbonara a la creme la Culinaria
Folosesc spaghete însă la fel de bine pot fi înlocuite cu alte paste. Că este vorba depre tagliatelle sau penne ori alte varietăți, aceste paste pe care le găsiți și în meniul restaurantului meu, Bulevard din Ploiești sunt absolut delicioase. Rețeta pe care o prezint aici are o ușoară reinterpretare a celei originale, fără a-i modifica substanțial gustul. Marele avantaj constă în faptul că se în acest mod, spaghetele carbonara sunt gata mai repede și au o cremozitate în plus. Pentru cei care vor să incerce și alte variații de paste, puteți citi rețeta pastelor milaneze in acest articol – http://restaurantbulevard.ro/spaghete-milaneze-la-culinaria/. Există multe alte rețete de paste pentru că așa cum bine știți fac parte din bucătăria italiană și sunt consumate peste tot în lume. Găsiți și la restaurant Bulevard Ploiești câteva dintre acestea.
Ingrediente pentru spaghete carbonara 4 porții
spaghete 400 gr
cremă culinară 500 gr
parmezan sau pecorino 80 gr *8 linguri)
bacon 300 gr
usturoi pisat 20 gr (4 căței)
ulei de măsline 10 ml
sare
piper boabe 4 gr
Timp de pregătire – 5 minute
Timp de preparare – 10 minute
Cum fac eu spaghetele carbonara
Mai întâi să vă spun un mic truc. Dacă fierbeți paste mai multe decât vă sunt necesare pentru o masă, nu e nevoie să le aruncați pe cele care sunt în plus. Se pot scurge bine de apa în care au fiert, lăsa la răcit o jumătate de oră și apoi le puteți amesteca cu puțin ulei de floarea soarelui. După aceea le dați la frigider într-un castron acoperit și le puteți folosi și peste 2 – 3 zile, într-un un nou preparat. Fierberea spaghetelor am detaliat-o în rețeta de milaneze. Găsiți detalii aici – http://restaurantbulevard.ro/spaghete-milaneze-la-culinaria/
Feliem baconul în bucățele subțiri și îl călim în tigaia în care am incins ulei de măsline. Când baconul a început să sfârâie, adăugăm usturoiul pisat. Continuăm călirea, însă avem grijă ca usturoiul să nu se ardă, pentru că devine amar. Folosim foc mediu pentru această operațiune, iar tigaia o ridicăm de pe foc atunci când se incinge prea tare. Am pus un video mai jos ca să vă ajute să urmați exact pașii.
Adăugăm apă fiartă, dar dacă aveți apa în care ați fiert pastele este cu atât mai bine. Obțineți un plus de gust folosind-o. Când începe să fiarbă compoziția, adăugăm smântână de gătit și amestecăm, până începe să fiarbă din nou. Lăsăm pe foc până scade la jumătate compoziția.
După ce a scăzut, adăugăm jumătate din cantitatea de parmezan și apoi punem spaghetele fierte. Lăsăm pe foc pentru ca aromele sosului să pătrundă în spaghete și avem grijă ca amestecul să nu se lipească de marginile tigăii. La final adăugăm piper proaspăt râjnit pentru plusul de savoare.
Și acum bineînțeles platingul pentru spaghete carbonara. Mâncăm mai întâi cu ochii nu-i așa? Vedeți în video cum fac eu montajul farfuriei. În final, peste spagetele carbonara fierbinți, adaug și cealaltă parte din parmezanul ras. Poftă bună să aveți!
Câte ceva despre această rețetă italiană – paste carbonara
Fără a putea fi cu siguranță fixată regiunea din care provine această rețetă de paste carbonara, istoricii culinari o leagă de Lazio. Rețeta nu e singulară in Italia ci face parte dintr-o familie de paste care au în compoziție slănină, brânză și piper, cu variațiile specifice regiunilor de proveniență, aceste variații fiind mai ales în zona ingredientelor. Așadar, pasta alla gricia este un sortiment de paste asemănătoare cu pasta cacio e uova, unde se folosește untura topită în amestec cu ou și brânză. Unii istorici culinari consideră că de aici vine și carbonara documentată ca atare, înaintea izbugnirii celui de-al Doilea Război Mondial.
Alte teorii îmbrățișează originea rețetei ca fiind din zonele miniere italiene, astfel încât și numele său este un derivat al termenului carbonaro care în italiană îneamnă miner cărbunar. Cea de a treia idee cu privire la originea numelui și a rețetei, lipește acest fel de mâncare cu Societatea Secretă Carbonari, activă in Italia sfârșitului de secol XIX.
Numele Carbonara este atestat după eliberarea Italiei de către Aliați și descris în ziarul La Stampa ca fiind un fel de mâncare apreciat de soldații americani.
Smântâna culinară nu este prezentă în rețeta originală și nici astăzi nu este folosită la prepararea spaghetelor carbonara in Italia. Fiind vorba insă de un preparat ușor de făcut și foarte gustos, paste carbonara se consumă peste tot in lume iar in aceste rețete, smântâna este un ingredient de bază. Baconul nostru (nu doar al nostru) inlocuiește pancetta, iar usturoiul este opțional în rețeta tradițională de spaghete carbonara.
Astăzi există sos carbonara preparat și vândut in recipiente sigilate pentru a putea fi direct turnat peste pastele fierte. Evident că gustul unor asemenea spaghete carbonara nu se va compara cu cel pe care îl puteți face chiar voi, urmând pașii descriși în rețeta mea.
Dacă vreți să gustați o porție de spaghete carbonara, vă invit la Restaurant Bulevard Ploiești.
Preparatul îl găsiți in meniul restaurantului meu dar îl puteți comanda și pentru acasă de aici – http://restaurantbulevard.ro/produs/spaghette-carbonara/