Mâncărică de post în acest articol. Această rețetă (tradițională la origine) poate fi lesne consumată și de către vegetarieni. Spanacul conține fier și este un bun adjuvant pentru organism in lunile de primăvară. Vă mai spun doar că se prepară ușor spanacul de post iar pentru cei ce vor să fie atenți la pașii acestei reșțete, găsiți și conținutul video in partea de jos a acestui articol.
Ingrediente pentru spanac de post – 3 porții
- SPANAC proaspăt 300gr
- APĂ pentru fiert spanac 1 litru
- ULEI de floarea soarelui 50 ml
- CEAPĂ verde 4fire 100gr
- USTUROI verde 4fire 100gr
- MĂCRIȘ – 10 frunze
- MĂRAR: 6 tije..30gr
- SARE 1gr + 1gr la apa fiartă
- PIPER 1gr
- MĂMĂLIGĂ 400 gr
dificultate: ușor
pregătire: 10 min
preparare: 30 min
Cum fac eu spanac de post
Bineinteles că spanacul frunze se spală bine și se lasă la zvântat.
Pun o oală cu apă pe foc la incins. Nu multă apă pentru cantitățile din acest articol. Când apa dă in clocot, adaug un praf de sare.
Pun apoi frunzele de spanac la opărit. Dacă aș vrea să fiu foarte modern, aș spune – la blanșat. Nu mult, doar cât să se înmoaie. Veți vedea că intră repede la apă!
Las câteva minute pe foc și apoi strecor spanacul.
Las la scurs intr-o strecurătoare cât timp mă ocup de restul rețetei. Apa rămasă nu o arunc pentru că o foi folosi mai târziu la spanacul meu de post.
Toc mărunt ceapa și usturoiul verde. Am ales să pregătesc rețeta de spanac de post cu ceapă și usturoi verde datorită gustului și aromelor de primăvară pe care le vreau in farfurie. Evident, se pot folosi și ceapă și usturoi uscat pentru prepararea spanacului de post.
Intr-o tigaie pun puțin ulei de floarea soarelui, doar cât să acopă partea de jos și sotez ceapa și usturoiul tocate. Vă recomand să tocați cât mai fin!
Adaug un praf de sare care va inmuia ceapa și mestec puțin să nu se prindă. Când incepe să lucească ceapa și usturoiul tocate, dau la o parte.
Spanacul s-a scurs in tot acest timp. Îl scot din strecurătoare și îl toc (vedeți in video de mai jos)
Toc fin și frunzele de măcriș. Pentru cei ce nu știu gustul, vă spun că această plantă, măcrișul, are un gust acrișor. Dacă nu aveți, puteți adăuga câteva picături de zeamă de lămâie. Eu am ales măcrișul pentru aroma sa.
Pun inapoi tigaia pe foc (las focul mediu). Nu aștept să se incingă ceapă și usturoiul ci adaug spanacul și măcrișul tocate.
Mestec 1-2 minute să se soteze puțin impreună și adaug din apa rămasă după ce spanacul s-a scurs.
Preparatul îl las pe foc domol să scadă. După ce apa s-a evaporat, adaug incă puțin și las la fiert in 15 – 20 minute.
Toc fin și mărarul.
Sunt gata.
Montez in farfurie și adaug lângă spanacul meu de post și mămăligă.
Spanacul de post este o mâncărică ușor de făcut și foarte gustoasă.
Este o opțiune bună dacă sunteți vegetarieni sau sunteți in post!